Ce trebuie sa stii despre oboseala cronica si cum o amelioram

Oboseala cronica este intalnita frecvent la adulti cu varsta de peste 20 de ani. Aproximativ 60% dintre persoanele afectate sunt de sex feminin. Oboseala cronica poate duce la depresie, iar din pacate, nu exista tratament pentru aceasta, doar optiuni terapeutice care pot ameliora problema. In functie de durata simptomelor putem vorbi despre oboseala recenta (durata mai mica de o luna), oboseala prelungita (dureaza mai mult de o luna), oboseala cronica (peste sase luni).
Ce trebuie sa stii despre oboseala cronica si cum o amelioram

Cuprins

Ce este oboseala cronica?

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare rapida si intensa, care impiedica efectuarea activitatilor normale. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni.

De multe ori, oboseala cronica este asociata cu:

  • Somn neodihnitor, persoana in cauza nu se trezeste odihnita dimineata
  • Dificultati de memorie, imposibilitatea de a mentine focusul si concentrarea
  • Ameteli care se agraveaza in timpul efectuarii unor miscari cum ar fi ridicarea de pe un scaun sau o canapea.

Doctorii nu cunosc intru-totul cauzele aceste conditii, ea fiind o reactie a organismului la stimulii unor factori externi cat si interni.

Cum abordam oboseala cronica sau neurastenia?

Oboseala are trei componente:

  • Incapacitatea de a initia activitatea, perceputa ca slabiciune generalizata (astenie)
  • Capacitate redusa de a mentine activitatea (fatigabilitate – adica obosesc mai repede si / sau la eforturi mai mici)
  • Dificultati de concentrare si instabilitate emotionala (oboseala mintala).

Oboseala cronica poate avea cauzele psihologice (depresia, anxietatea) sau fizice (boli endocrine si metabolice, infectii, boli cardiopulmonare, anemii severe, tulburari de somn). Poate aparea si ca urmare a unor tratamente medicamentoase (cu somnifere, antihipertensive, antialergice sau antidepresive, de exemplu) sau in urma abuzului de substante.
 
Daca nu este prezenta nici macar una dintre aceste cauze care sa explice oboseala, s-ar putea sa aveti un sindrom de oboseala cronica.

Tipuri de oboseala cronica

In functie de durata simptomelor putem vorbi despre oboseala recenta (durata mai mica de o luna), oboseala prelungita (dureaza mai mult de o luna), oboseala cronica (peste sase luni).

Oboseala cronica are durata mai mare de 6 luni si:

  • Nu este rezultatul unui efort in curs
  • Nu este atenuata de repaus
  • Determina reducerea substantiala a activitatilor anterioare de la locul de munca, a activitatilor educative, sociale, personale.

Prezinta patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome care persista sau reapar in timpul a sase sau mai multe luni consecutive de boala si care nu sunt anterioare senzatiei de oboseala:

  • Deficienta in memoria pe termen scurt sau de concentrare
  • Dureri in gat
  • Noduli limfatici sensibili, noduli cervicali sau axilari
  • Dureri musculare
  • Dureri in mai multe articulatii, fara semne de inflamatie locala
  • Dureri de cap severe sau nou aparute.
  • Somn neodihnitor
  • Stare generala de rau dupa efort timp de 24 de ore.

Tratamentul sindromului de oboseala cronica are ca elemente de baza terapia cognitiv comportamentala si kinetoterapia. Pentru ameliorarea dispozitiei si a somnului pot fi utile doze mici de antidepresive.

 

Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.

>> Descarca prezentarea programului

Cum amelioram oboseala cronica

Nu exista un test care sa confirme diagnosticul de oboseala cronica. Mai mult, de la caz la caz, oboseala cronica poate genera manifestari clinice similare altor afectiuni si conditii medicale, precum: tulburari de somn, probleme medicale de tipul anemiei, diabetului sau hipotiroidismului, tulburari mintale.

Totodata, nu este iesit din comun ca persoana care sufera de oboseala cronica sa aiba si alte probleme medicale: colon iritabil, fibromialgie, depresie, anxietate.

Ameliorarea oboselii cronice este centratata in jurul diminuarii simptomelor experimentate de pacient, fara sa existe un tratament medicamentos ce "elimina" oboseala cronica. Concret:

  • Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate pe termen lung, asa cum este si oboseala cronica, sunt afectate si de depresie. Tratarea depresiei poate reduce din efectele negative ale oboselii cronice.
  • Intoleranta ortostatica apare cu precadere la persoanele tinere, acestea resimt o stare de lesin si/ sau senzatia de greata cand stau in picioare. Medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac pot fi utile in cazul lor.
  • Daca medicamentele pe baza de ibuprofen, eliberate fara reteta in farmacii, nu sunt suficiente, medicul specialist poate recomanda reteta pentru tratatrea fibromialgiei.

Terapia oboselii cronice implica trei componente:

  • Consilierea psihologica - esti utila deoarece invata pacientul sa gestioneze consecintele propriilor limitari provocate de oboseala cronica, spre exemplu, imposibilitatea de a se mentine concentrat in timpul activitatilor scoalare sau la munca).
  • Adresarea problemelor de somn - privarea de somn are repercusiuni majore asupra organismului si acutizeaza simptomatologia existenta. Vizita la un medic somnolog sau renuntarea la bauturile pe baza de cofeina pot ajuta.
  • Exercitiu fizic - in vreme ce activitatea fizica intensa poate accentua si mai mult simptomele existente, exercitiile fizice usoare si moderate contribuie la atenuarea efectelor negative ale oboselii cronice.

O buna relatie medic pacient, un diagnostic corect si o abordare integrata, medicala si psihologica, a sindromului de oboseala cronica asigura rezultate optime.

 

Referinte:

Data publicării 20.08.2022
Data ultimei actualizari 09.09.2022