Ce se intampla cu sistemul imunitar toamna?

Inceputul sezonului rece care debuteaza in toamna presupune aparitia schimbarilor de temperatura cu diferente uneori considerabile intre cele inregistrate pe parcursul zilei fata de cele nocturne. Scaderea presiunii atmosferice, aerul rece, umezeala si frigul reprezinta factori frecvent implicati in accentuarea sau aparitia diferitelor patologii datorate alterarii capacitatii de raspuns a sistemului imunitar.
Ce se intampla cu sistemul imunitar toamna?

Cuprins

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar reprezinta un termen utilizat pentru a defini totalitatea mecanismelor de aparare ale organismului in fata agresorilor externi:

  • Virusuri
  • Bacterii
  • Paraziti
  • Fungi
  • Toxine
  • Veninuri
  • Structuri proprii considerate a fi non self sau care prezinta modificari anormale - celule tumorale, defecte celulare.

Sistemul imunitar implica numeroase tipuri de celule, organe si tesuturi cu functie specifica de aparare, care in prezenta unui factor agresor sunt capabile de initierea si sustinerea unui raspuns imun specific sau nespecific, cu scopul de a indeparta patogenul considerat daunator.

Afectiuni care se agraveaza in sezonul rece

Infectii respiratorii

In sezonul rece, organismul devine mai susceptibil mai ales la infectii de tip respirator, acestea fiind favorizate atat de scaderea temperaturilor, cat si de modificari ale stilului de viata fata de perioada de vara.

Scaderea temperaturilor presupune limitarea timpului petrecut in aer liber cu favorizarea aglomeratiilor la locul de munca sau in centrele comerciale, spatii inchise la nivelul carora virusurile se pot raspandi usor pe cale aerogena de la o persoana la alta. In plus, revenirea la scoala a copiilor, creste riscul de transmitere al infectiilor respiratorii virale in cadrul colectivitatilor de invatamant si mai departe catre ceilalti membri ai familiei.

Afla De ce se imbolnavesc copiii cand intra in colectivitate si cat de des este normal sa raceasca?

Conjunctivite virale

Conjunctivitele virale sunt mai frecvent intalnite toamna si se datoreaza conditiilor de mediu si modificarilor stilului de viata adoptate in aceasta perioada, care favorizeaza raspandirea cu usurinta a virusurilor pe cale aerogena.

Manifestarile specifice conjunctivitei virale sunt reprezentate de inrosirea ochiului (sau a ambilor ochi in cazul diseminarii patogenului), acompaniata de senzatia de corp strain, lacrimare si fotofobie. Adenovirusul este agentul etiologic cel mai frecvent implicat in aparitia conjunctivitelor virale in sezonul rece.

Afla mai multe despre Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

Alergii respiratorii de toamna

Alergiile de toamna reprezinta o alta categorie de afectiuni ce pot determina aparitia unui raspuns imun exacerbat al organismului, in urma contactului cu polenurile de Ambrosie (alergia la ambrozie), Artemisia vulgaris si patlagina regasite in aerul atmosferic.
Vremea rece si umiditatea crescuta favorizeaza dezvoltarea fungilor si odata cu acestea aparitia alergiilor de toamna la sporii de mucegai.

Pornirea sistemelor de incalzire in locuinte, poate cauza raspandirea acarienilor din praful de casa, un alt agent etiologic implicat in aparitia cazurilor de rinita alergica.

Bolile reumatice

Bolile reumatice de cauza autoimuna se accentueaza toamna din cauza conditiilor de mediu nefavorabile (scaderea presiunii atmosferice si a temperaturii ambientale). Aceste modificari specifice sezonului de toamna determina accentuarea inflamatiei la nivel articular cu acumularea suplimentara de lichid si aparitia simptomatologiei suparatoare pentru pacient, reprezentata de redoare articulara, durere si impotenta functionala. Artrita reumatoida, sclerodermia, fibromialgia si artrita lupica reprezinta cateva dintre afectiunile reumatismale care se pot accentua toamna, fiind mai frecvent intalnite la adultii varstnici de sex feminin.

Afla mai multe despre De ce se agraveaza afectiunile reumatice toamna?

Factori care influenteaza imunitatea organismului

Principalii factori care influenteaza capacitatea organismului de a se apara in fata factorilor agresori sunt reprezentati de:

  • Alimentatie: alimentia bogata in fructe si legume proaspete cu un continut mare de antioxidanti, acizi grasi esentiali cu rol antiinflamator si alte substante cu functie bactericida de tipul compusilor sulfurati, sustin in mod activ sistemul imunitar si contribuie la prevenirea infectiilor
  • Exercitiile fizice regulate: sustin sistemul imunitar, asigurand un aport optim de oxigen in tesuturi si stimularea reinnoirii celulare. In prezent exista studii care atesta faptul ca 30 de minute de miscare efectuate zilnic, reduc la jumatate riscul de aparitie al infectiilor de tract respirator in sezonul rece
  • Vitamina D: sustine sistemul imunitar si previne aparitia bolilor autoimune si al patologiilor de tip tumoral.

Schimbarea alimentatiei, sedentarismul favorizat de temperaturile scazute si expunerea limitata la soare in anotimpul rece cu diminuarea sintezei de vitamina D la nivel tegumentar, afecteaza buna functionare a sistemului imunitar in sezonul de toamna si determina vulnerabilitate crescuta la alergii si infectii in aceasta perioada a anului.

Imunitatea innascuta

Imunitatea innascuta se refera la totalitatea mecanismelor de aparare prezente in momentul nasterii si constituie prima linie de aparare a organismului in fata patogenilor. Imunitatea innascuta nu se modifica pe parcursul vietii si reactioneaza la agentii patogeni in mod general, fara a conferi protectie de lunga durata.

Imunitatea innascuta – barierele fizice

  • Sistemul imunitar innascut include bariere fizice reprezentate de integritatea tegumentelor si mucoaselor de la nivel oro- faringian, intestinal, conjunctival, vaginal si respirator, care prin descuamare periodica sau miscarea cililor ajuta la indepartarea agentilor straini din organism.
  • Mucusul inglobeaza patogenii, flora intestinala previne inmultirea bacteriilor patogene prin competitia la nivelul aceluiasi substrat energetic.
  • Lacrimile si saliva prezinta actiune de “spalare” a ochilor si a cavitatii bucale, indepartand astfel constant agentii daunatori.

Imunitatea innascuta – factorii chimici

  • Factorii chimici reprezentati de enzimele regasite la nivelul secretiilor (lacrimi, saliva) sunt reprezentati de lizozim si fosfolipaze care distrug peretele celular al bacteriilor.
  • PH-ul acid al secretiei sudoripare si al sucului gastric inhiba cresterea si inmultirea bacteriana.
  • Defensinele si surfactantii de la nivel pulmonar reprezinta proteine cu activitate antimicrobiana capabile de fagocitare a particulelor patogene.

Imunitatea innascuta – barierele umorale

  • Barierele umorale sunt alcatuite din factori prezenti la nivel circulator sau care se formeaza la locul infectiei si au rolul de a produce modificari specifice capabile sa previna inaintarea agentului patogen si contribuie la indepartarea acestuia din organism.
  • Sistemul complement reprezinta un mecanism nespecific de aparare ce determina cresterea permeabilitatii vasculare, recrutarea fagocitelor si distrugerea bacteriilor dupa opsonizarea acestora.
  • Lactoferina si transferina sunt proteine cu rol important in limitarea cresterii si dezvoltarii microorganismelor prin legarea fierului, un nutrient esential pentru metabolismul multor bacterii patogene implicate in aparitia patologiilor de tip microbian.
  • Interferonul limiteaza replicarea virusurilor la nivelul celulelor gazda, in timp ce interleukinele sunt responsabile de sinteza proteinelor de faza acuta, generand cresterea temperaturii corporale cu aparitia febrei care insoteste majoritatea infectiilor de tip viral si bacterian.

Imunitatea innascuta – barierele celulare

  • Bariera celulara in cadrul imunitatii innascute este constituita din celule natural killer (NK), mastocite, eozinofile, bazofile si fagocite (macrofage, neutrofile polimorfonucleare si celule dendritice) sintetizate la nivel medular din celule stem hematopoietice pluripotente. Aceste celule contribuie la initierea raspunsului imun si au rol de identificare si distructie a patogenilor dupa recunoastere si legare de acestia.
  • Mentinerea unei bune functionari a sistemului imunitar prin abordarea unui stil de viata sanatos si echilibrat care sa includa miscare zilnica si alimentatie corespunzatoare, ajuta organsimul sa se adapteze usor la schimbarile care apar in timpul perioadei de tranzitie dintre sezoane si previne aparitia imbolnavirilor specifice anotimpului rece.

 

Referinte:

 

Data publicării 07.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023