Constipatia la copii: cauze, simptome si tratament

Termenul de constipatie se refera la retentia indelungata si eliminarea intarziata, cu dificultate de materii fecale tari care provoaca dureri abdominale si disconfort generalizat al pacientului.
Constipatia la copii: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta constipatia?

Termenul de constipatie se refera la retentia indelungata si eliminarea intarziata, cu dificultate de materii fecale tari care provoaca dureri abdominale si disconfort generalizat al pacientului.

Nou nascutii care nu elimina meconiul in primele 24 de ore dupa nastere ridica suspiciunea bolii Hirschsprung (megacolonul congenital) iar atunci cand constipatia este insotita de distensie abdominala dureroasa poate orienta diagnosticul catre obstructie intestinala secundara unor procese tumorale sau defecte congenitale intestinale.

La sugari, frecventa si consistenta scaunelor prezinta variatii notabile, astfel incat constipatia devine un diagnostic greu de stabilit la aceasta categorie de varsta. Scaunele normale la sugarii alimentati la san sunt direct proportionale cu frecventa alaptarii iar copii alimentati cu diverse formule de lapte comercial pot prezenta tranzit intestinal mai lent, cu eliminarea bolului fecal odata la 2- 3 zile.

Copiii cu varsta mai mare de 1 an jumatate pana la 3- 4 ani pot prezenta in mod uzual de la 3 scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, volumul si cantitatea eliminata fiind dependente de regimul alimentar si aportul hidric zilnic.  

De ce apare constipatia la copii?

Retentia materiilor fecale si eliminarea cu dificultate a acestora in prezenta durerilor abdominale poate fi ocazionala si se datoreaza aportului lichidian si de fibre alimentare necorespunzator (inceperea diversificarii, consumul de alimente procesate, dulciuri) sau schimbarilor de mediu bruste (copilul incepe gradinita sau scoala, pleaca in vacanta sau se muta la bunici) sau cronica de tip functional si/sau organic.

Care sunt simptomele constipatiei?

Cele mai frecvente simptome ale constipatiei sunt reprezentate de:

  • Scaune de consistenta crescuta dificil de eliminat;
  • Distensie abdominala gazoasa (acumularea de gaze se datoreaza proceselor de fermentatie și a celor de putrefactie a materiilor fecale in urma actiunii florei bacteriene intestinale);
  • Dureri abdominale si rectale in timpul defecatiei;
  • Eliminarea de scaune dure cu striuri de sange;
  • Fisuri anale.

Constipatia la copii: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul constipatiei la copii

Diagnosticul constipatiei la copil este stabilit cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientului. Investigatiile paraclinice imagistice (radiografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara) si de laborator (markeri tumorali, punctie biopsie cu recoltare de mucoasa intestinala pentru examinare histopatologica) sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului de boala Hirschsprung sau al tumorilor intestinale care determina aparitia constipatiei.

Tratamentul constipatiei la copii

Tratamentul nemedicamentos al constipatiei la copil se realizeaza prin reglarea regimului alimentar cu cresterea aportului de fibre alimentare (o sursa de fibre importanta asigurarii unui tranzit intestinal normal este reprezentata de cereale integrale, fructe si legume) si al aportului lichidian, in anumite situatii fiind benefica evitarea consumului de lapte in cantitati crescute.

Parintii sunt indrumati sa incurajeze copilul sa mearga la toaleta atunci cand simte nevoia si sa acorde o atentie sporita acestei necesitati fiziologice, prin stabilirea unui program regulat de defecatie intr-un mediu placut si sigur. Eliminarea scaunelor se produce de obicei intr-un interval cuprins intre 30 minute si 1 ora postprandial, astfel ca respectarea unui program regulat al meselor poate ajuta copilul sa si creeze o rutina zilnica care sa amelioreze simptomele constipatiei pana la disparitia acesteia.

Eliminarea materiilor fecale de consistenta crescuta acumulate la nivelul rectal poate fi usurata cu ajutorul clismelor evacuatorii, supozitoarelor cu glicerina sau al uleiului mineral. Laxativele iritante (intensifica peristaltismul intestinal cu mobilizarea mai rapida a materiilor fecale) sau laxative de volum, osmotice (atrag apa in intestin determinand cresterea volumului bolului fecal) sunt administrate la recomandarea medicului in functie de fiecare situatie in parte.

Afla mai multe:

Data publicării 17.09.2021