Infectia cu Rotavirus: simptome, investigatii si tratament

Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza de gastroenterita la sugari si copii mici (sub 2 ani), aproape toata populatia globului intrand in contact cu patogenul pana la varsta de 5 ani. Anual, mor aproximativ 1,8 milioane de copii cu varsta mai mica de 5 ani din cauza unui episod de gastroenterita, infectia cu rotavirus fiind incriminata in 450.000 dintre cazuri. Infectia cu rotavirus este mai frecventa in timpul iernii si primaverii.
Infectia cu Rotavirus: simptome, investigatii si tratament

Cuprins

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este un virus ARN ce apartine familiei Reoviridae si se clasifica in 7 grupuri antigenice de la A la G, tipul A, fiind responsabil de peste 90% dintre gastroenteritele virale de interes uman. Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzatoare a mainilor, consum de alimente sau apa contaminate), fiind mai frecvent  intalnit in tarile in curs de dezvoltare si in mediile sociale precare.

Cum se produce infectia cu rotavirus?

Infectia cu rotavirus se produce prin ingerarea particulelor virale. Acestea, odata ajunse la nivelul celulelor intestinului subtire (tractul digestiv), produc o enterotoxina ce determina un proces inflamator si tulburari de absorbtie, care vor duce la aparitia scaunelor diareice.

Perioada de incubatie are o durata de 1-3 zile.

Rotavirusul se transmite prin contactul cu fecalele unei persoane infectate prin:

  • Contact cu mainile murdare care au atins fecale infectate
  • Contact cu obiecte contaminate cu fecale infectate, cum ar fi jucarii, scaune de toaleta sau chiuvete
  • Consum de alimente sau apa contaminate cu fecale infectate.

Cum se manifesta boala?

Debutul gastroenteritei produse de catre rotavirus este brusc, cu scaune apoase numeroase, de la 8 pana la 20 scaune pe parcursul a 24 ore. Uneori acestea pot contine si sange sau mucus, in functie de severitatea infectiei.

Varsaturile preced de obicei scaunele apoase si pot dura aproximativ 2-3 zile, pe cand scaunele diareice pot persista pana la 8 zile.

Febra cu durata de 1-2 zile si durerile abdominale pot face parte din tabloul clinic al infectiei cu rotavirus. Copiii prezinta o stare de oboseala marcata si lipsa poftei de mancare, evoluand de obicei spre stare de deshidratare acuta, cauzata de lipsa de aport si de pierderi de lichide prin varsaturi si scaune apoase.

Starea de deshidratare medie/severa se manifesta prin:

  • Pliu cutanat lenes (pierderea elasticitatii pielii)
  • Mucoase uscate
  • Fontanela deprimata (adancitura in zona fontanelei)
  • Plans fara lacrimi
  • Ochi infundati in orbite
  • Numar redus de urinari fata de normal.

Pot aparea in cadrul infectiei si manifestari extraintestinale de tipul:

  • Secretii nazale
  • Tuse
  • Eruptie cutanata
  • Semne de otita medie.

La adulti, infectia cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatica.

Care sunt testele utilizate pentru determinarea infectiei cu rotavirus?

Cel mai frecvent, diagnosticul de gastroenterita cu rotavirus se stabileste pe baza prezentei antigenului viral in materiile din scaunul pacientului. Acesta este un test rapid si presupune recoltarea de materii fecale de la bolnav, metoda avand avantajul obtinerii unui rezultat rapid cu posibilitatea instituirii unui tratament adecvat cat mai din timp.

O alta metoda de identificare a virusului din materiile fecale este RT- PCR (real-time-reverse-transcription polymerase chain reaction) considerat a fi cel mai eficient mijloc de diagnostic la momentul actual. Tehnica evidentiaza prezenta de material genetic ARN viral in scaunul pacientilor cu rotavirus si are capacitatea de a diferentia o infectie acuta de un portaj intestinal prin intermediul informatiilor furnizate, stabilind astfel cu exactitate cauza scaunelor apoase.

Afla si despre Norovirus: modalitati de transmitere, simptome si tratament

Cum se trateaza infectia cu rotavirus?

Tratamentul in infectia cu rotavirus este in general simptomatic si are ca scop principal reducerea pierderilor de lichide prin administrarea de fluide si saruri de rehidratare orala, alaturi de:

  • Controlul febrei prin administrarea de antitermice
  • Administrarea de antiemetice pentru stoparea varsaturilor
  • Utilizarea antidiareicelor pentru reducerea scaunelor apoase.

In functie de gradul de deshidratare, copiii care au o forma usoara sau medie de deshidratare pot primi lichide si saruri de rehidratare pe cale orala la domiciliu. Copiii care prezinta forme severe de deshidratare vor necesita rehidratare pe cale intravenoasa sub observatie medicala.

Antibioticele nu sunt indicate, ele neaducand vreun beneficiu in infectia cu rotavirus.

Cum putem preveni infectia cu rotavirus?

Masurile de igiena personala (spalarea frecventa a mainilor) si pastrarea alimentelor in conditii corespunzatoare inainte de a fi consumate reduc transmiterea infectiei. Alaptarea are rol in preventie si in ameliorarea simptomelor in caz de infectie, prin intermediul anticorpilor care trec de la mama la copil.

Vaccinarea este recunoscuta ca principala masura de control si de profilaxie primara pentru prevenirea bolii.

Vaccinurile antirotavirus contin tulpini atenuate care nu pot cauza boala, insa genereaza un raspuns imun ce confera protectie. Acestea se administreaza pe cale orala, in doze multiple, doar in primul an de viata al copilului.

 

Referinte:

Consultant Medical Dr. Monica-Cornelia Pintican
Data publicării 21.11.2023