De ce sa NU subestimam mersul pe jos?

Mersul pe jos reprezinta unul dintre „medicamentele” cele mai la indemana care contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare si diabet. O astfel de activitate fizica regulata joaca un rol important in mentinerea nivelurilor optime de colesterol si a tensiunii arteriale, reducerea nivelului de glucoza, ajutand inclusiv la sustinerea unei bune memorii. Mersul pe jos nu este doar o activitate placuta, dar are si multiple beneficii pentru sanatate, sustin expertii.
De ce sa NU subestimam mersul pe jos?

Cuprins

Mersul pe jos nu este doar o activitate recreationala si o modalitate de a ne elibera de stres, ci si un instrument util in mentinerea unei stari de sanatate generale bune, cu atat mai mult cu cat sedentarismul este un fenomen care poate fi observat de la varste din ce in ce mai fragede.

Activitatea fizica nu trebuie neaparat sa fie una viguroasa, asa cum ar fi practicarea unui sport, si plimbarile au beneficii pentru sanatate atunci cand sunt integrate intr-o rutina zilnica.

30 de minute de mers pe jos zilnic

30 de minute de mers pe jos intr-un ritm „vioi”, zilnic, insumeaza aproximativ 15 ore de activitate fizica pe luna, respectiv cca 180 de ore intr-un an, ceea ce inseamna mult in comparatie cu zero miscare.

Mersul pe jos este o optiune atat pentru persoanele supraponderale si/ sau foarte sedentare care nu pot initia activitati fizice mai intense, cat si pentru toate persoanele pentru care jogging-ul ori alt sport solicitant nu reprezinta o optiune pe termen lung fie din cauza varstei, a unor conditii medicale existente, fie din cauza programului incarcat.

In cazul in care suferiti de anumite afectiuni cronice sau va aflati in evidenta medicului cu probleme de sanatate, discutati cu acesta inainte de a incepe un plan de activitate fizica, inclusiv mers pe jos. Retineti ca si plimbari scurte, de mai putin de 30 de minute sunt mai benefice pentru sanatatea dumneavoastra decat nimic. De asemenea, mersul pe jos in sarcina este benefic pentru viitoarea mamica, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, discutati cu medicul care monitorizeaza sarcina despre eventuale contraindicatii, mai ales in cazul sarcinilor cu risc crescut.

Mersul pe jos beneficii

In functie de varsta, mersul pe jos ofera numeroase avantaje.

  • La copii - favorizeaza o dezvoltare armonioasa a sistemului musculo-scheletal, sustine capacitatea de concentrare si memoria.
  • La adulti - reduce riscul cercului vicios: obezitate - boli cardiovasculare - diabet.
  • La persoanele varstnice - mentine mobilitatea aparatului locomotor si imbunatateste echilibrul, prevenind astfel accidentarile prin cadere.

Cel putin 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi constituie o buna modalitate de a ne imbunatati si mentine starea generala de sanatate. Mersul pe jos:

  • Reduce tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Afla mai multe despre colesterol LDL si HDL. Mersul pe jos mareste ritmul cardiac, ceea ce contribuie la o pompare mai eficienta a sangelui de la inima catre vasele de sange, ajutand la imbunatatirea circulatiei in general, dar si la scaderea tensiunii arteriale. In privinta lipidelor din sange, a colesterolului mai precis, mersul pe jos ajuta la eliminarea excesului de colesterol din sange si previne depunerile de placi de grasime (aterom) pe peretii arterelor.
  • Ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange – Miscarea face ce celulele organismului sa utilizeze eficient insulina. Sub actiunea insulinei, corpul foloseste glucoza pentru a obtine energie. Utilizarea ineficienta a glucozei de catre organism dupa ce depozitarea acesteia la nivel hepatic si adipos, crescand riscul de rezistenta la insulina, dar si acumulari de grasime in ficat.
  • Amelioreaza starile anxioase si reduce stresul – activitatea fizica de orice fel, iar mersul pe jos nu face exceptie, are rol in stimularea productiei de endorfine, supranumite si „hormoni ai fericirii". Totodata, scade nivelul de cortizol din sange (hormon al stresului), sustine un somn odihnitor si faciliteaza meditatia in miscare si mildfulness-ul.
  • Imbunatateste starea de spirit – pe langa contributia la eliberarea endorfinelor si diminuarea cortizolului, lumina solara ultravioleta B (UVB) la care suntem expusi in timpul plimbarilor in natura ajuta la sinteza naturala a vitaminei D in organism. Aerul, soarele, copacii, natura in general, au un impact pozitiv asupra psihicului.
  • Previne castigul ponderal in exces si mentine greutatea in intervalul optim – in functie de viteza de deplasare si de greutatea dvs., in timpul mersului se pot arde intre 100 de calorii si 200 calorii.

 

Mersul pe jos este o activitate placuta ce poate fi usor de integrat in rutina zilnica. Alege haine si incaltaminte confortabile si bucura-te de plimbare.

 

Referinte:

Data publicării 29.03.2024