Mindfulness | Despre constientizarea de sine si echilibrul interior

Mindfulness se refera la practica de a deveni mai constient si mai implicat in momentul prezent, fara a ramane ancorat in trecut sau din contra, in proiectarea viitorului. Exista multiple tehnici si exercitii de mindfulness, insa in general, aceasta practica presupune concentrarea pe stimulii senzoriali (vizuali, auditivi, olfactivi, tactili ori gustativi), „aici” si „acum”, fara a ne lasa purtati de alte ganduri si emotii, chiar si in timp ce desfasuram o anumita activitate de rutina.
Mindfulness | Despre constientizarea de sine si echilibrul interior

Mindfulness-ul isi are originile in filosofia orientala si budism, iar in prezent este recunoscut pentru beneficiile sale. Reducerea stresului, diminuarea depresiei, imbunatatirea memoriei si consolidarea relatiilor interpersonale sunt doar cateva dintre avantajele mindfulness-ului.

Cuprins

De ce avem nevoie de mindfulness?

Ritmul accelerat al vietii cotidiene, mai ales in marile orase, ne face sa pierdem contactul cu propria persoana. Nu mai avem timp pentru introspectie, multitasking-ul a devenit un mod de viata, suntem in permanenta distrasi de stimuli externi: digitali - ecrane luminoase, notificari, alerte, reclame, poluare fonica – trafic, muzica ambientala in magazine, mijloace de transport, interactiuni pe aplicatii de mesagerie si multi altii cu care ne-am obisnuit atat de tare, incat nu mai realizam ca reprezinta factori de distragere.

Incercam sa fim productivi, sa „nu ramanem in urma”, ne confruntam cu FOMO, tintim sa bifam cat mai multe, dar omitem sa mai reflectam asupra emotiilor pe care le traim intr-o zi. Insa daca nu ne gandim la ele, acestea nu dispar, se acumuleaza in subconstientul nostru, pana cand ajung sa refuleze sub diferite forme - furie, deznadejde, tristete, oboseala psihica, stres, dezorientare, frica.

In acest context, mindfulness-ul vine ca un instrument oportun ce ne ajuta sa ne directionam toata atentia catre momentul prezent, dedicandu-ne complet sarcinii in care suntem implicati acum, fara sa ne gandim la ce am trait ieri sau la ceea ce urmeaza sa facem maine. Exercitiile de mindfulness te pot ajuta daca:

  • Te confrunti cu anxietate si sindroame depresive ori experimentezi adesea stari de tristete
  • Te lasi distras cu usurinta sau te concentrezi din ce in ce mai greu
  • Te simti stresat in cea mai mare parte a timpului
  • Te compatimesti foarte mult
  • Te lupti cu mancatul compulsiv
  • Ai tendinta sa te axezi pe lucrurile si emotiile negative din jurul tau
  • Nu ai relatii asa de apropiate cum ti-ai dori cu ceilalti.

Cum pot practica mindfulness?

Mindfulness-ul imbraca mai multe forme, de la meditatie la yoga si respiratie constienta, alege ceea ce ti se potriveste tie. Nu uita ca orice noua deprindere necesita exercitiu, asa ca exerseaza ori de cate ori ai ocazia pe parcursul unei zile. Practicarea exercitiilor de mindfulness contribuie la echilibrul emotional si starea noastra de bine prin conectarea cu prezentul, redescoperind bucuria lucrurilor simple.

  • Incepe sa faci lucrurile pe rand - tendinta de a intreprinde activitati simultan se transforma intr-un obicei, un mod de viata care pe termen lung ne afecteaza memoria si concentrarea.
  • Iesi mai des la plimbare in natura - pe cat posibil, cat mai departe de locurile aglomerate, zgomotoase, astfel iti dai sansa sa te concetrezi pe tine si pe simturile tale, fara a te lasa distras stimuli.
  • Fii ingaduitor cu tine - nu te judeca aspru, accepta-te cu partile bune, dar si cele mai putin bune.
  • Incepe sa exersezi ancorarea in prezent in timpul sarcinilor si activitatilor cotidiene - cand gatesti, cand lucrezi la un proiect sau cand te intorci de la birou, spre exemplu:
  • Daca bei ceai sau cafea, pune-ti aceste intrebari: Ce culoare are ceea ce beau, ce miros, ce gust, cat de rece sau cat de cald este ceea ce beau, imi place sau nu imi place ceea ce beau?
  • Cand esti intr-o conversatie, concentrarea este necesar sa fie atat pe interlocutor (Ce spune, cum spune?), dar si pe propria persoana (Eu ce cred despre acest subiect, cum ma simt discutand cu aceasta persoana, care este scopul discutiei/ intalnirii cu el/ea, ce imi vine sa fac si ce aleg sa fac?).
  • In timp ce te joci cu copilul, acorda toata atentia jocului, nu te lasa cuprins de alte ganduri. Ce deadline aveam la proiect, ce gatim maine? am primit o notificare, ce poate sa fie? Copiii sunt mereu in prezent si putem invata de la ei bucuria si fericirea momentului.
  • Alege un moment al zilei - cum ar fi dimineata in drum spre birou sau la o plimbare de seara – propuneti sa fii constient de senzatiile provocate de ceea ce se afla in jurul tau. Pe masura ce mergi, fii atent la senzatiile fizice pe care le experimentezi - Ce vezi? Ce auzi in jurul tau? Cum miroase aerul?
  • Observa-ti emotiile - observa ganduri si emotii care apar de-a lungul unei zile. Nu incerca sa le opresti sau sa le analizezi. Doar observa-le si accepta-le atunci cand apar, apoi lasa-le sa plece si reintoarce-te la activitatea in care erai implicat.
  • Incearca ceva nou, chiar si lucruri minore, cum ar fi o alta ruta spre casa fata de cea obisnuita. Acest lucru te poate ajuta sa observi lumea intr-un mod diferit.
  • Mananca constient - savureaza fiecare inghititura, simte aroma mancarii, textura, observa-i culoarea, nu te gandi la ce urmeaza sa faci dupa masa. Foarte important, mancatul constient presupune in primul rand sa mancam FARA sa mai facem alta activitate simultan (privit la TV/ ecranul telefonului, facut curatenie, ascultat cursuri etc).

Beneficiile mindfulness-ului

  • Reduce tendinta de a ne gandi in mod repetat la experiente si evenimente neplacute (ruminatia). Ruminatia creeaza disconfort emotional, este un generator de stres, ne restrange capacitatea de creatie si are, in general, un impact negativ asupra starii de bine.
  • Reduce stresul - mai multe studii desfasurate in ultimele 3 decenii arata ca mindfulness-ul are un efect pozitiv in ameliorarea si controlul stresului. Persoanele angajate in exercitii de mindfulness au demonstrat o mai buna capacitate de a se concentra pe momentul prezent, acceptand emotiile dificile si gestionandu-le mai eficient.
  • Imbunatateste memoria de lucru - concentrarea intentionata pe clipa prezenta antreneaza creierul, facandu-l mai dificil de distras de prezenta unor stimuli. Atentia sporita in desfasurarea sarcinilor curente contribuie la retinerea facila a informatiilor in memoria de lucru. Afla mai multe despre imbunatatirea memoriei si pierderile de memorie
  • Amelioreaza reactivitatea emotionala – reactivitatea emotionala se refera la tendinta de a reactiona impulsiv in unele situatii, uneori in mod disproportionat cu situatia reala, considerand ca cei din jur actioneaza cu rea intentie spre exemplu. Studiile au aratat ca persoanele care practica mindfulness isi identifica si gestioneaza mai bine emotiile, reusind sa actioneze deliberat, nu impulsiv. Reglarea emotionala constituie un pilon esential al echilibrului emotional si al starii de bine. Incapacitatea de control al emotiilor fiind asociata cu unele tulburari mintale precum tulburarea de personalitate Borderline sau depresia.
  • Ajuta la consolidarea relatiilor interpersonale - exista dovezi care indica o legatura intre practicarea mindfulness-ului si dezvoltarea unor relatii mai bune cu cei din jur. Un studiu din 2018 a constatat ca oamenii atenti, ancorati in prezent au tendinta sa accepte mai usor imperfectiunile partenerilor de viata, in loc sa incerce sa ii schimbe pe acestia, lasand loc frustrarilor si certurilor in cuplu.
  • Imbunatateste sanatatea mintala - prezenta constienta si fara emiterea judecatilor ajuta la diminuarea simptomelor anxetatii si depresiei, imbunatatind starea de spirit si dorinta de a ne cultiva recunostinta.

 

Mindfulness inseamna mai mult decat o simpla practica, este un mod de viata care are in centru constientizarea de sine si echilibrul interior. Descoperind bucuria clipei prezente, ne eliberam de povara trecutului si de grija viitorului, conectandu-ne cu propria fiinta.

 

Referinte:

Consultant Medical Psih. Gabriela Ispas
Data publicării 15.03.2024