Meningita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Meningita este o inflamatie a foitelor meningeale care invelesc creierul si maduva spinarii de etiologie multipla, boala putand fi intalnita atat la adulti cat si la copii.
Meningita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Cuprins

Ce este meningita

Meningita este o inflamatie a foitelor meningeale care invelesc creierul si maduva spinarii de etiologie multipla, boala putand fi intalnita atat la adulti cat si la copii.

Care sunt cauzele de aparitie ale meningitei

Meningita apare cel mai frecvent datorita actiunii unor factori de natura infectioasa si mai rar se poate datora traumatismelor sau altor boli cu evolutie cronica.

 1. Agenti infectiosi:
 • Virali: Herpes simplex virus, Citomegalovirus, virusul Varicelo zosterian, enterovirusuri, virusul urlian, HIV, West Nile virus;
 • Bacterieni: Meningococcus, bacil Koch, Haemophillus, Pneumococcus, Listeria monocytogenes;
 1. Boli ale sistemului nervos central post infectioase:
 • Boli autoimune neuropsihiatrice ale copiilor asociate cu infectii de origine streptococica;
 • Encefalomielita acuta diseminata;
 • Sindromul Guillan-Baree;
 1. Traumatisme craniocerebrale insotite de hemoragie subarahnoidiana;
 2. Vasculitele de etiologie multipla;
 3. Boli ale tesutului conjunctiv;
 4. Sarcoidoza;
 5. Metastaze leptomeningeale;
 6. Abuz de substante (droguri, alcool).

Cum se manifesta afectiunea

Manifestarile clinice ale bolii difera in functie de varsta si pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

 • In cazul adultilor si copiilor >2 ani boala evolueaza cu: stare febrila, cefalee intensa, rigiditate a gatului (pacientul nu poate pune barbia in piept), tahipnee (ritm respirator accelerat), fotofobie (sensibilitate oculara la lumina), greata si varsaturi, manifestari cutanate (eruptii tegumentare, vezicule, eritem), confuzie, convulsii generalizate tonico-clonice;
 • Copii cu varsta de sub 2 ani pot manifesta: stare febrila sau din contra hipotermie, iritabilitate cu plans excesiv si refuzul alimentatiei, somnolenta continua, interactivitate scazuta, plafonarea privirii, rigiditatea la nivelul zonei cervicale si a trunchiului este inconstanta, bombarea fontanelei la sugari;
 • In cazul varstnicilor meningita poate evolua afebril, cu sindrom meningean absent sau greu decelabil, atipic si tulburari ale starii de constienta reprezentate de tulburari de comportament, dezorientare, obnubilare.

Meningita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Care sunt metodele de diagnostic al meningitelor

Anamneza si examenul clinic al pacientului efectuat de catre medicul curant evidentiaza semne care pot evidentia infectii otice, laringiene sau cutanate, acestea putand sa constituie poarta de intrare pentru patogenii implicati in aparitia meningitei. In anumite situatii posturile vicioase care insotesc simptomatologia orienteaza diagnosticul spre o infectie de sistem nervos central, medicul solicitand de cele mai multe ori investigatii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Investigatiile imagistice sunt recomandate a fi efectuate in cazul instalarii recente ale episoadelor convulsive, la pacientiii cu istoric de accident vascular cerebral, in starile de imunosupresie (se pot observa chisturi parazitare care prin rectivare determina aparitia meningitei).

Punctia lombara pentru recoltarea de lichid cefalorahidian (lichid cerebrospinal) este efectuata pentru determinarea agentului etiologic al bolii (examen bacteriologic si serologic), analiza citologica (numaratoare de elemente la microscop) si evaluare biochimica (proteinorahie, glicorahie).

Analizele de laborator sunt utilizate pentru evaluarea starii generale ale bolnavului si monitorizarea eficacitatii tratamentelor aplicate, investigatiile uzuale fiind reprezentate de coagulograma, hemoleucograma, uree si creatinina, hemoculturi si culturi nazo-faringiene, ionograma si glicemie.

Care este tratamentul bolii

Tratamentul meningitei se face urmarind o serie de criterii ale bolii:

 • Tratamentul etiologic se adreseaza agentului patogen care a determinat aparitia bolii si se face cu antibiotice in cazul germenilor bacterieni, antivirale in cazul infectiilor virale ale sistemului nervos central si antifungice in cazul stabilirii unei infectii cauzate de Candida;
 • Dexametazona (si alti corticosteroizi) este utilizata ca adjuvant in tratamentul meningitelor de cauza alergica;
 • Antiedematoase cerebrale pentru reducerea edemului cerebral reprezentate de: albumina umana 10%, plasma proaspat congelata;
 • Diureticele de ansa si manitolul sunt si ele utilizate cu scopul de a diminua edemul cerebral intalnit in meningite.

Afla mai multe: 

Data publicării 23.04.2021