Cum alegem psihologul potrivit?

Decizia de a apela la un psiholog trebuie precedata de luarea unui angajament ferm cu privire la respectarea indicatiilor si a pasilor care trebuie urmariti in cadrul procesului terapeutic. Gradul de implicare si seriozitatea cu privire la aceasta metoda de tratament reprezinta elemente cu importanta majora in ceea ce priveste productivitatea consilierii psihologice, insa care sunt criteriile de selectie ale psihologului potrivit?
Cum alegem psihologul potrivit?

Cuprins

Alegerea psihologului este dictata de nevoile personale ale fiecarui individ, procesul terapeutic cu un specialist in domeniul sanatatii mintale fiind benefic in momente dificile din viata, care presupun depasirea unor situatii neprevazute.

Reconversia profesionala, schimbarea domicilului si a anturajului sau pierderea unei persoane dragi, reprezinta cateva dintre situatiile in care strategiile aplicate sub indrumarea unui psiholog, pot fi de de real ajutor in intelegerea si rezolvarea acestor dificultati.

Cum alegem psihologul potrivit?

Alegerea psihoterapeutului se bazeaza in majoritatea situatiilor pe recomandari din partea unei persoane de incredere din anturajul propriu insa, este bine ca inainte de a lua o decizie finala, sa se ia in considerare cateva aspecte importante cu privire la pregatirea si modul de lucru al specialistului.

Este de preferat ca psihologul ales sa fie acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, acest fapt constituind o garantie al nivelului de pregatire a specialistului din punct de vedere teoretic.

Un al doilea aspect care trebuie luat in considerare inainte de alegerea psihologului este reprezentat de modul de lucru al acestuia. Principalele criterii in functie de care sunt impartite scolile de psihoterapie sunt reprezentate de catre:

  • Scoli de terapie care se bazeaza pe discutia intre terapeut si pacient - psihanaliza clasica, psihoterapia clasica, psihoterapia analitica, psihoterapia individuala terapia Gestalt.
  • Scoli de terapie in care instrumentul principal este miscarea pacientului urmata de o discutie terapeutica - terapia prin muzica, terapia prin dans, art-terapia (arte plastice).

In functie de aceste caracteristici care tin de pregatirea profesionala a psihologului, pacientul poate decide carui tip de specialist i se poate adresa pentru evaluarea starii emotionale si inceperea unui proces de insight, proces terapeutic in urma careia pacientul obtine intelegerea fenomenului care determina aparitia manifestarilor psihice si emotionale.

Diferenta dintre psiholog - psihoterapeut – psihiatru

Psihologul este o persoana care a urmat studiile unei facultati de psihologie, insa a carei diploma nu ii permite sa isi desfasoare activitatea de consiliere in cadrul unui cabinet de stat sau privat. Psihologul trebuie sa urmeze un program de masterat in cadrul unei institutii de invatamant acreditate de catre Colegiul Psihologilor pentru a deveni psiholog clinician sau psihoterapeut. Acreditarea emisa de catre Colegiul Psihologilor din Romania se face intr-unul din urmatoarele domenii recunoscute si validate de catre acesta:

  • Psihologie clinica si psihoterapie
  • Psihologia muncii, transporturilor si serviciilor, psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
  • Psihologia Apararii, Ordinii Publice si Sigurantei Nationale.

Psihologul clinician reprezinta o persoana care detine un masterat in psihologie clinica si este capabil sa efectueze investigatii pentru diagnosticarea din punct de vedere clinic ale diferitelor probleme de sanatate mintala. Psihologul clinician nu poate face si psihoterapie cu pacientul, insa poate oferi consiliere de scurta durata. Psihologul clinician poate emite evaluari psihologice standard cu timbru, solicitate de anumite institutii publice: incadrarea unui persoane la un anumit grad de handicap, eliberarea de avize psihologice necesare pentru angajare in anumite posturi-medic, profesor.

Psihologul muncii reprezinta o persoana care isi desfasoara activitatea pentru o anumita companie. Exista testari standard pe care angajatii anumitor firme trebuie sa le efectueze periodic, in functie de care psihologul poate diagnostica diferite afectiuni. Psihologia educationala, consilierea scolara si vocationala sau psihologia Apararii, Ordinii Publice si Sigurantei Nationale, reprezinta cateva dintre domeniile in care psihologul muncii isi poate exercita profesia, in functie de institutia in cadrul careia activeaza.

Psihoterapeutul reprezinta o persoana cu formare in psihoterapie care poate trata diferite afectiuni de tipul:

  • Depresiei
  • Anxietatii
  • Tulburarii de personalitate
  • Schizofreniei
  • Bolii bipolare.

In functie de formarea psihoterapeutului, metodele de terapie aplicata variaza, insa au acelasi scop de diminuare a manifestarilor specifice bolii careia i se adreseaza. Psihoterapia poate fi abordata din perspectiva traditionala freudiana cu sedinte longitudinale sau exploratorii, dar si din punct de vedere actual, incurajand redescoperirea sinelui sub atenta indrumare a psihoterapeutului.

Principalele metode de abordare ale psihoterapiei sunt reprezentate de catre:

Abordarea cognitiv comportamentala presupune un plan de tratament structurat care se axeaza pe rezultate palpabile prin asocierea componentei emotionale, cognitive si comportamentale ale individului, in vederea solutionarii diverselor situatii dificile ale pacientului. Acest tip de abordare presupune confruntarea in mod direct a pacientului, cu temerile si neajunsurile sale, in vederea solutionarii rapide ale acestora, cu imbunatatirea calitatii vietii bolnavului intr-o perioada de timp relativ scurta.

Abordarea experimentala presupune rezolvarea problemelor pacientului prin metoda experimentului si necesita efectuarea sedintelor de psihoterapie pentru perioade mai indelungate de timp.

Abordarea Ericksoniana descrisa de catre Milton Erickson se bazeaza pe hipnoza pentru a accesa emotiile si amintirile stocate in subconstientul pacientului; aceasta metoda se diferentiaza de hipnoza clasica datorita subtilitatii metodei de a induce si de a scoate din transa bolnavul fara a crea traume emotionale suplimentare acestuia.

Medicul psihiatru este absolvent al Facultatii de Medicina si poate prescrie medicamente pentru tratarea diferitelor tipuri de disfunctii mintale. Psihiatrul poate evalua, diagnostica si trata anxietatea, tulburarile obsesiv compulsive, dementa, adictiile, tulburarile de somn si cele afective.

Cele 3 categorii de profesionisti pot colabora in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientului cu remiterea simptomatologiei specifice de boala dupa cum urmeaza:

  • Psihoterapeutul poate indruma pacientul catre psihiatru pentru diagnostic si tratament medicamentos.
  • Psihologul clinician poate indruma pacientul catre psihiatrie pentru medicatie corespunzatoare.
  • Psihoterapeutul poate contribui la ameliorarea conditiei pacientului prin sedinte de psihoterapie.

Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.

>> Descarca prezentarea programului

 

Cum stii ca ai nevoie de ajutorul unui psiholog?

Principalele motive de prezentare la psiholog sunt reprezentate de:

  • Alterarea starii emotionale care prezinta evolutie de cel putin 2 saptamani si consta in prezenta gandurilor negative.
  • Izolarea sau retragerea din viata sociala.
  • Lipsa placerii in interactiunile cu oamenii din jur sau in desfasurarea diferitelor activitati recreative.
  • Anxietatea cu privire la pierderea unei persoane dragi, o anumita patologie specifica - frica de separare, frica de singuratate care interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice.
  • Atacuri de panica resimtite sub forma unei senzatii de moarte iminenta cauzate de infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral care nu se coreleaza cu investigatii clinice specifice.
  • Stare de irascibilitate permanenta sau manifestarea unui comportament agresiv fata de persoanele de jur.
  • Aparitia gandurilor suicidale.
  • Producerea unor schimbari majore in viata personala - divort, deces in familie, schimbarea orasului de resedinta sau a tarii.
  • Depasirea unor adictii: alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc.

 

Daca tu sau cineva drag, un cunoscut, va confruntati adesea cu sentimente de tristete, ingrijorare, extenuare, cu simptome fizice neasociate unei boli – tulburari gastrointestinale, tensiune musculara, dureri de cap, adresati-va unui specialist care sa va sprijine in depasirea acestui episod dificil.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Referinte:

Data publicării 27.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023