Ce legatura exista intre antibiotice si candidoza?

Exista vreo legatura intre antibiotice si candidoza sau este un mit? Cele doua se afla in stransa legatura, iar cum omenirea se afla in era antibioticelor, utilizarea acestora crescand cu 36% din anii 2000 pana in 2010, ne asteptam ca si frecventa candidozei sa creasca vertiginos.
Ce legatura exista intre antibiotice si candidoza?

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cum contribuie antibioticele la aparitia candidozei?

Exista cateva mecanisme prin care antibioticele contribuie la aparitia candidozei:

Antibioticele distrug flora lactobacilara
Flora
 lactobacilara este flora buna a organismului ce are un rol important, acela de a inhiba cresterea bacteriilor rele (patogene) si a ciupercilor, prin urmare si a candidei. Astfel, alterarea florei lactobacilare va lasa candida sa se dezvolte nestingherit si va inhiba recolonizarea organismului cu tulpini noi de lactobacili.

Antibioticele modifica ph-ul intestinal si vaginal
Lactobacilii elibereaza acizi pentru a mentine un ph scazut < 6,5. Acest mediu este nefavorabil dezvoltarii candidei, dar in prezenta antibioticelor, cantitatea de lactobacili scade si astfel creste ph-ul. Un ph > 6.5 favorizeaza multiplicarea ciupercilor.

Antibioticele determina pierderea competitiei nutritive
Prin distrugerea milioanelor de bacterii bune, competitia pentru nutrienti inceteaza, acestia ramanand din belsug la dispozitia ciupercilor si favorizand multiplicarea lor.

Antibioticele distrug mucoasa intestinala cu rol de barierea
Ele produc degradarea directa a mucinei, o proteina situata in mucus cu rol in suprimarea invaziei candidei.

Antibioticele suprima sistemul imunitar
In special neutrofilele si macrofagele, doua dintre cele mai importante sisteme de aparare impotriva ciupercilor. Prin distrugerea florei bune, lactobacilare elibereaza la nivelul celulelor o cantitate mare de componente bacteriene cum ar fi peptidoglicani. Acestia au rol direct asupra membranei celulare a coloniilor de candida, cu capacitate de a le transforma din colonii normale ce populeaza organismul, in colonii patogene cu rol invaziv.

Cum putem reduce efectele negative ale antibioticelor?

Ce este de facut pentru a reduce efectele negative ale antibioticelor?

  • S-a dovedit ca administrarea de probiotice in timpul curelor de antibiotice reduce reactiile adverse gastrointestinale si vaginale. Este foarte important de mentionat ca exista preparate de lactobacili cu rol in repopularea tubului digestiv, dar fara potential protector si pentru vagin. De aceea se recomanda tuturor femeilor ce iau tratament antibiotic sa isi administreze si preparate vaginale ce contin colonii de lactobacili. Administrarea nu se face concomitent cu antibioticul, ci este recomandata la 3 ore distanta de antibiotic. In ceea ce priveste preparatele vaginale cu lactobacili, acestea se vor administra seara la culcare pentru a asigura un timp cat mai lung de contact cu mucoasa vaginala, pe parcursul noptii.
  • Se recomanda o dieta sanatoasa ce presupune evitarea consumului de zahar, alimente procesate, condimete, alcool si cafeina. Consumul de alimente fermentate precum iaurt, kefir, branzeturi aduc un aport natural de probiotice.
  • Pe parcursul tratamentului pentru candidoza evita contactul sexual.
  • Trateaza intotdeauna si partenerul daca suferi de o forma de candida recidivanta.

Utilizarea antibioticelor trebuie facuta judicios!

Desi antibioticele sunt indispensabile in anumite situatii, devenind salvatoare de vieti, din pacate, in special in Romania exista o tendinta de suprautiliare a acestora. Acest fenomen a dus pe de-o parte la cresterea rezistentei la antibiotice si selectarea unor tulpini bacteriene din ce in ce mai agresive, iar pe de alta parte, la cresterea incidentei candidozei, patologie ce afecteaza calitatea vietii pacientului, in special atunci cand episoadele devin recurente.

Restabileste echilibrul organismului tau prin metodele enumerate si bucura-te de o viata fara candida!

 

 

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 25.08.2022
Data ultimei actualizari 09.09.2022