Cum sa mentii pielea tanara si sanatoasa? Beneficiile vitaminei E

Vitamina E a fost descoperita in 1922 si descrisa din punct de vedere biochimic in 1936. Vitamina E reprezinta un antioxidant puternic utilizat de peste 50 de ani in practica dermatologica datorita beneficiilor sale asupra pielii. Studiile experimentale au demonstrat faptul ca vitamina E prezinta proprietati antitumorale si de fotoprotectie, insa sunt necesare cercetari suplimentare pentru elaborarea unor protocoale de tratament specifice care sa includa administrarea in scop terapeutic a acestui compus.
Cum sa mentii pielea tanara si sanatoasa? Beneficiile vitaminei E

Cuprins

Vitamina E si carotenoidele

Carotenoidele sunt pigmenti ai lipidelor vegetale de culoare rosie, portocalie si galbena, cu rol de agenti fotoprotectori (protejeaza pielea de razele UV).

Carotenoidele insumeaza o clasa de peste 600 de pigmenti naturali dintre care aproximativ 50 pot fi supliniti prin alimentatie, cei mai importanti fiind:

  • Beta carotenul
  • Alfa carotenul
  • Gamma carotenul
  • Licopenul
  • Zeaxantinul
  • Luteina.

Carotenoidele sunt precursori ai vitaminei A (retinol) cu puternica activitate antioxidanta ce ofera protectie impotriva anumitor patologii prin capacitatea lor de a neutraliza radicalii liberi.

Suplimentele alimentare cu vitamina A si E:

  • Sustin buna functionare a sistemului imunitar
  • Mentin sanatatea pielii si a ochilor
  • Incetinesc procesele fiziologice de imbatranire ale organismului
  • Protejeaza impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi.

Aceasta asociere intre vitamina A si E este recomandata persoanelor care adopta diete alimentare restrictive, efectueaza exercitii fizice solicitante si celor care asociaza un stil de viata dezechilibrat.

Alimente bogate in vitamina E

Vitamina E se regaseste in plante si este introdusa in organism prin consumul de:

  • Nuci
  • Spanac
  • Cereale integrale
  • Ulei de masline
  • Ulei de floarea soarelui.

Au fost descoperite 8 tipuri de vitamina E α-, β-, γ-, si σ-tocoferoli dintre care γ tocoferolul este cel mai abundent in alimentatie si corespondentii acestora tocotrienoli.

Deficitul de vitamina E poate genera:

  • Slabiciune musculara
  • Dificultati de coordonare si de mers
  • Parestezii la nivelul degetelor
  • Vedere incetosata
  • Ingustarea campului vizual.

Deficitul sever si prelungit de vitamina E poate genera:

  • Anemie
  • Boli cardiace
  • Afectare neurologica
  • Pierderea vederii
  • Deteriorare cognitiva severa
  • Abolirea reflexelor
  • Pierderea capacitatii de coordonare a miscarilor.

Aportul de vitamina E

In majoritatea situatiilor, alimentatia echilibrata asigura necesarul zilnic de vitamina E al organismului, insa exista si cazuri in care acesta trebuie suplimentat pentru a corespunde nevoilor fiziologice sau pentru a suplini deficitul asociat anumitor patologii de tipul bolii Crohn, fibrozei chistice, abetalipoproteinemiei si ataxiei cu deficit de vitamina E. Aceste afectiuni implica existenta unor mecanisme patologice care impiedica absorbtia corespunzatoare a grasimilor in organism si implicit a vitaminei E, care este o vitamina liposolubila.

Suplimentele cu vitamina E pot fi administrate la recomandarea medicului de familie sau al celui curant (dermatolog, neurolog, reumatolog, gastroenterolog) in conformitate cu afectiunea pacientului si severitatea manifestarilor asociate de catre acesta. Necesarul mediu zilnic de vitamina E este specific pe clase de varsta si sex, fiind reprezentat de urmatoarele valori:

  • Sugari cu varsta cuprinsa intre 7 si 11 luni: 5 mg
  • Copii intre 1 si 3 ani: 6 mg
  • Copii intre 3 si 10 ani: 9 mg
  • Fete intre 10 si 13 ani: 11 mg
  • Baieti intre 10 si 18 ani: 13 mg
  • Adulti de sex feminin: 11 mg
  • Adulti de sex masculin: 13 mg.

Beneficiile vitaminei E pentru sanatate

Principalele beneficii ale vitaminei E pentru organism sunt reprezentate de:

  • Diminuarea stresului oxidativ asupra celulelor din organism prin inhibarea sintezei de specii reactive de oxigen.
  • Protejarea membranelor celulare, mentinerea homeostaziei muschilor scheletali prin promovarea proceselor reparative ale miocitelor.
  • Prevenirea accidentelor trombotice prin diminuarea proceselor de agregare trombocitara, reglarea sintezei moleculelor de adeziune vasculara VICAM si intracelulara ICAM si cresterea sintezei de prostaciclina (vasodilatator si antiagragant plachetar).
  • Prevenirea aparitiei de complicatii cardiovasculare prin diminuarea proceselor oxidative ale lipoproteinelor cu densitate joasa si a inflamatiei asociate prezentei lor in organism; γ tocoferolul imbunatateste functia cardiovasculara prin cresterea eliberarii de oxid nitric cu efect vasodilatator.
  • Functia anticancerigena a vitaminei E se datoreaza capacitatii acesteia de a inhiba sinteza proteinelor mutagene p53, efectului antiangiogenic (inhiba formarea de vase noi la nivelul tesuturilor tumorale) si de diminuare a sintezei de colagenaza 32 care favorizeaza cresterea tumorilor; γ tocoferolul inhiba cresterea si dezvoltarea celulelor tumorale prin sechestrarea radicalilor liberi, inclusiv a speciilor reactive de nitrogen care genereaza aparitia mutatiilor la nivelul ADN ului celular.
  • Intarzierea modificarilor patologice care genereaza aparitia cataractei la persoanele varstnice. Studiile au demonstrat faptul ca suplimentele alimentare cu vitamina E favorizeaza incetinirea progresiei proceselor patologice de opacifiere ale cristalinului (lentila a ochiului cu rol de focalizare a imaginii).
  • Reducerea riscului de aparitie al bolii Alzheimer prin diminuarea formarii placilor de beta amiloid la nivelul sistemului nervos central care genereaza moarte neuronala si aparitia manifestarilor specifice acestei boli.
  • Asigurarea bunei functionari a sistemului imun - vitamina E reprezinta un compus cu puternic efect antiinflamator ce imbunatateste functia de aparare umorala si celulara si creste activitatea fagocitelor. Vitamina E imbunatateste rezistenta organismului in fata infectiilor virale si diminueaza riscul de recurenta al acestora.

Elasticitatea pielii si varsta

Elasticitatea pielii se refera la capacitatea tegumentului de a se intinde si de a se contracta (strange) fara a se rupe sau a ramane cutata. Elasticitatea pielii este influentata de cantitatea si calitatea colagenului si elastinei, proteine structurale care determina netezimea si aspectul tanar al tegumentului. Odata cu inaintarea in varsta, sinteza de colagen si elastina se diminueaza, determinand aparitia ridurilor si a pielii inestetice cu aspect lasat.

La persoanele de sex feminin, intrarea la menopauza implica scaderea nivelului de estrogen, lipsa acestui hormon generand pierderea elasticitatii si fermitatii pielii. Scaderea productiei de sebum predispune la aparitia pielii deshidratate si fragile, in timp ce diminuarea circulatiei limfatice favorizeaza acumularea de toxine cu efect nociv asupra tegumentului.

Cum influenteaza vitamina E elasticitatea pielii?

Colagenul, una dintre proteinele structurale majore ale pielii si tesuturilor conjunctive de sustinere pe care organismul o sintetizeaza in mod fiziologic, reprezinta aproximativ 1/3 din compozitia proteica a corpului. Colagenul de tip IV regasit preponderent la nivelul pielii constituie una dintre principalele componente ale membranei bazale tegumentare si este influentat in egala masura de actiunea factorilor intrinseci (genetica si imbatranirea fiziologica) si extrinseci (expunerea la razele ultraviolete, fumat si stil de viata).

Atat vitamina E, cat si vitaminele A si C, sustin sinteza de colagen de la nivelul pielii, fiind implicate in acelasi in timp in asigurarea proceselor de reparare tisulara si de mentinere a hidratarii tegumentului, prevenind astfel pierderea elasticitatii si fermitatii acestuia.

Pe langa procesele fiziologice de imbatranire, expunerea excesiva la soare, fumatul, alimentatia necorespunzatoare (excesul de zahar), odihna insuficienta si abuzul de alcool constituie factori care influenteaza negativ elasticitatea pielii, determinand un aspect inestetic al tegumentului.

Adoptarea unui regim alimentar bogat in vitamine si antioxidanti, utilizarea cremelor de protectie solara si a produselor cosmetice de ingrijire anti-aging reprezinta principalele atuuri in mentinerea sanatatii pielii si intarzierea aparitiei primelor semne ale imbatranirii.

 

Referinte:

Data publicării 04.03.2024