Vaccinarea la copii

Vaccinarea e cea mai buna metoda de a va proteja copilul de multe boli periculoase. In Romania, vaccinurile obligatorii previn maladii ca de exemplu: difteria, tetanosul, tusea convulsive, poliomielita, bolile date de Haemophilus influenza tip b, pneumococ, HPV, hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul. De asemenea sunt recomandate vaccinurile antirotaviral, antivaricelic, antihepatita A, antimeningococice si antigripale.
Vaccinarea la copii

Cuprins

Ce vaccinuri sunt obligatorii pentru copilul meu?

Varsta recomandata

Tipul de vaccinare

Comentarii

Primele 24 de ore

2 - 7 zile

Vaccin hepatitic B (Hep B)*1

Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)

In maternitate

2 luni

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Vaccin pneumococcic conjugat*2

Medic de familie

4 luni

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Vaccin pneumococcic conjugat*2

Medic de familie

11 luni

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Vaccin pneumococcic conjugat*2

Medic de familie

12 luni

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medic de familie

5 ani

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medic de familie

6 ani

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic (DTPa-VPI)

Medic de familie

14 ani

Vaccin diftero-tetanic pentru adulti / Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

Medic de familie

*1 In situatia in care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare in primele 24 de ore de la nastere, copiilor nascuti din mame AgHBs positive li se va aplica temporar urmatoarea schema de vaccinare:

Varsta recomandata

Tipul de vaccinare

Comentarii

6 saptamani

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Doza I

Medic de familie

30 de zile de la prima doza

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Doza II

Medic de familie

30 de zile de la a doua doza

Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)

Doza III

Medic de familie

La varsta de 11 luni copiii vor fi vaccinati conform Calendarului national de vaccinare, respectiv vor primi a IV-a doza de vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B).

Copiii nascuti din mame AgHBs negative vor fi vaccinati conform Calendarului national de vaccinare incepand cu varsta de 2 luni, fara a mai fi necesara recuperarea dozei de vaccin hepatitic B care nu a fost administrata la nastere.

*2 Vaccinul pneumococcic conjugat va fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de fondurile disponibile.

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor se vor utiliza numai seringi de unica folosinta.

Vaccinul hexavalent (2, 4, 11 luni), rapel DTPa-VPI (6 ani), rapel Tdap (14 ani)

Vaccinul hexavalent protejeaza impotriva difteriei, tusei convulsive, tetanosului, hepatitei B, poliomielitei si bolilor date de Haemophilus influenza tip b. Difteria este o boala respiratorie, caracterizata prin aparitia unei membrane ce acopera amigdalele si duce la probleme respiratorii, paralizie si insuficienta cardiaca. Tetanosul poate provoca spasme musculare dureroase, convulsii, paralizie si moarte. Tusea convulsiva debuteaza ca o raceala obisnuita cu rinoree, stranut si tuse, care se agraveaza. Tusea apare in accese, urmata de un inspir fortat. Frecvent se insoteste de varsaturi si cianoza datorita lipsei de aer. Perioada de convalescenta dureaza intre cateva saptamani si luni. Hepatita B poate duce la hepatita cronica, cancer hepatic si moarte. Haemophilus influenzae tip B poate provoca pneumonii, septicemii, meningita. Poliomielita este o boala caracterizata prin paralizie si deces.

Reactii adverse frecvente: Deoarece este un vaccin inactiv, reactiile adverse apar in primele 72h, cele mai frecvente fiind: iritabilitate, febra, durere si inrosire la locul injectarii.

Vaccinul pneumococic (2, 4, 11 luni)

Vaccinul protejeaza impotriva bolilor cauzate de Streptococcus pneumoniae, inclusiv meningite, pneumonii si otite.

Reactii adverse frecvente:  este un vaccin inactiv, reactiile adverse apar in primele 72h, cele mai frecvente fiind: iritabilitate, febra, scadere apetit, durere si inrosire la locul injectarii.

Vaccinul ROR (1 an, 5 ani)

Vaccinul protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Rujeola este o infectie respiratorie grava si foarte contagioasa. Debuteaza cu febra, conjuctivita si tuse, urmata apoi de o eruptie cutanata. Oreionul este o boala virala contagioasa, care duce la inflamarea glandelor salivare. In unele cazuri poate duce la sterilitate. Rubeola este o infectie virala contagioasa, caracterizata prin febra, adenopatii si eruptie cutranata. La femeile insarcinate, virusul are efect teratogen, ducand la malformatii grave ale fatului.

Reactii adverse frecvente: este un vaccin cu virus viu atenuat, reactiile adverse apar in primele 21 de zile de la vaccinare,cu maxim de aparitie intre zilele 7-14 postvaccinale, cele mai frecvente fiind: febra, adenopatii, eruptie cutanata.

Vaccinul impotriva HPV (14 ani)

 este obligatoriu doar la fete. Protejeaza impotriva tulpinilor de HPV responsabile de aparitia cancerului de col cervical.

Reactii adverse frecvente: este un vaccin inactiv, reactiile adverse apar in primele 72h, cele mai frecvente fiind febra, cefalee, ameteli, durere si inrosire la locul injectarii. 

Atentie!!! Daca copilul dumneavoastra are o boala cronica, este posibil sa necesite administrarea si a altor vaccinuri pentru a-l proteja de infectii. Daca are o boala cronica care afecteaza sistemul imunitar, este posibil ca anumite vaccinuri sa fie amanate sau sa nu ii fie administrate. Discutati intotdeauna despre bolile copilului dumneavoastra cu medicul inainte de vaccinare.

Vaccinul antirotaviral (Rotarix, Rotateq)

Vaccinul este impotriva bolii diareice provocate de rotavirus. Vaccinul se administreaza oral. In cazul Rotarixului sunt necesare 2 doze la interval de minim 4 saptamani, prima doza efectuandu-se intre 6 si 16 saptamani, iar a doua nu mai tarziu de 24 de saptamani. In cazul vaccinului Rotateq, sunt necesare 3 doze, prima administrata intre 6-10 saptamani, urmatoarele fiind administrate la interval de 4-10 saptamani, ultima doza fiind administrata inainte de 32 de saptamani.

Vaccinul antivaricelic (Varilrix, Varivax)

Protejeaza impotriva varicelei, o boala data de virusul varicelo zosterian (VZV), foarte contagioasa, care poate duce la complicatii grave cum ar fi: suprainfectii ale pielii, pneumonie, encefalita, sdr. Reye, moarte. Vaccinul se administreaza subcutanat in doua doze (distanta minima dintre doze fiind de 6 saptamani), copiilor mai mari de 9 luni.   

Vaccinul antihepatita A (Havrix, Avaxim)

Protejeaza impotriva hepatitei A, o boala virala, cu mod de transmitere fecal oral, numita si boala “mainilor murdare”, poate evolua fara simptome la copiii mici sau poate avea simptome asemanatoare unei raceli sau poate cauza icter, oboseala, dureri abdominale, greata, diaree. Vaccinul se administreaza intramuscular, in doua doze (distanta minima intre doze fiind de 6 luni), copiilor mai mari de 1 an.

Vaccinul antigripal

Se recomanda anual tuturor copiilor si sugarilor peste 6 luni. La prima vaccinare vor primi 2 doze la distanta de 1 luna, ulterior vor efectua o doza annual.

  • Vaxigrip Tetra (injectabil)– indicat pentru sugari peste 6 luni, copii, adolescent, adulti
  • Influvac Tetra (injectabil) – indicat pentru copii peste 3 ani, adolescent, adulti
  • Fluenz Tetra (intranazal) – indicat pentru copii intre 2 si 18 ani

Vaccinurile gripale injectabile contin virus inactiv, reactiile adverse apar in primele 72 de ore, cele mai frecvente fiind: febra, coriza, mialgii, durere la locul injectarii.

Vaccinul gripal intranazal contine virus viu atenuat, reactiile adverse apar pana la 21 de zile post vaccinare, cele mai frecvente fiind: simptome care mimeaza boala (coriza, stranut, mialgii) 

Vaccinul conjugat antimeningococic ACWY (Nimenrix)

Protejeaza impotriva meningitei si septicemiei cauzate de Neisseria meningitides serogrupurile ACW135Y. Se poate efectua de la varsta de 6 saptamani. Pentru sugari intre 6 saptamani - 6 luni: se administreaza 2 doze, la un interval de 2 luni intre ele. Pentru sugari de la 6 luni, copii, adolescenti si adulti se administreaza o singura doza.

Vaccinarea la copii

Vaccinul antimeningococic tip B (Bexsero, Trumenba)

Protejeaza impotriva infectiilor cauzate de Neisseria meningitides grup B.

  • Trumenba: vaccin inactiv, se administreaza copiilor peste 10 ani si adultilor, se administreaza 2 doze, la interval de 6 luni. Reactii adverse frecvente: cefalee, greata, diaree, mialgii, febra, frisoana, durere si inrosire la locul inocularii
  • Bexsero: vaccin inactiv, se administreaza copiilor peste 2 luni. Reactii adverse frecvente: somnolenta, cefalee, tulburari ale comportamentului alimentar, febra, sensibilitate la locul de injectare (durere, inrosire)

Varsta la administrarea primei doze

Imunizare primara

Interval de administrare intre dozele din cadrul imunizarii primare

Doza de rapel

Sugari cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 lunia

Trei doze a cate 0,5 ml

Cel putin o luna

Da, o doza la o varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni, un un interval de cel putin 6 luni intre seria de doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel b

Doua doze a cate 0,5 ml

Cel putin 2 luni

Sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni

Doua doze a cate 0,5 ml

Cel putin 2 luni

Da, o doza in al doilea an de viata, cu un un interval de cel putin 2 luni intre seria de doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel

Copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni

Doua doze a cate 0,5 ml

Cel putin 2 luni

Da, o doza la un interval cuprins intre 12 luni si 23 de luni intre doze din cadrul imunizarii primare si doza de rapel

Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani

Doua doze a cate 0,5 ml

Cel putin o luna

O doza de rapel ar trebui luata in considerare in cazul persoanelor cu un risc continuu de expunere la infectia meningococica conform recomandarilor oficiale

Adolescenti (cu varsta peste 11 ani) si adulti*

a Prima doza trebuie administrata la varsta de cel putin 2 luni. Siguranta si eficacitatea Bexsero la sugari cu varsta sub 8 saptamani nu au fost inca stabilite. Nu sunt disponibile date.

b In cazul unei intarzieri, doza de rapel nu terbuie administrata mai tarziu de varsta de 24 de luni.

* Nu exista date pentru adulti cu varsta peste 50 de ani.

Vaccinul impotriva encefalitei date de capuse (FSME Immun)

Vaccin inactiv, se administreaza copiilor intre 1 si 15 ani, in 3 doze. Distanta dintre prima si cea de a doua doza este de 1-3 luni, cu efectuarea celei de a treia la distanta de 5-12 luni. Dupa iunizarea complete protectia dureaza cel putin 3 ani.

Reactii adverse foarte frecvente: durere, inrosire la nivelul locului de injectare.

 

Consultant: Dr. Madalina Tapu – Medic specialist Pediatrie

Data publicării 14.06.2021