Tulburarea de personalitate Borderline: manifestari si tratament

Tulburarea de personalitate borderline (BPD din engleza - Borderline Personality Disorder) este o afectiune mintala care se caracterizeaza prin schimbari de dispozitie bruste, relatii instabile si dficultati in controlul emotiilor. Unele dintre simptomele tulburarii borderline sunt mai vizibile la persoanele de sex feminin. Din aceasta cauza, pentru o lunga perioada de timp s-a considerat ca tulburarea borderline este o boala care afecteaza femeile, desi barbatii pot sa sufere de tulburarea de personalitate borderline in aceeasi masura.
Tulburarea de personalitate Borderline: manifestari si tratament
  • Tulburarea borderline este diferita de tulburarea obsesiv compulsiva si tulburarea bipolara
  • Tulburarea de personalitate borderline (BPD) nu se vindeca pe deplin in urma aplicarii unui tratament anume, insa simptomele pot fi tinute sub control cu succes, cu ajutorul psihoterapiei si, de la caz la caz, interventie specializata si tratament farmacologic la recomandarea medicului.
  • Persoanele cu BPD, femei si barbati, prezinta un risc mai mare de suicid si adoptare a unor comportamente autodistructive - consum de substante ilegale, abuz de medicamente, autovatamare, tulburari alimentare precum mancatul compulsiv

Cuprins

Cum se manifesta o persoana cu borderline?

Tulburarea de personalitate borderline este o conditie medicala marcata de instabilitate emotionala, comportament impulsiv, o imagine de sine distorsionata si prezenta relatiilor instabile.

Modul in care o persoana cu tulburare borderline se manifesta poate varia foarte mult de la pacient la pacient. In general, acesti pacienti experimenteaza schimbari bruste de dispozitie, trec cu usurinta de la furie la bucurie.

Pot lua decizii de moment, impulsive, uneori nesabuite si periculoase, precum sofatul sub influenta bauturilor alcoolice, cheltuieli excesive, contacte sexuale neprotejate etc.

Pentru a face fata emotiilor negative ori pentru a dobandi sentimentul de control, unele persoane recurg la autovatamare.

Tind sa dezvoltate relatii nesanatoase, spre exemplu idealizeaza o persoana pe care ulterior o critica in mod constant. Din cauza acestui tipar de comportament, relatiile amoroase sunt haotice, marcate de despartiri frecvente si impacari.

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline traiesc sentimente intense de frica de abandon (real sau imaginar) si au reale dificultati in autoreglarea emotionala, in special cand este vorba despre furie.

Tulburarea de personalitate borderline, alaturi de alte tulburari de personalitate, implica prezenta tiparelor de comportament pe termen lung si determina probleme in viata personala, sociala si profesionala, fiind totodata si o sursa majora de stres si suferinta.

Simptome tulburare de personalitate borderline

Semnele borderline si simptomele bolii apar de obicei in adolescenta tarzie si varsta adulta timpurie.

Pe masura inaintarii in varsta, simptomele se pot ameliora pana la disparitia completa.

Simptomele tulburarii de personalitate borderline pot varia in intensitate de la persoana la persoana. Unele persoane pot experimenta simptome usoare, care pot fi gestionate cu tratament, in timp ce altele se confrunta cu simptome severe care pot avea un impact semnificativ asupra vietii lor. Acestea includ:

  • Frica de abandon este un simptom comun. Persoanele cu tulburare borderline se tem sa fie singure, respinse, neglijate. Uneori pot indeparta oamenii de langa ele din teama de a nu risca sa fie respinse in cele din urma. In relatia cu familia, au tendinta de a-i sufoca, a-i impiedica sa plece de langa ele din frica de a nu fi abandonate.
  • Relatii intense, instabile - este o provocare pentru persoanele cu borderline sa cultive si sa mentina relatii sanatoase. Ele au o perspectiva dramatica asupra relatiilor interpersonale, de aici si haosul din relatii indiferent de tipul lor, personale, sociale, profesionale.
  • Imagine de sine distorsionata - traiesc sentimente de vina si rusine, cred despre ei insisi ca sunt „rai". Totodata pot trece rapid de la un plan la altul in privinta planurilor de viitor - cariera, prieteni, opinii, si isi saboteaza propriile obietive, pot de exemplu sa raspunda intr-o maniera nepotriva la un interviu pentru un loc de munca pentru a nu primi postul.
  • Schimbari de dispozitie bruste cu emotii irationale - furie necontrolata, teama, anxietate, ura, tristete si dragoste. Penduleaza cu rapidatate intre stari extreme.
  • Comportamente periculoase - certuri, implicare in batai, jocuri de noroc, consum de substante ilicite, abuz de medicamente, de mancare, de alcool, activitati sexuale nesigure.
  • Autovatamare in mod repetat, comportament suicidar - unele persoane cu tulburare de personalitate borderline isi pot face rau singure (prin arsuri, taieturi) sau pot ameninta ca urmeaza sa isi faca rau. Au ganduri suicidare, de autodistrugere. Astfel de porniri pot avea ca factor declansator respingerea, un posibil abandon ori dezamagirea si pierderea increderii intr-o persoana iubita.
  • Sentimentul de vid interior persistent - manifestat prin tristete, plictiseala, neimplinire sufleteasca, „goliciune”. De asemenea, experimenteaza sentimente de inutilitate si dispret fata de propria persoana.
  • Abilitate redusa de a gestiona furia si/ sau imposibilitate de control al furiei - se infurie pentru lucruri care nu ar provoca furie altei persoane (daca sunt intrerupti in timpul unui dialog spre exemplu), si au reactii explozive in cadrul carora pot apela la injurii, chiar la agresivitate fizica.

Cateodata, in perioade foarte stresante, pot ajunge la episoade trecatoare de paranoia, chiar halucinatii, tulburari disociative manifestate prin pierderea conexiunii si a continuitatii intre ganduri, amintiri, mediul inconjurator, actiuni si identitate.

Diferente intre tulburarea borderline si tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara si tulburarea borderline au in comun modificarile bruste de dispozitie, insa sunt afectiuni psihice diferite.

In tulburarea de personalitate borderline, schimbarile de dispozitie si tiparul de comportament reprezinta un raspuns la stres semnificativ, mai ales in interactiunea cu alte persoane, in timp ce in tulburarea bipolara, aceste schimbari ale starii de dispozitie au un caracter sustinut si mai putin reactive la o situatie externa.

Pacientii cu tulburare bipolara inregistreaza si modificari substantiale in ceea ce priveste activitatile zilnice si nivelul de energie, aspecte care nu se regasesc in tulburarea borderline.

Cauze tulburare borderline si factori de risc

Cauzele tulburarii de personalitate borderline (BPD) sunt complexe si nu sunt pe deplin intelese. In literatura de specialitate este acceptat faptul ca BPD constituie rezultatul unei combinatii de factori genetici si de mediu:

  • Experientele traumatice din copilarie, cum ar fi abuzul fizic, emotional sau sexual, pot creste riscul de BPD. Statistic, 70% dintre pacientii cu tulburare de personalitate borderline au experimentat un abuz sexual, emotional sau fizic in copilarie. Separarea de mama, atasamentul matern precar, tulburarea de consum de substante (alcoolismul de exemplu) in familie si relatiile familiare inadecvate sunt de asemenea factori de risc asociati tulburarii borderline.
  • Genetica - unele studii au aratat ca persoanele cu tulburare borderline au o predispozitie genetica pentru aceasta afectiune. Persoanele care au un membru al familiei cu BPD au un risc mai mare de a dezvolta aceasta tulburare la randul lor.
  • Modificari aparute la nivelul creierului - la persoanele cu BPD, partile creierului responsabile de controlul emotiilor si al comportamentului nu comunica in mod corect. Aceste probleme afecteaza maniera in care functioneaza creierul lor.

Diagnostic tulburare de personalitate borderline

Nu exista un test borderline care sa identifice cu precizie tipul de BPD (tipul impulsiv, tipul emotional), insa specialistul se va orienta pe baza raspunsurilor obtinute de la pacient cu privire la:

  • Simptomele cu care se confrunta si istoricul lui medical
  • Istoricul familial, inclusiv existenta unor afectiuni psihice in familie.

La acestea se adauga un chestionar detaliat si o examinare detaliata pentru a exclude alte conditii si probleme medicale ce ar putea fi sursa simptomelor.

Tulburarea borderline este o afectiune mintala relativ rara. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, statisticile estimeaza ca 1.4% dintre populatia adulta sufera de BPD.

Totodata, nu trebuie pierdut din vedere ca persoane adulte cu tulburare de personalitate nu stiu ca au o afectiune de ordin psihic. Cei din jurul lor, familie, colegi, se obinuiesc cu acest comportament al pacientului si, la randul lor, nu realizeaza ca este vorba despre o tulburare de personalitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament tulburare borderline – viata cu borderline

Tulburarea de personalitate borderline este o efectiune care s-a dovedit a fi „provocator" de tratat, dar cercetarile si studiile recente au dovedit faptul ca, cu abordarea potrivita, simptomele asociate pot fi diminuate considerabil, astfel incat impactul asupra vietii pacientului sa fie redus la minimum.

Tratamentul tulburarii borderline necesita timp, rabdare si asumarea unui angajament pe termen lung. Tratamentul include psihoterapia si medicatia sau ambele, insa psihoterapia este tratamentul de baza pentru BPD si poate cuprinde:

  • Terapia dialectic-comportamentala (DBT) - o forma de terapie care se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor pentru a gestiona emotiile intense, comportamentul impulsiv si relatiile instabile.
  • Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) - se axeaza pe identificarea si modificarea gandurilor si comportamentelor negative.
  • Terapia interpersonala (IPT) se concentreaza pe imbunatatirea abilitatilor de relationare.
  • Terapia de grup le ofera pacientilor cu tulburare borderline posibilitatea de a se conecta cu persoane care trec prin aceleasi stari si se confrunta cu provocari similare.
  • Terapia familiala are ca obiectiv oferirea unui cadrul de sprijin pentru pacient prin suportul acordat membrilor familiei pentru a intelege boala si pentru a-i ajuta sa dezvolte strategii de coping.

Medicamentele pentru tulburarea borderline includ:

  • Antidepresive
  • Antipsihotice
  • Stabilizatoare de dispozitie.

Alte afectiuni asociate tulburarii borderline

Persoanele care sufera de tulburarea borderline prezinta adesea si o alta conditie medicala psihica:

  • Tulburari de dispozitie (intre 80% si 96% dintre persoanele cu BPD)
  • Anxietate (88%)
  • Tulburare de consum de substante (64%)
  • Tulburari alimentare (53%)
  • ADHD (intre 10% si 30%)
  • Tulburare bipolara (15%)
  • Tulburari somatoforme (10%).

 

Netratata, tulburarea de personalitate borderline impacteaza in mod negativ viata pacientilor pe toate palierele, de la relatiile cu familia, la performante scolare, profesionale, la activitatile sociale si relatiile amoroase. Persoanele cu tulburare borderline se confrunta adesea cu:

  • Dificultati economice – schimbari dese de locuri de munca, demisii, concedieri
  • Nefinalizarea studiilor
  • Probleme cu legea
  • Conflicte familiale, violenta domestica, divort
  • Implicarea in relatii abuzive
  • Sarcini neplanificate, infectii cu transmitere sexuala
  • Accidente
  • Suicid.

 

Referinte:

Consultant Medical Psih. Maria Sararu
Data publicării 02.11.2023