Vitamina D3: Cand si de ce se administreaza?

Vitamina D reprezinta un compus esential pentru dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos sanatos, prin contributia sa la absorbtia calciului si fosforului in organism. In acelasi timp, vitamina D este implicata in reglarea multor functii ale metabolismului celular si prezinta rol antiinflamator si antioxidant, cu efect neuroprotector si de sustinere a functiei cerebrale. Deprivarea organismului de vitamina D poate favoriza aparitia malformatiilor scheletale in cazul copiilor, in timp ce la adulti determina osteomalacie, manifestata prin dureri intense la nivel muscular si osos.
Vitamina D3: Cand si de ce se administreaza?

Cuprins

In prezenta deficitului prelungit de vitamina D, organismul genereaza o serie de mecanisme compensatorii pentru mentinerea constanta a concentratiilor de calciu si fosfor prin hiperstimularea glandelor paratiroide. Alaturi de hipocalcemie, hiperparatiroidismul secundar deficitului de vitamina D se poate manifesta prin slabiciune musculara, crampe musculare, oboseala cronica si depresie.

Surse de vitamina D

Cele mai importante forme de vitamina D sunt reprezentate de vitamina D2 - ergocalciferol derivata din plante si vitamina D3 - colecalciferol care provine fie din produse de origine animala si suplimente alimentare, fie din sinteza cutanata favorizata de expunerea la lumina soarelui. Activarea are loc in doua etape la nivel hepatic si renal, principalul rezervor circulant al vitaminei D fiind reprezentat de 25 OH vitamina D.

Vitamina D se regaseste doar in anumite alimente, insa aportul optim al acesteia poate fi asigurat prin consumul de lapte si cereale imbogatite sau peste gras de tipul somonului, sardinelor sau macroului. Carnea rosie, ficatul de cod si galbenusul de ou reprezinta alte surse alimentare bogate in vitamina D.

O alta modalitate prin care se poate asigura necesarul de vitamina D, este reprezentata de expunerea tegumentului la lumina naturala, astfel fiind inlesnite procesele chimice de conversie a precursorilor vitaminici in forma activa a compusului-calciferol sub actiunea directa a radiatiilor UV. Cantitatea de vitamina D cunoscuta si sub denumirea de vitamina soarelui sintetizata la nivelul pielii, depinde de ora la care are loc expunerea la radiatiile UV, anotimpul, latitudinea zonei geografice si nu in ultimul rand, de pigmentatia pielii data de melanina.

Pentru asigurarea necesarului optim de vitamina D al organismului, este necesara expunerea la soare a fetei, bratelor, membrelor inferioare si toracelui posterior timp de 10-15 minute de 2-3 ori pe saptamana. Productia cutanata de vitamina D scade in mod fiziologic odata cu inaintarea in varsta astfel ca, in a 7-a decada de viata, aceasta este cu 50% mai redusa fata de cea inregistrata la varsta 20 de ani.

Aceste conditii explica de ce in anumite situatii, sinteza de vitamina D inregistrata pe parcursul sezonului rece scade dramatic sau devine inexistenta la anumite categorii populationale, in functie de stilul de viata al acestora, dar si de zona geografica in care traiesc. Pentru majoritatea populatiei, expunerea regulata la razele soarelui in intervalul de timp cuprins intre martie - septembrie asigura necesarul optim de vitamina D pentru buna functionare a organismului.

Copii cu varsta mai mare de 1 an, femeile care alapteaza si persoanele cu risc care prezinta deficit sever de vitamina D, necesita o cantitate zilnica a compusului de 600 UI. Pana la varsta de 1 an, necesarul zilnic de vitamina D este de 400 UI, iar la varstnicii de peste 70 de ani doza zilnica recomandata este de 800 UI.

Este important de stiut faptul ca excesul de vitamina D poate dauna, astfel ca este recomandat sa nu se depaseasca 4000 UI sau 100 micrograme pe zi la adulti, gravide, femeile care alapteaza, varstnici si copii cu varste intre 11 si 17 ani. Copii cu varsta intre 1 si 10 ani nu trebuie sa depaseasca un aport zilnic de 2000 UI/ zi sau 50 micrograme, iar sugarii 1000 UI/zi sau 25 micrograme/zi.

Cand este recomandata administrarea vitaminei D

Suplimentarea aportului de vitamina D este recomandata:

  • Copiilor aflati in perioada de crestere
  • Persoanelor nedeplasabile care nu pot beneficia de expunerea la soare in timpul desfasurarii diferitelor activitati in aer liber
  • Persoanelor care prezinta risc crescut de complicatii datorate avitaminozei D.

Sinteza de vitamina D sub actiunea directa a razelor ultraviolete poate fi diminuata si la persoanele care traiesc in conditii de vreme nefavorabila (in apropierea cercurilor polare) si adopta vestimentatie groasa care sa acopere corpul in intregime pe tot parcursul anului si la indivizii de culoare afro americani.

Rahitismul reprezinta o afectiune intalnita la copii, ale carei manifestari clinice sunt cauzate de deficitului sever si prelungit al vitaminei D. Avitaminoza D determina scaderea ratei de fixare a calciului si fosforului la nivelul matricei osoase in perioada de crestere si dezvoltare, cu aparitia deformarilor osoase accentuate. Suplimentele alimentare pe baza de vitamina D corecteaza intr-o oarecare masura diformitatile osoase asociate rahitismului, insa exista si situatii in care acestea necesita interventie chirurgicala pentru reconstructie la copiii cu deficit cronic de vitamina D.

In afara deformarilor osoase, complicatiile pe termen lung ale rahitismului sunt reprezentate de retardul staturo ponderal, dentitie deficitara si crize tonico-clonice.

Osteomalacia sau boala oselor moi reprezinta o afectiune a adultului determinata de avitaminoza D, care se manifesta prin dureri osteo-musculare, fracturi recurente la nivelul oaselor lungi si slabiciune musculara. Deficitul de vitamina D la aceasta categorie de pacienti se poate datora atat aportului oral inadecvat al nutrientului, cat si ratei scazute de absorbtie al acestuia la nivel intestinal sau afectiunilor renale care afecteaza metabolismul mineralului.

Pacientii diagnosticati cu fibroza chistica, boala Crohn sau cei care au suferit bypass gastric reprezinta alte categorii populationale care necesita suplimentarea vitaminei D, prin administrarea de suplimente orale.

Femeile aflate in perioada sarcinii si alaptarii, sugarii de pana la 1 an, copiii cu varsta mai mica de 4 ani si varstnicii reprezinta principalele categorii populationale care prezinta indicatie de administrare a suplimentelor de vitamina D datorita cresterii necesitatilor organismului sau al scaderii ratei de absorbtie a nutrientului specifice acestor perioade.

Beneficii ale vitaminei D asupra sistemului muscular si osos

Datorita implicarii sale in mentinerea echilibrului fosfo-calcic, vitamina D prezinta un rol important in procesul de remodelare osoasa. Principala functie a vitaminei D este indeplinita dupa interactiunea sa cu receptori specifici, care induc expresia anumitor proteine osoase- osteopontina, osteocalcina si fosfataza alcalina responsabile de suprimarea sintezei colagenului de tip I.

Vitamina D creste resorbtia osoasa in sinergie cu actiunea parathormonului dupa stimularea receptorilor osteoclastici imaturi, care se transforma astfel in osteoclaste mature (celule responsabile de remaniere osoasa). Osteoclastele mature indeparteaza calciul si fosforul din os, mentinand un nivel optim al acestora la nivel circulator sangvin.

Concentratiile optime ale calciului si fosforului in sange promoveaza mineralizarea osteoidului, in timp ce deficitul sever de vitamina D este responsabil de aparitia rahitismului la copil si al osteomalaciei la adult, prin destabilizarea metabolismului osos. In acelasi timp vitamina D prezinta beneficii si asupra sistemului muscular, unghiilor, dintilor si parului.

Beneficii ale vitaminei D asupra sistemului nervos

Receptorii vitaminei D situati la nivel cerebral favorizeaza actiunea acestui compus asupra sistemului nervos central (SNC), prin incetinirea proceselor de imbatranire celulara si contribuie la mentinerea abilitatilor cognitive la varstnici, prin indepartarea placii de amiloid. Placile de amiloid reprezinta depuneri de beta amiloid, o proteina care se acumuleaza la nivelul tesutului cerebral al pacientilor diagnosticati cu Alzheimer. In plus, studiile desfasurate pana in prezent atesta beneficiile suplimentelor de vitamina D in cazul pacientilor predispusi la aparitia sclerozei multiple.

La copii administrarea de vitamina D poate previne aparitia de modificari la nivelul sistemului osos si muscular al copiilor, manifestate prin deformari la nivelul membrelor inferioare - genu varum sau genu valgum, deformari ale toracelui- torace evazat la baza, stern infundat si modificari ale cutiei craniene cu absenta osificarii fontanelei anterioare dupa varsta de 18 luni. La adulti, aportul optim de vitamina D scade riscul de aparitie a fragilitatii osoase datorate scaderii densitatii osoase si al fracturilor osoase in cazul varstnicilor.

 

Referinte:

Data publicării 16.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023