ADHD la adult

Tulburarea cu Deficit de Atentie / Hiperactivitate (ADHD) este cunoscuta mai mult la copii, dar poate persista si la varsta adulta. Pana la 50% dintre copiii diagnosticati cu ADHD continua sa aiba manifestari ale acestei afectiuni in perioada de adult.
ADHD la adult

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai-Viorel Zamfir, medic primar Geriatrie - gerontologie, Psihiatrie

Un segment important de pacienti incep sa prezinte accentuarea simptomelor in contextul cresterii solicitarii educationale, odata cu intrarea la facultate sau in contextul cresterii volumului/complexitatii activitatii profesionale. Accentuarea simptomelor face ca acesti pacienti sa solicite pentru prima oara o evaluare pentru ADHD la varsta de adult.

Manifestari ADHD la adulti

Sunt doua grupe principale de manifestari: simptome de inatentie si hiperactivitate/impulsivitate.
Simptomele de inatentie sunt caracterizate prin:

  • Dificultati de mentinere a atentiei pe perioade lungi, spre exemplu concentrarea la sarcinile de serviciu, cititul unei carti, urmarirea unui film
  • Distractibilitate de catre stimulii externi sau gandurile proprii
  • Disfunctii executive, de exemplu planificarea cu dificultate a activitatilor de serviciu sau in viata personala, organizare deficitara, procrastinare, renuntarea frecventa la proiectele incepute
  • Probleme de memorie, uitarea obiectelor, dificultati in a gasi locul in care sunt lasate obiecte folosite in mod curent, asa cum sunt cheile.

Hiperactivitate/impulsivitate:

  • Neliniste fizica, manifestata printr-o senzatie interioara de disconfort atunci cand persoana sta intr-o pozitie fixa (de exemplu stat pe scaun)
  • Miscarea repetata din maini sau picioare
  • Nerabdare, un stil ”repezit” de comunicare si relationare cu alte persoane
  • Flux greu de controlat al propriilor ganduri (mintea ”zboara” in mai multe directii)
  • Impulsivitate manifestata prin dificultatea de a inhiba anumite comportamente dupa contactul cu stimuli exteriori sau ca urmare a unor ganduri proprii (pacientul vrea ca lucrurile sa se intample ”aici si acum”).

Debutul ADHD la adult

Aceste simptome debuteaza in copilarie, de obicei pana la varsta de 12 ani. Ele pot sa varieze ca intensitate, de obicei sunt mai putin intense in situatii atractive sau motivante pentru pacient si mai pronuntate in cazul activitatilor repetitive.

De precizat ca ADHD la adult poate sa fie prezenta la persoane cu IQ ridicat. Acestea reusesc sa compenseze o parte dintre simptome, dar de obicet persista dificultatile in a mentine atentia pe perioade lungi, disfunctiile executive (procrastinare, planificare si organizare deficitare) si impulsivitatea.

ADHD la adult se asociaza frecvent cu alte tulburari mintale:

Pana la 80% dintre pacientii adulti cu ADHD au astfel de tulburari asociate, ceea ce face procesul de diagnostic si tratament mai complex.

Diagnostic si tratament ADHD adulti

Diagnosticul se stabileste in urma unei evaluari extinse, care presupune consult psihiatrie si evaluare psihologica. In cadrul evaluarii psihologice se folosesc teste specifice pentru ADHD si teste pentru evaluarea tulburarilor asociate.

Tratamentul ADHD la adult este in principal medicamentos, la care se poate adauga psihoterapie. Tratamentul medicamentos este foarte eficient si duce in majoritatea cazurilor la controlul simptomatologiei si la imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii pacientului, care devine mai atent si organizat, scapa de suvoiul gandurilor, de nerabdare si impulsivitate.

Sunt doua categorii de medicamente aprobate pentru tratamentul ADHD la adult:  stimulante si non-stimulante, ambele sunt indicate in ghidurile internationale.

Psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos si are utilitate in controlul tulburarilor asociate.

 

Consultant Medical Dr. Mihai-Viorel Zamfir
Data publicării 11.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023