Constipatia la adulti: cauze, investigatii si tratament

Constipatia reprezinta o afectiune a tubului digestiv prezenta la aproximativ 20-40% dintre persoanele de varsta adulta manifestata prin scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea cu efort de scaune tari. Constipatia ocazionala este destul de des intalnita in cazul adultilor, in timp ce forma cronica a afectiunii se intalneste mai rar si este reprezentata de eliminarea a mai putin de 3 scaune pe saptamana.
Constipatia la adulti: cauze, investigatii si tratament

Cuprins

Ce reprezinta constipatia la adulti?

Constipatia reprezinta o afectiune a tubului digestiv prezenta la aproximativ 20-40% dintre persoanele de varsta adulta manifestata prin scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea cu efort de scaune tari. Constipatia ocazionala este destul de des intalnita in cazul adultilor, in timp ce forma cronica a afectiunii se intalneste mai rar si este reprezentata de eliminarea a mai putin de 3 scaune pe saptamana.

Cauzele constipatiei la adult

Factorii de risc care contribuie la aparitia manifestarilor specifice constipatiei in cazul adultilor sunt in marea majoritate a cazurilor reprezentati de:

 • Regimul alimentar dezechilibrat bogat in grasimi animale, zahar procesat sau cu procent redus de fibre alimentare;
 • Masticatie necorespunzatoare datorita afectiunilor dentare;
 • Schimbari de mediu (vacante, program incarcat) care predispun la amanarea defecatiei in mod constient;
 • Utilizarea anumitor medicamente care diminueaza peristaltismul intestinal: antiacide, antispastice, antidepresive triciclice, anticonvulsivante, opioide, suplimente cu fier, antiinflamatoare nesteroidiene, antihipotensive;
 • Abuzul de laxative;
 • Sarcina: in perioada sarcinii exista mai multi factori favorizanti care pot determina aparita spasmului reflex al sfincterului anal: presiune exercitata de uterul gravid asupra colonului, modificari hormonale specifice sarcinii, modificari ale dietei, hemoroizi, fisuri anale.

Disfunctiile musculare care impiedica eliminarea bolului fecal in timpul actului defecatiei reprezinta o parte din cauzele constipatiei adultului si sunt reprezentate de:

 • incapacitatea de relaxare a muschilor pelvini -anismus;
 • lipsa de coordonare a muschilor responsabil de relaxarea si contractia centurii pelvine-disinergie;
 • slabirea musculaturii pelvine datorata sarcinilor multiple, obezitatii sau bolilor de tesut conjunctiv.

O alta cauza a constipatiei la adulti o reprezinta blocajele la nivelul colonului care impiedica mobilizarea bolului fecal de a lungul cadrului colic si sunt determinate de: bride aderente postoperatorii, formatiuni tumorale la nivel intestinal (cancer de colon si rect), rectocel, mase tumorale intraabdominale, obstructii intestinale. Traumatismele coloanei vertebrale cu interesare nervoasa, scleroza multipla, boala Parkinson si accidentele vasculare cerebrale reprezinta cauze neurologice ale constipatiei adultului, care afecteaza radacinile nervoase responsabile de contractia fiziologica a musculaturii colonului si rectului care asigura deplasarea materiilor fecale de a lungul intestinului gros.

Modificarile hormonale reprezinta un alt factor implicat in aparitia constipatiei la adult si se pot datora unui dezechilibru metabolic amplu asa cum este diabetul zaharat, hiperreactivitatii glandei paratiroide (hiperparatiroidism), sarcinii sau scaderii functiei tiroidiene (hipotiroidism).

Simptomele constipatiei la adult

Principalele simptome ale constipatiei in cazul adultilor sunt reprezentate de catre:

 • Dificultatea de golire a continutului intestinal;
 • Defecatie dureroasa;
 • Senzatia de eliminare incompleta a bolului fecal; o persoana care sufera de constipatie poate sa mearga la toaleta de mai multe ori pe zi datorita senzatiei de persistenta a materiilor fecale la nivel rectal;
 • Dureri abdominale, meteorism abdominal;
 • Simptome digestive: inapetenta, greata, varsaturi;
 • Halena, limba saburala.

Secretia de mucus care murdareste lenjeria, varsaturile recurente si prezenta durerilor abdominale intense care insotesc constipatia reprezinta simptome specifice ocluziei intestinale -urgenta medicala! care necesita interventie chirurgicala cat mai precoce.

Constipatia cronica poate determina aparitia complicatiilor care includ dilatarea venelor hemoroidale cu aparitia hemoroizilor interni si/sau externi, fisurile anale (rupturi ale mucoasei anale datorate pasajului dificil al materiilor fecale de consistenta crescuta), impactarea fecala (solidificarea bolului fecal si imposibilitatea mobilizarii acestuia la nivel intestinal prin miscarile peristaltice fiziologice) si prolapsul rectal (protruzia mucoasei rectale in afara anusului).

Diagnosticul constipatiei la adult

Diagnosticul de constipatie la adult este stabilit pe baza anamnezei si al consultului clinic al pacientului care include efectuarea unui tuseu rectal si examinari paraclinice reprezentate de catre:

 • Investigatii de laborator: hemoleucograma, proba de digestie, investigatii pentru stabilirea functiei tiroidiene, determinarea calcemiei si a valorilor glicemice pentru excluderea patologiilor metabolice;
 • Investigatiile imagistice: radiografie abdominala pe gol (pentru diagnosticul perforatiei sau obstructiei intestinale), sigmoidoscopie (investigatie de explorare a colonului sigmoid), si colonoscopie (pentru excluderea diagnosticului de cancer colorectal);
 • Radiografia si rezonanta magnetica nucleara pot fi efectuate si in timpul defecatiei dupa aplicarea unei paste sau gel de contrast cu bariu la nivel rectal, pentru evidentierea prolapsului rectal sau al unui eventual rectocel;
 • Manometrie rectala o procedura in cursul careia medicul va introduce un cateter prevazut cu senzori in canalul anal al pacientului pentru investigarea activitatii sfincterului anorectal;
 • Evaluarea vitezei de reactie a muschilor sfincterului anal utilizata impreuna cu manometria anorectala poate furniza informatii utile asupra timpului necesar expulziei unui balon cu apa plasat la nivel rectal prin contractia musculaturii anale;
 • Evaluarea tranzitului intestinal utilizeaza o capsula enterica prevazuta cu o camera wireless. Dupa administrarea orala, capsula se deplaseaza de a lungul tractului digestiv al pacientului si poate oferi informatii utile cu privire la eventualele disfunctii de motilitate intestinala.

Constipatia la adulti: cauze, investigatii si tratament

Tratamentul constipatiei la adulti

Tratamentul igieno dietetic presupune schimbarea obiceiurilor alimentare cu adoptarea unei diete bogate in fibre vegetale, hidratare corespunzatoare, reducerea aportului de alimente bogate in zahar supraprocesat si practicarea exercitiilor fizice zilnice pentru stimularea motilitatii intestinale.

Tratamentul medicamentos este utilizat in cazurile neresponsive la schimbarile stilului de viata si presupune administrarea diferitelor tipuri de laxative (laxative de volum pentru cresterea volumului bolului fecal reprezentate de catre fibre vegetale si laxativele de inmuiere ale scaunului) si a purgativelor osmotice saline (retin apa in intestin, intensifica peristaltismul intestinal avand ca efect evacuarea intestinala rapida). Medicatia stimulanta este utilizata pentru favorizarea contractiilor musculare intestinale in timp ce uleiul mineral usureza pasajul materiilor fecale de a lungul colonului facilitand eliminarea rapida a acestora in timpul defecatiei.

In anumite situatii tratamentul constipatiei la adult poate include efectuarea de clisme evacuatorii si adminstrarea de supozitoare cu glicerina sau bisacodil pentru eliminarea bolului fecal intarit de la nivelul ultimei portiuni ale colonului. In cazul in care constipatia reprezinta un efect secundar nedorit al medicatiei opioide, exista preparate farmaceutice care imbunatatesc motilitatea intestinala prin efectul pe care il exercita asupra receptorilor antagonisti ai opioidelor.

Tratamentul chirurgical in cazul constipatiei se adreseaza in general pacientilor cu forma cronica a bolii neresponsiva la tratamentul medicamentos, care asociaza complicatii de tipul stricturilor intestinale, fisurilor anale, rectocel sau impactare fecala si poate presupune indepartarea unei anumite portiuni din colon pentru restabilirea pasajului intestinal fziologic al materiilor fecale.

Afla mai multe:

Data publicării 22.11.2021
Data ultimei actualizari 07.04.2022