Totul despre Terapia Cognitiv-Comportamentala (TCC)

Terapia cognitiv comportamentala sau terapia prin vorbit reprezinta o forma de psihoterapie orientata spre identificarea problemelor pacientului in scopul solutionarii acestora prin dezvoltarea unor mecanisme de coping, care implica adoptarea anumitor modificari ale gandirii si comportamentului.
Totul despre Terapia Cognitiv-Comportamentala (TCC)

Terapia Cognitiv-Comportamentala se bazeaza pe studiul relatiei dintre ganduri, emotii si comportamentele individului, avand o scara larga de aplicabilitate in tratamentul si ameliorarea afectiunilor psihice si al celor de tip psiho-emotional.

In timpul sedintelor de Terapie Cognitiv-Comportamentala pacientul este implicat activ de catre psihoterapeut, in procesul de invatare al tehnicilor si strategiilor specifice care au ca scop schimbarea tiparelor cognitive si comportamentale disfunctionale. Obiectivul final al relatiei terapeutice colaborative este acela de a ajuta pacientul sa identifice in mod eficient si realist dificultatile intalnite si sa dobandeasca abilitati specifice pentru gestionarea optima a acestora.

Cuprins

Ce este Terapia Cognitiv-Comportamentala (TCC)?

Terapia cognitiv comportamentala sau Cognitive Behavioral Therapy constituie o forma de terapie pe termen scurt, care ajuta pacientii sa isi schimbe tiparul de gandire si actionare prin invatarea anumitor tehnici specifice. TCC reprezinta o abordare a problemelor pacientului orientata spre obiective, ce necesita implicarea activa a pacinetilor pentru a avea succes. Sesiunile de terapie pot fi efectuate individual sau in grup, psihoterapeutul avand rol de indrumare a pacientului pe parcursul desfasurarii sedintelor.

TCC poate fi eficienta in tratarea anumitor tulburari emotionale si de comportament, insa nu reprezinta o metoda care poate fi aplicata cu succes la toate categoriile de pacienti.

O persoana care nu este dispusa sa aloce timp suplimentar rezolvarii „temelor pentru acasa” solicitate de catre psihoterapeut si sa se implice in mod activ in procesul terapeutic, nu reprezinta candidatul ideal pentru acest tip de tratament. In anumite situatii, psihoterapeutul poate scoate pacientul din zona de confort in timpul exercitiilor de expunere, creandu-i acestuia o stare temporara de anxietate sau de labilitate emotionala.

Terapia cognitiv comportamentala poate fi aplicata de mai multe categorii de specialisti printre care se regasesc psihologi, psihoterapeuti, psihiatri sau medici de familie specializati in TCC. In majoritatea situatiilor, TCC poate fi aplicata de orice medic specialist care a urmat o formare si o pregatire adecvata in ceea ce priveste aceasta metoda terapeutica.

Este important ca fiecare pacient sa isi gaseasca un terapeut calificat cu experienta vasta in acest domeniu, care sa poata oferi sedinte de TCC personalizate, cu grad inalt de eficacitate in legatura cu rezolvarea problemelor din viata de zi cu zi. Elementele cheie ale unei terapii cognitiv comportamentale de succes se bazeaza pe dezvoltarea unui mediu terapeutic de siguranta, confidentialitate, sinceritate, acceptare si orientarea structurata spre problemele care necesita adresate.

Afla mai multe despre Cum alegem psihologul potrivit?

Cand este recomandata Terapia Cognitiv-Comportamentala?

Terapia cognitiv comportamentala poate fi utilizata pentru adresarea unei game largi de afectiuni printre care se regasesc tulburarile emotionale, comportamentale.

  • Tulburari emotionale:
  • Tulburari comportamentale:
  • Tulburari de alimentatie de tipul bulimiei sau anorexiei
  • Tulburari obsesiv compulsive
  • Tulburari de panica
  • Fobii
  • Stres posttraumatic
  • Furie
  • Iritabilitate.
  • Patologii psihiatrice
  • Psihoze
  • Schizofrenie.

Terapia cognitiv comportamentala poate fi utila in anumite situatii pacientilor cu insomnii sau celor care necesita ajutor pentru depasirea perioadelor de sevraj dupa incetarea consumului de alcool si/sau stupefiante. In anumite situatii TCC este utilizata pentru imbunatatirea starii generale de sanatate a pacientilor care prezinta patologii cu evolutie indelungata de tipul sindromul de intestin iritabil, oboselii cronice, fibromialgiei sau durerilor cronice.

Tehnici terapeutice cognitiv – comportamentale

Principalele tehnici aplicate de catre psihoterapeut in cadrul sedintelor de terapie cognitiv comportamentala sunt reprezentate de:

  • Identificarea gandurilor negative prin incurajarea verbalizarii acestora de catre pacient - terapeutul ajuta pacientul sa identifice din punct de vedere rational sursa problemelor sau a gandurilor cu impact negativ asupra calitatii vietii, in vederea solutionarii ulterioare a acestora.
  • Practicarea tehnicilor de relaxare - relaxarea musculara progresiva sau respiratia profunda pot diminua stresul si anxietatea pacientului.
  • Exercitii de expunere - aceasta tehnica presupune expunerea treptata si controlata a pacientului la situatii sau stimuli care ii genereaza anxietate sau frica, in vederea dobandirii increderii in fortele proprii. In cadrul exercitiilor de expunere, sedintele de terapie cognitiv comportamentala se pot desfasra atat in cadrul cabinetului/clinicii, cat si in spatii deschise sau la domiciliul pacientului, locatii in care pacientul experimenteaza anumite fobii sau comportamente obsesiv compulsive ce necesita confruntare/recunoastere, rationalizare, si in cele din urma, corectare.
  • Restructurarea cognitiva reprezinta un proces psihoterapuetic care ajuta pacientul sa identifice si sa schimbe anumite ganduri negative sau irationale care contribuie la aparitia tulburarilor psiho-emotionale. Principalul scop al restructurarii cognitive este acela de a identifica si de a corecta discrepanta cognitiva a pacientului. Discrepanta cognitiva este principalul mecanism cauzal implicat in aparitia tulburarilor de tip emotional/comportamental si poate fi explicat prin aparitia unei diferentieri intre reprezentarea realitatii externe/interne (ce crede pacientul despre motivatia si expectantele sale si cum trebuie sa arate acea realitate) si manifestarea realitatii.
  • Terapia comportamentala presupune invatarea de catre pacient a unor comportamente si deprinderi sanatoase care diminueaza manifestarile asociate tulburarilor psiho-emotionale.
  • Exercitii de rezolvare a problemelor - aceste tehnici implica deprinderea pacientului cu dezvoltarea si aplicarea anumitor strategii eficiente in vederea rezolvarii conflictelor emotionale.

Elementele cheie in functie de care sunt structurate sedintele de TCC sunt reprezentate de:

  • Stabilirea de comun acord cu pacientul a obiectivelor care trebuie indeplinite. Aceste obiective trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste si incadrate intr o anumita perioada de timp.
  • Stabilirea unei agende la inceputul fiecarei sesiuni de terapie. In cadrul acestei agende, pacientul asistat de psihoterapeut va selecta elementele care sa conduca la o activitate terapeutica productiva.
  • Temele pentru acasa reprezinta activitati asignate pacientului de catre psihoterapeut in scopul consolidarii in particular a conceptelor invatate in cadrul sedintelor de terapie.
  • Feedback-ul si monitorizarea dinamica a schimbarilor obtinute dupa efectuarea sedintelor terapeutice.

Terapeutul este considerat a fi in relatia sa cu pacientul, un ghid ori un antrenor, in timp ce pacientul trebuie sa isi asume un rol activ in procesul de descoperire prin intermediul automonitorizarilor, urmaririi gandurilor negative automate (temele pentru acasa) si raportarii succeselor/ esecurilor in procesul de derulare al terapiei.

 

Consilierea psihologica este utila tuturor persoanelor care simt ca nu pot depasi anumite situatii prin fortele proprii sau care se confrunta cu sentimente de neimplinire vizavi de obiectivele si telurile pe care si le propun. In anumite situatii, familia sau persoanele din anturajul apropiat ii pot sugera pacientului in cauza necesitatea unei vizite la specialist, sugestie ce trebuie privita cu seriozitate, fara a fi considerata un afront personal.

Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.

>> Descarca prezentarea programului

 

Referinte:

 

Data publicării 06.04.2023
Data ultimei actualizari 28.04.2023