ADHD: cauze, simptome si tratament

ADHD sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, reprezinta o boala care afecteaza copii inainte de implinirea varstei de 7 ani si in proportie mai mica adultii, determinand lipsa capacitatii de focusare (lipsa de concentrare), hiperactivitate si impulsivitate.
ADHD: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta ADHD?

ADHD sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, reprezinta o boala care afecteaza copii inainte de implinirea varstei de 7 ani si in proportie mai mica adultii, determinand lipsa capacitatii de focusare (lipsa de concentrare), hiperactivitate si impulsivitate.

Cauzele sindromului hiperkinetic

Cauzele care stau la baza manifestarilor specifice sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie nu au fost elucidate in totalitate, insa, se considera faptul ca predispozitia genetica, nasterile premature sau dificile care pot determina hipoxie perinatala a fatului si consumul de alcool sau tutun in perioada sarcinii, constituie principalii factori determinanti ai ADHD.

Factorii psihosociali reprezentati de familiile monoparentale, plasarea in orfelinate si mediul haotic de crestere al copilului reprezinta alte cauze care contribuie la aparitia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie.

Simptomele ADHD

Simptomele sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

 1. Prezenta deficitului de atenție specific acestei tulburari comportamentale este recunoscut prin:
 • Lipsa de atentie acordata unei anumite activitati;
 • Pacientul nu este atent la informatiile care ii se comunica verbal si prezinta capacitate de memorare diminuata;
 • Nerespectarea instructiunilor sau regulilor la scoala sau la job;
 • Lipsa capacitatii de organizare a sarcinilor;
 • Ratacirea frecventa a obiectelor personale;
 • Distragere usoara de la activitatea curenta prin stimuli externi.
 1. Hiperactivitatea pacientului cu ADHD se recunoaste prin:
 • Incapacitatea de a si mentine ozitia pe scaun: pacientul se foieste, se joaca cu mainile si picioarele;
 • Alergat, catarat excesiv la copii mici, stare de neliniste motorie la adolescenti si adulti;
 • Dificultate in a intreprinde activitati distractive in liniste;
 • Logoree (vorbit in exces).
 1. Impulsivitate verbala si motorie:
 • Intrerupe frecvent propozitiile interlocutorului sau ofera raspunsuri inainte de finalizarea intrebarii care ii este adresata;
 • Nu poate sta la rand;
 • Intrerupe in mod frecvent activitatile si conversatiile altor persoane.

ADHD: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie

Diagnosticul sindromului hiperkinetic este stabilit de catre medicul psihiatru pe baza informatiilor obtinute de la familie, profesori sau anturajul pacientului si al interviului psihiatric.

Tratamentul sindromului ADHD

Metodele de tratament aplicate pacientilor cu tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie THDA au ca scop diminuarea comportamentelor inadecvate, recuperarea stimei de sine, imbunatatirea calitatii performantelor scolare si profesionale si inlesnirea integrarii in societate prin terapie comportamentala si terapie medicamentoasa.

Terapia comportamentala se poate efectua atat in grupuri special organizate cat si in familie, in medii lipsite de factori de distragere ai atentiei si presupune efectuarea de activitati specifice care necesita urmarirea de instructiuni clare, etapizate, urmate de un sistem de recompensa la finalizarea cerintelor.

Tratamentul medicamentos al ADHD se bazeaza pe administrarea antidepresivelor, antipsihoticelor, anticonvulsivantelor si amfetaminelor in conformitate cu schemele de tratament stabilite de catre medicul psihiatru.

Afla mai multe:

Data publicării 03.12.2021