Tulburarea anxioasa generalizata: cauze, simptome, tratament

Tulburarea anxioasa generalizata reprezinta o teama difuza, nerealista cu privire la diferite evenimente si situatii, mai frecvent intalnita la copii si persoanele adulte de sex feminin. Anxietatea determinata de anumite perioade incerte sau evenimente majore ale vietii cotidiene este fiziologica, insa accentuarea patologica a acesteia care altereaza calitatea vietii pacientului este cunoscuta in practica medicala ca tulburare anxioasa generalizata.
Anxietatea - de ce apare si cum o tratam

Cuprins

Ce reprezinta tulburarea anxioasa generalizata?

Tulburarea anxioasa generalizata reprezinta o teama difuza, nerealista cu privire la diferite evenimente si situatii, mai frecvent intalnita la copii si persoanele adulte de sex feminin. Anxietatea determinata de anumite perioade incerte sau evenimente majore ale vietii cotidiene este fiziologica, insa accentuarea patologica a acesteia care altereaza calitatea vietii pacientului este cunoscuta in practica medicala ca tulburare anxioasa generalizata.

Tulburarea anxioasa generalizata evolueaza similar atacurilor de panica, tulburarii obsesiv compulsive sau al altor tipuri de anxietate, insa fiecare dintre aceste patologii psihice prezinta caracteristici si evolutie specifica din punct de vedere clinic.

Care sunt cauzele tulburarii anxioase?

Majoritatea tulburarilor psihice asa cum este si anxietatea generalizata prezinta determinism multifactorial care include o serie de factori biologici si de mediu printre care se regasesc anumite particularitati legate de biochimia cerebrala, aspectele genetice, dezvoltarea si personalitatea fiecarui individ in parte.

Comportamentul anxios nu este innascut, acesta fiind dobandit pe parcursul vietii in urma unor situatii traumatizante care pot avea loc in copilarie (neglijare sau abuz parental) sau mai tarziu in viata de adult divort, depresie, pierderea unor persoane apropiate, teama esec in contextul social actual sau aparitia unor episoade acute de boala (accidente vasculare, infarct miocardic).

Tulburarea anxioasa generalizata poate fi de sine statatoare sau asociata in evolutia altor afectiuni asa cum este cazul sindromului obsesiv compulsiv (aparitia nedorita si persistenta a unor obsesii- o serie de acte mentale sau comportamentale ritualizate care induc o stare de neliniste accentuata pacientului), aspect care poate ingreuna uneori diagnosticarea acestei afectiuni.

In cazul copiilor, starea de anxietate poate fi clasificata pe grupe de varsta in functie de factorii declansatori dupa cum urmeaza:

  • Intre 7 si 9 luni de viata este prezenta frica de persoane straine;
  • Intre 12 si 18 luni apare anxietatea de separare atunci cand copilul este izolat de parinti pentru o perioada scurta de timp;
  • In jurul varstei de 8 ani copii dezvolta anxietate legata de intuneric, animale, reprezentatii imaginare (monstri) sau de copii mai mari;
  • Varsta de 10-12 ani este caracterizata de teama cu privire la aspecte legate de performanta scolara, acceptarea in diverse cercuri de prieteni sau prima experienta sexuala.

In marea majoritate a situatiilor insa, anxietatea din perioada copilariei se remite spontan si nu determina complicatii la adult.

In cazul adultilor, starea de anxietate poate fi clasificata in 3 tipuri distincte si anume:

  • Tulburarea de anxietate generalizata manifestata prin stare de ingrijorare constanta, nefondata a pacientului cu privire la diferite aspecte financiare, familiale, profesionale sau de sanatate;
  • Atacurile de panica manifestate sub forma unor episoade acute de neliniste sau ingrijorare marcata cu privire la pericole iminente inexistente; atacurile de panica se instaleaza rapid si sunt acompaniate de manifestari organice suparatoare reprezentate de tulburari ale ritmului cardiac, hiperventilatie si simptomatologie specifica gastro intestinala;
  • Fobiile reprezinta teama exagerata manifestata de persoanele care sufera de aceasta afectiune in raport cu evenimente (zborul cu avionul), insecte sau imprejurari inofensive.

Care sunt simptomele anxietatii generalizate?

Manifestarile clinice ale tulburarii anxioase generalizate la copii si adulti sunt in mare parte similare insa in cazul primei categorii, afectiunea poate duce la scaderea achizitiilor scolare si a performantei cognitive, afectarea stimei de sine si uneori depresie. Din punct de vedere al simptomatologiei, persoanele cu anxietate generalizata pot prezenta:

  • Stare de agitatie, nerabdare, ingrijorare constanta;
  • Oboseala cronica datorata mobilizarii exagerate de energie psihica;
  • Alterarea calitatii somnului;
  • Dificultate de focusare pe anumite sarcini, obiective in viata profesionala sau de familie;
  • Crize de anxietate (atac de panica) sunt reprezentate de accelerarea ritmului cardiac si respirator, transpiratii, vasoconstrictie periferica (maini reci, tegumente palide), “nod in gat”, cefalee, tensiune musculara si uneori simptome gastrointestinale specifice sindromului de colon iritabil sau ulcerelor peptice.

Starea de anxietate poate determina o persoana care sufera de aceasta afectiune sa adopte un comportament specific de evitare sau izolare a situatiior si persoanelor considerate a fi trigger al manifestarilor anxioase, atat la locul de munca dar si in familie. Acest comportament de evitare al factorilor declansatori influenteaza performantele profesionale si cele scolare iar in anumite situatii, in functie de gravitatea manifestarilor determinate de tulburarea anxioasa, acestea pot determina izolare sociala (anxietate sociala) favorizand aparitia depresiei.

Anxietatea - de ce apare si cum o tratam

Diagnosticul tulburarii anxioase generalizate

Diagnosticul tulburarii anxioase se stabileste de catre medicul psihiatru in cadrul unei evaluari psihoterapeutice amanuntite ale copilului sau adultului cu simptomatologie sugestiva pentru aceasta afectiune. Interviul psihiatric evidentiaza in anumite situatii asocierea la pacientii cu anxietate generalizata a anumitor tulburari psihiatrice de tipul fobiilor, atacurilor de panica, stresului posttraumatic, tulburarii obsesiv compulsive sau depresiei.

Din punct de vedere al manifestarilor clinice, anxietatea este o afectiune a carei diagnostic necesita intrunirea urmatoarelor criterii:

  • Disproportia manifestarilor anxioase in raport cu factorii declansatori sau anxietate necorelata cu varsta;
  • Afectarea capacitatii de functionare normale a individului datorata fricii constante.

La copii afectarea performantei cognitive diminueaza achizitiile in plan scolar si abilitatea de relationare si socializare a acestora, in timp ce la adultii cu anxietate generalizata se poate observa o deteriorare semnificativa a calitatii vietii cotidiene profesionale si sociale.

Investigatiile paraclinice de laborator pot fi recomandate de catre medicul psihiatru in situatiile in care se suspicioneaza abuzul de substante sau asocierea anumitor patologii specifice de organ care favorizeaza aparitia manifestarilor clinice ale tulburarii anxioase generalizate (hiperfunctie tiroidiana, afectiuni cardiace care determina aparitia tulburarilor de ritm sinusal).

Care este tratamentul anxietatii generalizate?

Simptomatologia tulburarii anxioase generalizate poate fi imbunatatita prin aplicarea unor masuri de schimbare ale stilului de viata care includ:

  • Mentinerea unui grad de activitate fizica regulata si cresterea progresiva a intensitatii acesteia in fiecare zi; miscarea zilnica reduce stresul si imbunatateste starea de sanatate generala;
  • Respectarea unui orar de somn regulat;
  • Adoptarea unui regim alimentar echilibrat;
  • Evitarea consumului de alcool, cafea si tutun;
  • Renuntarea la consumul de substante si droguri recreationale care accentueaza manifestarile clinice ale tulburarii anxioase generalizate.

Optiunile de tratament ale tulburarii anxioase generalizate sunt selectate in functie de gravitatea manifestarilor psihice si impactul acestora asupra vietii de zi cu zi a pacientului. In majoritatea situatiilor, tratamentul tulburarii anxioase generalizate cuprinde psihoterapia cognitiv comportamentala (modificarea modului de gandire si de actionare in diferite situatii) cunoscuta si ca terapie prin vorbit cu ajutorul careia pacientul invata sa si controleze anxietatea și sa diminueze efectele acesteia in viata de zi cu zi.

Terapia farmacologica reduce semnificativ starea de anxietate generalizata atat la copii cat si la adulti contribuind la imbunatatirea calitatii vietii pacientului si se recomanda in situatiile in care psihoterapia nu reuseste sa amelioreze simptomele in mod eficient. Medicatia utilizata pentru diminuarea anxietatii si a simptomelor asociate acesteia cuprinde preparate antidepresive, benzodiazepine, anxiolitice si in anumite situatii beta blocante pentru atenuarea manifestarilor cardiace.

De a lungul timpului s a demonstrat faptul ca efectele terapiei cognitiv comportamentale si al celei farmacologice pot fi potentate prin intermediul tehnicilor de relaxare si meditatie sau inscrierea in grupuri speciale de suport pentru pacientii cu tulburari anxioase.

Afla mai multe:

Data publicării 12.04.2021
Data ultimei actualizari 07.04.2022