Ce trebuie sa stii despre oboseala cronica si cum o amelioram

In functie de durata simptomelor putem vorbi despre oboseala recenta (durata mai mica de o luna), oboseala prelungita (dureaza mai mult de o luna), oboseala cronica (peste sase luni).
oboseala cronica
Despre oboseala cronica

Ce este oboseala cronica?

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare rapida si intensa, care impiedica efectuarea activitatilor normale. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni.


Doctorii nu cunosc intru-totul cauzele aceste conditii, ea fiind o reactie a organismului la stimuli unor factori externi cat si interni.

Cum abordam oboseala cronica sau neurastenia?

In functie de durata simptomelor putem vorbi despre oboseala recenta (durata mai mica de o luna), oboseala prelungita (dureaza mai mult de o luna), oboseala cronica (peste sase luni).
Oboseala are 3 componente:
 • incapacitatea de a initia activitatea, perceputa ca slabiciune generalizata (astenie)
 • capacitate redusa de a mentine activitatea (fatigabilitate – adica obosesc mai repede si / sau la eforturi mai mici)
 • dificultati de concentrare si instabilitate emotionala (oboseala mintala)
Oboseala cronica poate avea cauzele psihologice (depresia, anxietatea) sau fizice (boli endocrine si metabolice, infectii, boli cardiopulmonare, anemii severe, tulburari de somn); poate aparea si ca urmare a unor tratamente medicamentoase (cu somnifere, antihipertensive, antialergice sau antidepresive, de exemplu) sau a abuzului de substante.
 
Daca nu este prezenta nici una dintre aceste cauze care sa explice oboseala, s-ar putea sa aveti un sindrom de oboseala cronica. Medicul ar putea pune acest diagnostic pe baza urmatoarelor criterii:

 

Tipuri de oboseala cronica

Oboseala cu durata mai mare de 6 luni si care:
 • nu este rezultatul unui efort in curs
  nu este atenuata de repaus
  determina reducerea substantiala a activitatilor anterioare de la locul de munca, a activitatilor educative, sociale, personale
Patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome care persista sau reapar in timpul a sase sau mai multe luni consecutive de boala si care nu sunt anterioare senzatiei de oboseala:
 • Deficienta in memoria pe termen scurt sau de concentrare
 • Dureri in gat
 • Noduli limfatici sensibili cervicali sau axilari
 • Dureri musculare
 • Dureri in mai multe articulatii, fara semne de inflamatie locala
 • Dureri de cap severe sau nou aparute.
 • Somn neodihnitor
 • Stare generala de rau dupa efort timp de 24 de ore
Tratamentul sindromului de oboseala cronica are ca elemente de baza terapia cognitiv comportamentala si kinetoterapia. Pentru ameliorarea dispozitiei si a somnului pot fi utile doze mici de antidepresive.

 

O buna relatie medic pacient, un diagnostic corect si o abordare integrata, medicala si psihologica, a sindromului de oboseala cronica asigura rezultate optime.

 

Trivia:

 1. Boala se intalneste foarte rar la copii si la tineri, fiind mai des intalnita la adulti de peste 20 de ani.
 2. Majoritatea persoanelor afectate sunt de sex feminin, aproximativ 60%.
 3. Aceasta conditie poate duce la depresie, si este recomadat ca pacientii sa isi impartaseasca sentimentele si sa vorbeasca despre conditie, pentru a mentine o atitudine pozitiva.
 4. Din pacate aceasta conditie, nu poate fii nici prevenita nici vindecata, poate fii doar tratata partial, pentru a imbunatati conditia de viata a pacientului.
Surse:
Data publicării 04.10.2018