Meteosensibilitatea: ce este mit si ce este realitate?

Meteosensibilitatea se refera la sensibilitatea sau la reactia anumitor persoane la schimbarile meteorologice ori climatice. Persoanele care sunt meteosensibile pot experimenta manifestari neplacute precum dureri de cap, dureri articulare (artralgie), dureri musculare (mialgie), senzatie de oboseala, modificari de dispozitie si scaderea productivitatii in conditii de schimbare a presiunii atmosferice sau umiditatii aerului.
Meteosensibilitatea: ce este mit si ce este realitate?

Persoanele care isi desfasoara cea mai mare parte a activitatilor cotidiene in spatii inchise sunt cel mai sever afectate de schimbarile bruste ale vremii doarece organismul isi pierde capacitatea de adaptare la aceste variatii sezoniere de temperatura, umiditate si presiune atmosferica.

Cuprins

Ce este meteosensibilitatea?

Meteosensibilitatea reprezinta totalitatea manifestarilor resimtite de catre o persoana la schimbarile bruste ale conditiilor externe care pot cuprinde variatii bruste ale temperaturii, umiditatii, presiunii atmosferice si ale precipitatiilor. Aceste schimbari bruste ale factorilor de mediu extern sunt mai frecvent intalnite toamna si primavara, anotimpuri in care persoanele meteosensibile sunt cel mai puternic afectate.

Din ce cauze apare meteosensibilitatea?

Principalii factori implicati in aparitia manifestarilor neplacute la persoanele meteosensibile sunt reprezentati de:

  • Temperatura din mediul extern
  • Presiunea barometrica
  • Umiditatea atmosferica.

In anumite situatii, viteza de deplasare a aerului atmosferic poate accentua sau diminua manifestarile persoanelor meteosensibile, exista studii in acest sens, care confirma faptul ca vantul de intensitate crescuta se asociaza cu o scadere a durerilor articulare, a valorilor tensionale si a dificultatilor respiratorii.

Diminuarea presiunii atmosferice este responsabila de cresterea valorilor tensiunii arteriale cu aparitia manifestarilor cardiovasculare, accentuarea durerilor articulare, a migrenelor si cefaleei. Scaderea umiditatii aerului este frecvent asociata cu aparitia migrenelor, in timp ce cresterea acesteia determina accentuarea artralgiilor.

Simptome ale meteosensibilitatii

Principalele manifestari ale persoanelor meteosensibile in prezenta variatiilor factorilor de mediu extern sunt reprezentate de:

  • Dureri de cap
  • Ameteala
  • Senzatie de slabiciune musculara, oboseala
  • Irascibilitate
  • Transpiratii excesive
  • Cresteri ale valorilor tensiunii arteriale care pot fi insotite de tulburari ale ritmului cardiac si dificultati de respiratie
  • Artralgii si dureri de oase
  • Mialgii
  • Anxietate
  • Depresie.

Persoanele varstnice cu multiple comorbiditati de tip osteo-articular sau cardiovascular sunt mai predispuse la aparitia acestor manifestari neplacute in prezenta variatiilor de temperatura si umiditate.

Crizele de angina pectorala si variatiile de tensiune arteriala la varstnici sunt mai frecvent intalnite dupa racirea sau incalzirea brusca a vremii care se insotesc de oscilatii ale presiunii atmosferice, datorita vasospasmului pe care il determina aceste modificari.

Tulburarile de dispozitie afecteaza atat populatia tanara, cat si varstnicii, starile depresive fiind frecvent asociate cu anotimpul ploios si friguros.

Episoadele de irascibilitate sunt provocate mai ales de cresterile bruste ale temperaturii ambientale. Persoanele care sufera de anxietate pot experimenta o accentuarea a manifestarilor in perioadele caniculare, ce pot fi insotite de tulburari la nivelul sistemului cardiovascular de tipul tahicardiei si hipertensiunii arteriale.

Reumatismul si schimbarea vremii

Scaderea presiunii atmosferice specifica anotimpului ploios accentueaza manifestarile care intra in alcatuirea tabloului clinic al patologiilor sistemului locomotor, determinand tumefactie si durere articulara in cazul persoanelor diagnosticate cu artrita reumatoida, osteoartrita, guta, fibromialgie sau dureri la nivelul unui membru amputat.

Exista studii care demonstreaza faptul ca umiditatea din atmosfera si fluctuatiile presiunii barometrice accentueaza inflamatia, rigiditatea si sindromul algic asociat afectiunilor articulare, crescand astfel gradul de disconfort al persoanelor diagnosticate cu astfel de boli cronice.

Accentuarea durerilor articulare asociate reumatismului in prezenta modificarii valorilor presiunii barometrice este explicata prin alterarea presiunii lichidului articular in raport cu variatiile presiunii atmosferice.

Modificarile patologice ale cartilajului articular specifice reumatismului antreneaza modificari ale lichidului sinovial, determinand schimbari ale raportului dintre cele doua componente care devin mai sensibile la variatiile presiunii atmosferice specifice sezonului rece.

Cum amelioram meteosensibilitatea?

Persoanele meteosensibile pot preveni aparitia manifestarilor neplacute determinate de schimbarile bruste ale conditiilor de mediu extern prin aplicarea unui set de masuri care includ:

  • Desfasurarea activitatilor fizice pentru mentinerea unei bune functionari a sistemului nervos, circulator, mobilizarea articulatiilor si oxigenarea tesuturilor - miscarea zilnica contribuie la mentinerea tonusului muscular si articular, fiind recomandata in special varstnicilor care sufera de afectiuni articulare. Inotul si mersul pe jos reprezinta alte tipuri de miscare care previn cu succes manifestarile neplacute datorate meteosensibilitatii.
  • Utilizarea topicelor antiinflamatorii - cremele si unguentele pentru uz extern aplicate la nivelul articulatiilor afectate diminueaza inflamatia si durerea care apare in contextul variatiilor conditiilor de mediu extern.
  • Renuntarea la consumul de alcool si cafea cu puternic impact asupra sistemului nervos central previne aparitia starilor anxioase si a depresiei la persoanele meteosensibile.
  • Respectarea unui regim alimentar variat care sa cuprinda fructe si legume proaspete, cereale, carne slaba bogata in acizi grasi nesaturati si suplimente alimentare vitaminice asigura buna functionare a sistemului cardiovascular, articular si al celui imunitar.
  • Mentineti-va hidratati, aportul insuficient de apa poate agrava simptomele si odihniti-va suficient.

 

In cazul in care va confruntati cu o simptomatologie suparatoare care va impiedica sa va desfasurati activitatile cotidiene, programati un consult la medic pentru a va ajuta sa depasiti aceasta perioada. Daca simptomele persista sau se agravează, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a exclude alte probleme medicale nediagnosticate si pentru a primi ingrijirea adecvata.

 

Referinte:

 

Data publicării 12.04.2023
Data ultimei actualizari 19.04.2023