Ce trebuie sa stii despre alergia la ambrozie

Cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”, alergia la ambrozie este determinata de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimina in aer. Alergia este determinata de polenul bogat in fragmente alergizante care se raspandesc cu ajutorul vantului.
Ce trebuie sa stii despre alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie este frecventa in Romania. 5,35% din populatia activa a tarii, estimata la 9.000.000, este alergica la polenul de ambrozie, ceea ce inseamna un numar de 492.000 de romani afectati. Majoritatea prezinta rinoconjunctivita, afectiune ce in timp evolueaza spre astm. Prevalenta alergiilor la ambrozie in randul populatiei este comparabila cu cea a diabetului zaharat.

De asemenea, conform estimarilor, 6.000.000 de persoane sunt expuse la polenul de ambrozie, preponderent in zona de vest a Romaniei.

Cuprins

Ce este ambrozia?

Ambrozia este cea mai raspandita specie de buruiana, fiind o planta invaziva care se adapteaza cu usurinta conditiilor de sol si de clima nefavorabile. Se inmulteste extrem de rapid, prin seminte (spre exemplu, o ambrozie matura poate produce cateva zeci de mii de seminte), si este rezistenta la seceta. Temperaturile ridicate din ultimii ani au favorizat raspandirea ambroziei.

Acesta planta se gaseste in aproape toate zonele din Romania. Ambrozia creste pe terenurile neingrijite din orase si din apropierea acestora, in parcurile si gradinile neintretinute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole, provocand daune recoltelor.

Cand apare ambrozia?

Semintele de ambrozie incep sa incolteasca primavara, odata cu majoritatea plantelor, insa incepand cu jumatatea lunii iulie si pana spre sfarsitul lunii septembrie, ambrozia produce o cantitate mare de polen. Polenul ambroziei este raspandit in atmosfera pe calea aerului, pe distante lungi, astfel incat si persoanele care nu locuiesc in apropierea locurilor populate de aceasta buruiana, si nu sunt expuse direct, pot sa resimta efectele alergiei la polenul de ambrozie.
Planta ajunsa la varsta maturitatii poate elibera pana la cateva miliarde de graunciori de polen.

Buruiana ambrozia poza

Cum apare alergia la ambrozie?

Cantitatea de polen eliberata de ambrozie si purtata de vant, ajunge in caile respiratorii. Organismul detecteaza “intrusul” si incearca anihilarea lui printr-un raspuns imun. 30 de graunciori de polen/m3 pot genera o reactie alergica, iar in cazul persoanelor cu o anumita sensibilitate, 1-2 graunciori de polen/m3 sunt suficienti pentru declansarea alergiei.

Important de mentionat este si faptul ca alergia la ambrozie apare in urma expunerii repetate pe perioade mari de timp, de pana la cativa ani, la polenul acestei plante. Nu exista date suficiente cu privire la relatia dintre expunerea la polenul de ambrozie si gradul de severitate al reactiilor alergice, insa evitarea, pe cat posibil, a alergenilor pot imbunatati considerabil simptomele alergice.

Simptome alergie ambrozie

Adesea simptomele alergiei la ambrozie se manifesta acut dupa sezonul de polenizare al gramineelor, in lunile august – septembrie.

  • Stranut in salve (repetat)
  • Mancarimi la nivelul nasului si ochilor
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Secretii nazale apoase
  • Anosomie (pierderea mirosului)
  • Cefalee
  • Somnolenta
    Ochi iritati
  • Lacrimare excesiva.

Acestea pot fi semnele rinoconjunctivitei alergice. Rinoconjunctivita alergica se instaleaza atunci cand organismul expus la un alergen, provoaca un raspuns imunitar exagerat fata de respectivul alergen. In cazul de fata alergenul este polenul de ambrozie.

Rinita alergica sezoniera cauzata de ambrozie, apare atat la persoane adulte, cat si la copii mici, de 4 -5 ani, foarte rar la copiii cu varsta de sub 1 an si se manifesta prin prurit local (nas si ochi), tuse si stranut, nas infundat si/ sau secretii apoase.

Alergia la ambrozie poate conduce la aparitia astmului, simptomele fiind urmatoarele:

  • Dificultati de respiratie si/ sau respiratie suieratoare (wheezing)
  • Episoade de tuse.

Uneori, alergia la ambrozie se determina aparitia edemului, a leziunilor cutanate, a urticariei si mai rar, a celei mai severe forme de reactie alergica cu debut spontan – socul anafilactic.

Diagnostic alergie la ambrozie

Diagnosticul alergiei la ambrozie este stabilit de catre medicul alergolog pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientului, confirmarea acestuia fiind obtinuta cu ajutorul unei analize medicale denumite prick test (test cutanat) in care o cantitate mica de alergen este aplicat pe piele, rezultatele testului fiind obtinute in maxim 15 minute. Diagnosticul pozitiv al alergiei la ambrozie poate fi stabilit si cu ajutorul investigatiilor serologice de laborator pentru determinarea anticorpilor IgE specifici la ambrozie.

Ce trebuie sa stii despre alergia la ambrozie

Tratament alergie la ambrozie

Tratamentul alergiei la ambrozie se concetreaza pe ameliorarea si inlaturarea simptomelor, fiind deci un tratament simptomatic (inlatura simptomele, ci nu cauzele afectiunii).

Produsele farmacologice administrate sunt destinate limitarii simptomelor rinitelor alergice, rinoconjunctivitei alergice (cu potential de evolutie catre astm), astmului alergic. Medicul alergolog, in urma anamnezei, stabileste necesitatea efectuatii altor teste specifice, si tot acesta va prescrie tratamentul.

Terapia farmacologica in cazul alergiei la ambrozie se efectueaza cu ajutorul antihistaminicelor orale, spray-urilor pe baza de corticoizi si a imunoterapiei alergen specifice, utila in controlul afectiunii, dar si in preventia dezvoltarii altor sensibilizari (praful de casa).

In cazul astmului alergic indus de polenul de ambrozie, medicul poate recomanda corticosteroizii inhalatori (CSI) si beta 2-agonisti. Initiativa Globala pentru Astm (GINA) propune administrarea corticosteroizilor inhalatori de la primele simptome, precum si continuarea tratamentului pentru o perioada de 4 saptamani de la incheierea sezonului de polenizare.

Preventiv, pacientii care prezinta alergie la ambrozie sunt sfatuiti de catre medicul specialist alergolog sa evite alimentele care contin proteine similare acestei buruieni continute in banane, pepene galben, miere, ceai de musetel, seminte de floarea soarelui, echinaceea, castraveti si zucchini deoarece s-a demonstrat existenta unei cross reactivitati intre alergenii alimentari si manifestarile specifice alergiei la polenul de ambrozie.

Imunoterapia alergen specifica

Imunoterapia alergen specifica (Allergen-specific immunotherapy AIT) reprezinta o optiune terapeutica care actioneaza asupra cauzei prin cresterea tolerantei organismului la alergeni. Avantajul imunoterapiei alergen specifica consta in faptul ca aceasta optiune terapeutica are efecte asupra mecanismelor imunologice subiacente, practic, se suprapune cu evolutia fireasca a afectiunii (cauza alergiei), nu trateaza doar simptomele, iar rezultatul obtinut unul este pe termen lung.

Cresterea tolerantei se obtine prin vaccinare, respectiv administrare orala, se realizeaza la recomandarea medicului si presupune mai multe contraindicatii, spre exemplu in caz de: afectiuni autoimune, afectiuni cardiovasculare severe, sarcina, conditii medicale care necesita administrarea de tratamente pe baza de beta-blocante.

Imunoterapia alergen specifica se poate administra atat oral cat, si injectabil (vaccin) si de obicei administrarea zilnica a tratamentul dureaza 3-5 ani, metoda fiind utila si in cazul pacientilor cu astm care prezinta componenta alergica (reduce simptomele si episoadele acute).

Afla mai multe:

Data publicării 30.08.2022
Data ultimei actualizari 10.09.2022