Corectia optica

Daca simti ca vederea ta poate fi imbunatatita, cel mai frecvent este nevoie de corectia optica a dioptriilor. In urma unui consult oftalmologic, ti se vor masura aceste dioptrii si se va stabili corectia necesara.
Despre corectia optica

Pentru ca masuratoarea sa fie corecta, de cele mai multe ori, in cadrul consultului, este necesara si folosirea unor picaturi. Acestea relaxeaza un muschi din interiorul ochiului, care are rolul de a regla dioptria, pentru vedere clara atat la distanta, cat si la aproape. Mai ales la persoanele tinere, sub 40 de ani, acesta este foarte activ, putand influenta in mod negativ dioptria masurata de aparate, ducand la erori. De aceea, examinarea cu picaturi este cea corecta.

Viciile de refractie și dioptriile masurate pot fi de mai multe feluri:

 • cu minus in miopie;
 • cu plus in hipermetropie;
 • fie cu minus, fie cu plus in astigmatism.

In functie de valoarea si tipul dioptriei, vederea este mai mult sau mai putin influentata, ducand la nevoia unui ajutor extern. In general:

 • in miopie, vederea este neclara la distanta chiar si la dioptrii mici, dar foarte buna la aproape;
 • in hipermetropie, ea este variabila, in functie de valoare si varsta, putand fi foarte buna la tineri, sau slaba mai tarziu, atat la distanta, dar mai ales la aproape;
 • in astigmatism, vederea poate fi de calitate slaba sau dublata, si la aproape, dar mai ales la distanta, pentru ca acesta deformeaza imaginea perceputa
 • dupa varsta de 40 de ani, apare presbiopia, scaderea vederii de aproape, un fenomen normal de imbatranire.

Corectia optica se poate face in mai multe feluri

Prima varianta, cea mai usoara, sunt ochelarii. Pe baza retetei primite, iti poti face ochelari la optica medicala, conformi cu masuratoarea. Acestia sunt cu lentile de sticla (mai rar) sau plastic.

Exista mai multe tratamente care imbunatatesc lentilele ochelarilor:

 • tratamentul antireflex, cel mai uzual, elimina, dupa cum sugereaza si numele, reflexiile luminii mai ales artificiale (monitor, becuri, faruri)
 • tratamentul pentru calculator si dispozitive digitale, ce ofera o culoare mai odihnitoare luminii generate de ecrane
 • tratamentul pentru raze UV, ce ofera protectie impotriva razelor solare;
 • tratamentul heliomat, ce se inchide la culoarea puternica, naturala. Totusi, pentru o protectie mai buna si vedere clara in conditii de lumina puternica, sunt recomandati ochelarii de soare cu dioptrii.

Dupa 40 de ani, pentru cine nu a avut nevoie de ochelari pana la aceasta varsta, apare nevoia de ochelari de aproape. Dioptria acestora este cu plus si creste usor cu varsta. Cine a purtat ochelari pentru distanta inainte de aceasta varsta, pentru miopie, nu simte nevoia ochelarilor de aproape, decat mai tarziu sau chiar deloc, in functie de valoarea miopiei. Cine a purtat ochelari cu plus inainte de 40 de ani va simti nevoia ochelarilor de citit mai intens si mai devreme. Astfel, pentru cine are nevoie de mai multe perechi de ochelari, se preteaza ochelarii progresivi: lentila are dioptrii diferite, cu trecere treptata intre ele, pentru vedere clara atat la distanta, cat si intermediar (calculator) si aproape (citit).

O alta varianta de a corecta viciile de refractie sunt lentilele de contact. Acestea pot corecta dioptria de distanta (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau cea de aproape (presbiopie). Dezavantajul in ceea ce priveste dioptria de aproape este imposibilitatea folosirii lor ca pe ochelari, doar la nevoie, ele fiind deja aplicate pe suprafata oculara; pentru aceste cazuri exista lentilele de contact multifocale, similare ochelarilor progresivi.

Exista lentile zilnice (se poarta pe parcursul unei zile, seara se arunca), lunare (se poarta timp de o luna, zilnic, apoi se schimba), exista si lentile ce pot fi lasate pe suprafata oculara peste noapte, dar acest lucru nu este recomandat, putand duce la complicatii.

Complicatiile sunt rare si pot fi serioase, dar nu apar in conditii de utilizare corecta a lentilelor. De aceea, purtatorii de lentile de contact trebuie sa se prezinte la controale oftalmologice regulate, mai frecvente si in orice caz de disconfort sau scadere a vederii si sa respecte unele recomandari pentru evitarea complicatiilor:

 • igiena foarte buna a mainilor si ochilor, inaintea manipularii lentilelor
 • trebuie date jos in orice situatie de disconfort, contact cu apa (piscina, dus)
 • trebuie respectate termenele de valabilitate.

Daca nu doresti sa porti ochelari sau lentile de contact, poti face o interventie chirurgicala. Operatiile pentru reducerea dioptriilor sunt de mai multe tipuri, cele mai frecvente sunt cele LASER (SMILE, FemtoLASIK, PRK, PREBYOND), prin care se remodeleaza corneea, suprafata oculara, astfel incat sa se corecteze si dioptria. Exista totusi cazuri in care tehnicile laser nu pot corecta intreaga dioptrie, varsta pacientului nu se preteaza sau exista alte patologii asociate, in care interventia chirurgicala se face la nivelul cristalinului, lentila din interiorul ochiului. Acesta se poate inlocui cu un implant artificial pentru corectia dioptriei sau un alt tip de cristalin artificial se poate implanta in interiorul ochiului pentru a suplimenta dioptria necesara. Pentru aceste interventii este necesar ca viciul de refractie sa fie constant in timp si sa fie posibil din punct de vedere tehnic, lucruri ce se vor stabili numai in urma unui consult oftalmologic amanuntit, completat cu investigatii paraclinice.

Indiferent de preferinte, exista solutii pentru fiecare. De aceea, primul pas este consultul de specialitate, in urma caruia ai datele corecte si poti alege varianta potrivita.

Consultant Medical Dr. Radu Alexandru Malciolu
Data publicării 20.11.2019
Data ultimei actualizari 18.10.2023