Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome si tratament

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezinta cea mai frecventa cauza de infertilitate la persoanele de sex feminin cu varste cuprinse intre 14 si 40 de ani, care presupune asocierea tulburarilor de reproducere cu dereglari ale ciclului menstrual, sterilitate, pilozitate excesiva si obezitate. Studii recent efectuate demonstreaza existenta unei legaturi intre rezistenta la insulina responsabila de aparitia sindromului metabolic si sindromul ovarelor polichistice SOP.
Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome si tratament

Cuprins

 

Ce sunt ovarele polichistice

Chisturile pe ovare sunt mici saci de lichid, de dimensiuni reduse (sub 1 cm), care se dezvolta pe suprafata ovarelor. Sindromul ovarelor polichistice presupune prezenta unui numar mare de astfel de formatiuni lichidiene.

Din ce cauza apar ovarele polichistice

Cauzele care determina aparitia SOP sunt multifactoriale si implica predispozitia genetica, factorii de mediu specifici si dereglarile endocrine reprezentate de catre cresterea nivelului de hormoni androgeni si al insulinei (insulina determina inflamatie care stimuleaza productia ovariana de hormoni androgeni), insa disfunctia ovariana reprezinta principalul motiv al sindromului ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice - simptome

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) se manifesta clinic prin urmatoarele simptome:

  • Dereglari ale ciclului menstrual cu aparitia menstruatiilor la intervale mai mari de 35 de zile
  • Probleme de fertilitate
  • Acnee
  • Hirsutism - hiperpilozitate cu dispunere androgina la nivelul fetei, bratelor, toracelui anterior si posterior, abdomenului
  • Supraponderabilitate
  • Alopecie androgina - caderea parului in zone specifice ale scalpului
  • Acantosis nigricans - coloratie inchisa a tegumentelor la nivel axilar, inghinal, submamar si cervical
  • Depresie, anxietate
  • Dureri pelvine
  • Cefalee
  • Tulburari ale somnului.

Un studiu publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva sustine ca anumite simptome ale SOP sunt prezente numai in timpul anilor reproductivi.

De asemenea, sarcinile pacientelor cu ovare polichistice pot prezenta evolutie complicata cu aparitia diabetului gestational, hipertensiunii arteriale, avortului spontan sau nasterii premature.

Sindromul ovarelor polichistice

Diagnosticul SOP

Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice este stabilit de catre medicul ginecolog pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientei, dar si al investigatiilor imagistice si al analizelor de laborator.

Analizele de laborator utilizate pentru diagnosticarea SOP au ca principal scop excluderea altor patologii endocrine care pot determina aparitia tulburarilor menstruale si hiperandrogenismului si presupun:

  • Determinarea de hormoni tiroidieni-TSH, free T4
  • Testul de stimulare cu ACTH
  • Determinarea 17 hidroxiprogesteronului si a cortizolului liber urinar (pentru excluderea afectiunilor de glanda suprarenala).
  • Testosteronul si hormonul anti Mullerian prezinta in mod frecvent valori crescute la pacientele cu SOP, in timp ce SHBG (sex hormone binding globulin) poate avea valori reduse.

Investigatiile imagistice reprezentate de catre ecografia transabdominala, ecografia transvaginala si rezonanta magnetica nucleara de pelvis (RMN pelvis) pun in evidenta prezenta foliculilor ovarieni imaturi (mai mult de 12 foliculi imaturi) cu diametru intre 9 si 12 mm si un volum ovarian > 10 cm3.

Tratamentul ovarelor polichistice

Tratamentul SOP este complex, multitudinea variantelor terapeutice fiind data de preferinta pacientei de a avea o sarcina in viitor, dar si de catre comorbiditatile asociate.

  • Regimul igieno-dietetic reprezinta o forma de tratament nemedicamentos al sindromului ovarelor polichistice si cuprinde un plan de alimentatie care sa corespunda nevoilor energetice ale pacientei astfel incat aceasta sa ajunga la un indice de masa corporala cuprins intre 18-25. Practicarea activitatii fizice regulate contribuie alaturi de regimul alimentar adecvat la pierderea greutatii corporale in exces si imbunatateste calitatea vietii pacientelor cu SOP.
  • Tratamentul medicamentos include antidiabeticele orale pentru scaderea rezistentei la insulina si sensibilizarea tesuturilor la actiunea acesteia, precum si diminuarea secundara a nivelurilor de testosteron cu favorizarea ovulatiei.
  • Anticonceptionalele orale au rol de scaderea a FSH (hormonul foliculostimulant), LH (luteinizant hormon), testosteronului liber si al dehidroepiandrosteronului sulfat si cresterea concomitenta a SHBG, fiind utilizate in cazul pacientelor care nu doresc o sarcina in viitorul apropiat.
  • Stimulatorii ovulatiei sunt indicati persoanelor de sex feminin care planuiesc o sarcina, tratamentul avand rata de succes maxima atunci cand este precedat de administrarea anticonceptionalelor orale pentru o durata scurta de timp in scopul scaderii hormonului luteinizant si al riscului de avort spontan.
  • Drillingul ovarian reprezinta optiunea chirurgicala de tratament pentru persoanele cu sindrom de ovare polichistice si presupune efectuarea unei interventii laparoscopice de stimulare a ovulatiei prin perforarea controlata a corticalei ovariene ingrosate cu ajutorul laserului.

Complicatii SOP

Incapacitatea ovarelor de a elibere ovule la intervale regulate determina dificultati in obtinerea unei sarcini. Multe paciente primesc diagnosticul de sindrom de ovare polichistice dupa investigatii medicale efectuate pentru a elucida motivele pentru care nu pot ramane insarcinate.

Insa, netrat, in timp SOP altereaza serios calitatea vietii femeilor, si in special femeile supraponderale pot dezvolta probleme de sanatate severe, precum:

  • Diabetul zaharat - conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (SUA,) mai mult de jumatate dintre femeilor cu SOP ajung sa dezvolte diabet zaharat de tip 2 pana la implinirea varstei de 40 de ani
  • Diabetul gestational – diabetul in timpul sarcinii implica riscuri de ambele parti, pentru mama si fat, de la avort spontan, la macrosomie fetala si pana la obezitate si diabet  la copil pe parcusul vietii
  • Afectiuni ale inimii – pe masura ce inainteaza in varsta, femeile cu ovare polichistice sunt mai expuse riscului de a suferi de boli cardiovasculare cu pana la 19%, conform unui studiu efect de catre Jurnalul European de Cardiologie Preventiva
  • Hipertensiune arteriala (HTA) - HTA reprezinta la randul ei un factor de risc semnificativ pentru aparitia unor afectiuni grave asa cum sunt atacurile de cord, accidentele vasculare
  • Nivel crescut de colesterol LDL si nivel scazut de colesterol HDL - citeste mai multe despre Colesterol LDL si HDL | Riscuri si tratament colesterol marit
  • Sindrom de apnee obstructiva in somn - determina oprirea respiratiei in timpul somnului si creste riscul de boli de inima si diabet zaharat de tip 2
  • Accident vascular cerebral (AVC) – cauzat de infundarea vaselor de sange si posibilitatea aparitiei cheagurilor de sange care conduc la aparitia accidentului vascular cerebral.

 

Avand in vedere cauzele care determina aparitia sindromului ovarelor polichistice, afectiunea medicala nu poate fi prevenita.
Daca
 va confruntati cu dereglari ale ciclului menstrual, probleme de fertilitate, dureri pelvine sau cu oricare dintre simptomele mentionate anterior, adresati-va medicului specialist pentru un consult de specialitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Referinte: 

Data publicării 13.12.2022