Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

Conjunctivita reprezinta o afectiune inflamatorie a conjunctivei - membrana subtire, transparenta care inveleste la suprafata globul ocular si fata posterioara a pleoapelor. Conjunctivita poate fi determinata de un agent bacterian, viral, fungic sau de un alergen. In functie de agentul patogen care a cauzat inflamatia, cele mai frecvente conjunctivite sunt de natura infectioasa sau alergica si ambele se manifesta preponderent in sezonul cald.
Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

Conjunctivita infectioasa pe timp de vara este adesea contractata din apa piscinelor si bazinelor publice. Curatarea fetei cu apa curata la iesirea din bazin, utilizarea ochelarilor de soare si evitarea gestului de a freca ochii cu mana, inainte de curatarea mainilor cu apa si sapun, constituie masuri simple care previn aparitia conjunctivitei de piscina.

De asemenea, excesul de clor din apa determina aparitia conjunctivitelor, clorul fiind un iritant chimic puternic. In cazul in care clorul este responsabil pentru inflamarea conjunctivei, simptomele vor avea un debut rapid, in doar cateva ore de la vizita la bazin.

Cuprins

Conjunctivita la copii

Simplul gest de a duce mainile murdare la ochi reprezinta o posibila sursa a acestei afectiuni, de aici si ratele mari de incidenta in randul copiilor mici. Conjunctivita la copii nu este o afectiune medicala care ii provoca celui mic durere sau afectarea vederii, in schimb simptomele pot provoca disconfort: ochii rosii, senzatia de usturime si mancarime la nivelul ochilor, uneori, copilul poate manifesta inclusiv un anumit de grad de sensibilitate la lumina soarelui.

Conjunctivita, cunoscuta si sub denumirea de „ochi rosu” poate afecta un singur ochi sau ambii ochi, iar cele de cauza bacteriena si virala sunt inalt contagioase, astfel ca se raspandesc cu rapiditate in colectivitati precum crese si gradinite.

De mentionat este si faptul ca ochiul rosu poate face parte din simptomatologia altor boli, nereprezentand in mod obligatoriu conjunctivita, iar consultul la medicul specialist oftalmolog se impune pentru diagnosticarea corecta.

Cauze conjunctivita

  • Conjunctivita bacteriana poate fi determinata fie de flora saprofita (fiziologica) de la nivelul conjunctivei si a pleoapelor, fie de germeni patogeni prin intermediul mainilor si obiectelor contaminate (batiste, servetele, machiaj, ustensile de machiaj contaminate, utilizarea lentilelor de contact neigienizate). Germenii bacterieni cei mai frecvent intalniti in etiologia conjunctivitelor sunt reprezentati de catre Staphylococcus, Hemophillus, Streptococcus, Chlamydia sau gonoree (ultimii 2 agenti patogeni sunt intalniti mai ales in cazul sugarilor contaminati de catre mama la nasterea naturala).
  • Conjunctivita virala este determinata frecvent de catre adenovirus si se poate manifesta in cadrul unui episod de infectie respiratorie superioara care evolueaza cu simptomatologie specifica, dar au fost descrise si cazuri de infectie herpetica sau cu virusul varicelo zosterian cu afectare conjunctivala.
  • Conjunctivita alergica apare datorita unei sensibilizari la anumiti alergeni cum sunt polenul, penele, anumite alimente, iritantii chimici, cosmeticele si anumite medicamente.

Simptome conjunctivita

Simptomele cel mai frecvent intalnite in cursul evolutiei bolii sunt:

  • Prurit (mancarime) ocular
  • Senzatia de corp strain (nisip in ochi)
  • Usturime sau senzatie de arsura
  • Congestie conjunctivala (inrosirea ochiului) datorata dilatatiei vasculare conjunctivale
  • Secretii conjunctivale de volum crescut (infectii virale, reactii alergice) si uneori de aspect modificat (infectii bacteriene);
  • Hiperlacrimare.

In cazul etiologiilor alergice, modificarile conjunctivei sunt insotite si de alte simptome: nas infundat cu secretii apoase, tuse seaca, edem palpebral (edem al pleoapelor), secretie oculara apoasa sau filamentoasa.

Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

Care sunt metodele de diagnostic ale conjunctivitei

Diagnosticul clinic pozitiv se stabileste in functie de simptomatologia pacientului.

Determinarea agentului etiologic al conjunctivitelor se face in special cu ajutorul analizelor medicale:

  • Examen bacteriologic
  • Examen virusologic
  • Examen citologic al secretiilor conjunctivale.

Care este tratamentul conjunctivitelor

Tratamentul conjunctivitei este etiologic si cuprinde:

  • Antibiotice in functie de antibiograma germenului bacterian izolat din secretiile oculare, in cazul conjunctivitelor bacteriene
  • Antifungice dupa realizarea antifungigramei, in cazul in care infectia este provocata de o specie de candida
  • Terapie simptomatica in cazul conjunctivitei virale
  • Tratament de desensibilizare (antihistaminice) pentru eliminarea reactiei inflamatorii de la originea conjunctivitei alergice.

Cum poate fi prevenita conjunctivita

Conjunctivita poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri simple de igiena:

  • Curatarea frecventa a mainilor cu apa si sapun
  • Evitarea gestului de a freca ochii
  • Evitarea folosirii in comun a picaturilor de ochi, a prosoapelor si cosmeticelor (rimel, dermatograf, fard de pleoape) cu alte persoane
  • In masura in care este posibil, evitarea expunerii la alergeni, iritanti chimici
  • In cazul conjunctivitelor de sezon (conjunctivita de piscina) nu duceti mainile la ochi la iesirea din bazin, inainte de igienizarea acestora
  • Apelati la ochelarii de soare si/ sau ochelari de inot
  • Curatati fata cu apa curata dupa ce iesiti din bazin
  • Urmati sfaturile medicilor cu privire la intretinerea si utilizarea corecta a lentilelor de contact.

Adresati-va medicului specialist daca simptomele se agraveaza pentru a preintampina complicatiile. Cu ajutorul analizelor de laborator, medicul poate diagnostica in mod sigur cauza afectiunii, recomandand un tratament tintit pentru o vindecare rapida, fara efecte adverse.

Afla mai multe: 

Data publicării 21.06.2022