Meteorism abdominal (balonare) - simptom al altor afectiuni

Meteorismul abdominal reprezinta acumularea de gaze la nivelul tractului gastrointestinal care poate genera senzatia de balonare si disconfort. Majoritatea persoanelor prezinta la un moment dat in viata distensie abdominala gazoasa cauzata de modificari ale obiceiurilor alimentare insa, exista si situatii in care meteorismul abdominal reprezinta un simptom care apare in evolutia anumitor patologii digestive printre care se regasesc obstructiile intestinale, peritonita sau bolile inflamatorii intestinale.
Meteorism abdominal (balonare) - simptom al altor afectiuni

Cuprins

Meteorismul abdominal este intalnit in practica medicala curenta la toate categoriile de varsta si rasa, insa in majoritatea situatiilor, aceasta manifestare apare in a 3-a decada de viata.

Cum se manifesta si din ce cauza apare balonarea?

Senzatia de balonare reprezinta cea mai frecventa manifestare determinata de acumularea de gaze de la nivelul tractului intestinal si poate fi insotita de disconfort sub forma de crampe abdominale dureroase si flatulenta. Senzatia de balonare poate fi de scurta durata (cateva minute) sau poate fi prezenta pentru perioade mai indelungate de timp, in functie de cauza care ii genereaza aparitia.

Aerofagia (ingestia accidentala de aer in timpul meselor) si consumul alimentelor care fermenteaza cu usurinta sub actiunea florei intestinale reprezinta principalii factori implicati in aparitia balonarii. Alimentele care favorizeaza in mod frecvent acumularea de gaze in intestin dupa consumare, sunt reprezentate de fasole si mazare, fructe si legume bogate in fructoza si oligozaharide si carnea sarata si afumata.

  • Meteorismul functional constituie acumularea de gaze de cauza necunoscuta la nivelul tubului digestiv, care nu poate fi asociata cu anumite obiceiuri alimentare si nu se manifesta in contextul altor patologii gastrointestinale.
  • Meteorismul secundar obstructiilor intestinale este insotit de senzatia de greata si varsaturi uneori cu continut fecaloid (cu aspet de fecale), incetarea tranzitului pentru materii fecale si gaze si stare generala alterata a pacientului.

Ileusul constituie o afectiune a tractului digestiv manifestata prin incetarea miscarilor fiziologice ale musculaturii intestinale (peristaltism) care contribuie la mobilizarea bolului fecal. Meteorismul asociat acestei afectiuni este frecvent insotit de inapetenta, varsaturi cu caracter bilios, disconfort abdominal moderat si incetarea tranzitului pentru materii fecale si gaze.

Sindromul de colon iritabil reprezinta o afectiune digestiva care evolueaza cu durere abdominala, tulburari ale tranzitului intestinal, meteorism abdominal, diaree si/sau constipatie.

Factori de risc ai meteorismului abdominal

Principalii factori de risc implicati in mod frecvent in generarea meteorismului abdominal includ:

  • Mancatul excesiv - consumul unor cantiati crescute de alimente per portie favorizeaza aparitia meteorismului abdominal in special dupa ingestia de grasimi si carbohidrati. Se recomanda repartizarea consumului alimentar in 4-7 portii mici pentru evitarea balonarii.
  • Aerofagia (inghitirea aerului) - pentru a evita ingestia accidentala de aer in timpul meselor este indicat sa se manance incet, iar alimentele sa fie mestecate corespunzator inainte de inghitire.
  • Consumul de bauturi carbogazoase si ingestia de lichide imediat dupa mesele copioase, fructele, legumele si lichidele trebuie consumate la cel putin o ora dupa ingestia alimentara pentru a preveni balonarea.
  • Guma de mestecat - consumul gumei de mestecat favorizeaza aerofagie ce determina aparitia meteorismului abdominal.
  • Utilizarea paiului pentru consumul bauturilor.

Alimente interzise persoanelor cu meteorism abdominal

Principalele alimente care pot genera aparitia disconfortului abdominal in prezenta meteorismului sunt:

  • Mazarea si fasolea bogate in zaharuri nedigerabile care prin descompunere sub actiunea florei intestinale genereaza producerea de gaze cu aparitia meteorismului abdominal
  • Fructele de tipul piersicilor si prunelor, alaturi de legume reprezentate de morcovi, varza, varza de bruxelles
  • Produsele lactate
  • Indulcitorii artificiali de tipul sorbitolului sunt dificil de digerat si determina acumularea de gaze la nivel intestinal prin descompunere sub actiunea microbiotei (florei intestinale normale)
  • Ingestia de gluten continut de anumite cereale de tipul graului.

Alimente recomandate pentru prevenirea meteorismului abdominal

Balonarea poate fi evitata prin consumul de:

  • Cereale integrale bogate in fibre - quinoa, ovaz, orez brun
  • Legume bogate in apa asa cum sunt castravetii
  • Fructe - banane, fructe de padure
  • Carne slaba
  • Oua
  • Seminte crude de floarea sorelui.
  • Plantele aromatice care previn aparitia balonarii sunt - ghimbirul, anasonul, anghinarea, coriandrul, feniculul, maghiranul, roinita, salvia, nucsoara.

Ce afectiuni poate indica meteorismul abdominal

Acumularea de gaze la nivelul intestinului de cauza organica sunt cauzate de exacerbarea florei intestinale (dezvoltarea in exces a bacteriilor care alcatuiesc flora intestinala normala), si intolerantelor alimentare. In ambele situatii, meteorismul abdominal apare ca urmare a proceselor de fermentatie a alimentatelor ingerate in prezenta unei microbiote exacerbate. Patologiile care pot asocia meteorism abdominal de a lungul evolutiei sunt:

  • Boala celiaca
  • Insuficienta pancreatica
  • Gastropareza
  • Ascita abdominala
  • Tumorile gastrice si cele din sfera ginecologica
  • Diverticuloza intestinului subtire
  • Pseudo-obstructia intestinala cronica.

Cauzele functionale care favorizeaza acumularea de gaze la nivel intestinal sunt reprezentate de constipatia cronica, tulburarile de statica pelvina, dispepsia functionala si meteorismul functional. Majoritatea pacientilor care asociaza acesti factori predispozanti ai meteorismului abdominal nu prezinta acumulare in exces de gaze la nivel intestinal, manifestarile clinice fiind datorate unei hipersensibilitati viscerale si a gradului de perceptie al distensiei abdominale.

Anomaliile de reflex viscerosomatic determina contractia si relaxarea necorespunzatoare a musculaturii abdominale si a diafragmului implicate in mobilizarea si eliminarea gazelor intestinale rezultate in urma proceselor fiziologice de fermentare a alimentelor ingerate.

Diagnosticul meteorismului abdominal

Diagnosticul de meteorism abdominal este stabilit de catre medic in urma anamnezei si examenului clinic al pacientului care cuprinde inspectia, palparea abdominala, percutia si auscultatia.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

  • Palparea abdominala ofera informatii importante cu privire la posibile cauze patologice care favorizeaza aparitia meteorismului, fiind util in orientarea diagnostica. Durerea si contractura musculaturii abdominale observate in timpul palparii abdominale sunt sugestive pentru prezenta unei iritatii ale peritoneului de diferite cauze.
  • Percutia abdominala poate orienta diagnosticul catre meteorism in prezenta unei ocluzii intestinale sau a unor procese inlocuitoare de spatiu lichidiene (ascita) sau solide (tumori abdominale).
  • Auscultatia abdominala poate confirma prezenta silentiumului abdominal datorat absentei zgomotelor intestinale fiziologice generate in timpul activitatii peristaltice, manifestarea fiind frecvent intalnita in evolutia ocluziilor intestinale.
  • Ecografia abdominala alaturi de computer tomografia (CT) si rezonanta magnetica nucleara (RMN) reprezinta investigatii imagistice non-invazive si nedureroase ce pot confirma atat prezenta de nivele hidro-aerice la nivel intestinal, cat si cauzele care determina aparitia meteorismului abdominal.
  • Endoscopia digestiva superioara constituie o investigatie imagistica utilizata in cazul pacientilor cu meteorism abdominal ce asociaza greata si varsaturi, hematemeza (varsaturi cu sange), anemie si pierdere neintentionata in greutate pentru confirmarea obstructiilor gastrice, a gastroparezei sau a unei tulburari de alimentatie.
  • In anumite situatii, poate fi utilizata o capsula endoscopica pentru investigarea motilitatii tractului intestinal si determinarea cauzelor care determina aparitia meteorismului abdominal.
  • Serologia pentru determinarea bolii celiace este recomandata pacientilor care prezinta balonare dupa consumul de gluten.
  • Testele respiratorii reprezinta o alternativa non-invaziva de confirmare a intolerantelor alimentare si a suprapopularii bacteriene a intestinului ca factori etiologici implicati in aparitia meteorismului abdominal.
  • Manometria anorectala este utilizata pentru confirmarea tulburarilor de functionalitate ale sfincterului anorectal implicate in aparitia meteorismului abdominal.

 

Schimbarea dietei cu excluderea consumului de alimente care favorizeaza acumularea gazelor la nivel intestinal, mentinerea unui stil de viata sanatos care sa cuprinda miscare zilnica si respectarea indicatiilor oferite de catre medicul gastroenterolog si/sau dietetician previn cu succes balonarea si disconfortul asociat acesteia. 

 

Referinte:

 

Data publicării 06.02.2023
Data ultimei actualizari 21.04.2023