Meditatia in era digitala – o pauza necesara de la tumultul cotidian

Meditatia este un proces complex care graviteaza in jurul ideii de atentie si constientizare a propriilor ganduri, emotii si comportamente. Cateva minute de meditatie in fiecare zi ne pot face sa ne simtim mai putin stresati si sa ne concentram mai bine la munca, la scoala sau in activitatile personale cotidiene.
Meditatia in era digitala – o pauza necesara de la tumultul cotidian

Cuprins

De ce avem nevoie de meditatie astazi, mai mult decat in trecut?

Stilul de viata contemporan este bazat tot mai mult pe un flux constant si abundent de informatii pe care il purtam la propriu, cu noi, in aproape fiecare minut. Telefonul cu acces la internet este instrumentul care a devenit o parte perceputa ca indispensabila a vietii de zi cu zi, astfel au aparut fenomene inexistente in deceniile trecute, a se vedea Sindromul FOMO - Fear of missing out. Cum se manifesta frica de a nu rata ceva pe retelele sociale?.  Site-uri, platforme, aplicatii „ne comunica” non-stop prin notificari ceva ce am dori sa vedem sau ne-ar putea interesa. De o alta parte, in ultimele decenii, munca fizica a fost inlocuita de activitatea profesioanala sedentara in fata unui ecran, ceea ce a rafinat multitasking-ul, aducandu-l la nivel de mod de viata.

Tehnologia mobila si internetul au transformat complet modul in care traim, muncim, ne ralaxam si interactionam cu lumea din jur, cu beneficii uriase, dar si cu repercusiuni atat in plan fizic, cat si psihologic.

Un segment covarsitor de persoane, desi muncesc poate mai putine ore decat parintii si bunicii lor, nu mai au astazi ragazul generatiilor anterioare. Chiar si atunci cand „nu au nimic de facut” intampina dificultati in a reusi sa se calmeze, sa domoleasca ritmul alert si sa se relaxeze. Ziua de job s-a incheiat, treburile casnice sunt gata, dar nu isi gasesc locul, asa ca reiau scrolatul pe telefon in timp ce urmaresc un serial si incearca si o conversatie cu partenerul. Creierul pare sa nu mai stie cum sa se concentreze pe o singura activitate, desi a fost construit pentru a functiona in acest mod.

Stimularea constanta, teama de a nu rata ceva in online, multitasking-ul, dependenta de internet lasa tot mai putin loc momentelor de pauza, de deconectare de la agitatia cotidiana si de conectare cu propriile nevoi, ganduri, sentimente si emotii.

In acest context, cateva minute de meditatie in fiecare zi ne permit sa punem stop, sa ne indepartam de zgomotul lumii. Axandu-ne pe clipa prezenta, gandurile devin mai limpezi si putem observa cu mai multa claritate care ne sunt emotiile si cum ne putem atinge acel echilibru interior atat de necesar sanatatii fizice si psihice deopotriva.

Tipuri de meditatie

Exista mai multe tipuri de meditatie, centrate pe respiratie, pe senzatiile corpului, pe observarea gandurilor. Diferitele tehnici de meditatie pot avea elemente comune precum concentrare pe respiratie, pe senzatiile corporare ori pe o emotie/ un gand.

Adesea, meditatia este asociata cu eliberarea mintii de orice ganduri, in realitate exista tehnici de meditatie ce propun contrariul: in loc sa ne golim mintea de un gand apasator, spre exemplu un proiect solicitant la birou, sa retinem gandul si emotiile pe care le experimentam in legatura cu el, sa il observam, sa il ectichetam, apoi sa il lasam sa treaca fara a adopta o atitudine reactiva.

Printre tipurile de meditatie frecvent intalnite se afla:

  • Meditatia mindfulness presupune concentrare pe momentul prezent, pe cum sa fim constienti de ganduri, sentimente si senzatii, fara a le judeca insa. Afla mai multe despre mindfulness Acest tip de meditatie ne incurajeaza sa examinam tipare in diferite aspecte ale vietii, fara sa incercam sa le schimbam.
  • Meditatia transcendentala implica repetarea unei mantre (sunet ori cuvant) cu scopul de a ne linisti mintea si a promova relaxarea. Pe masura ce mantra este repetata, este indicat sa nu ne adancim in ganduri, ci pur si simplu sa ii oferim mintii sansa de a se linisti in mod natural. Atingerea unei stari de liniste este cea care permite apoi concentrarea profunda.
  • Meditatia spirituala este o forma de meditatie care depaseste simpla relaxare a mintii si a corpului. Este o practica profunda ce are drept obiectiv conectarea cu o realitate superioara. Chiar si persoanele fara afinitati religioase pot practica acest tip de meditatie daca sunt in cautarea unui sens profund al vietii si/ sau conectarea cu sinele interior.
  • Meditatia focalizata este ceea ce uneori experimentam partial fara sa ne dam seama, spre exemplu atunci cand privim in zare si ne pierdem in ganduri. Acesta reprezinta un excelent punct de plecare pentru o sesiune de meditatia focalizata. In loc sa dam frau liber gandurilor si sa „sarim” de la unul la altul, sa incercam sa ne concentram atentia asupra unui singur gand, sunet sau obiect.
  • Meditatia in miscare presupune executia unor miscari ale corpului in mod constient fie in timpul unor sesiuni de yoga, fie in timpul unor plimbari sau chiar si atunci cand alergam, cu conditia ca atentia noastra sa fie 100% directionata asupra senzatiilor corporale si a respiratiei. Este o tehnica excelenta pentru persoanele active care apeleaza la plimbari, jogging ori mers cu bibicleta pentru a se relaxa.
  • Meditatia ghidata este recomandata persoanelor care prefera sa fie asistate de un specialist (fie un instructor de meditatie, fie un profesor de yoga). De asemenea, se pot utiliza cu succes si aplicatiile de meditatie, unele canale video si website-uri.
  • Meditatia Vipassana este una dintre cele mai vechi forme de meditatie si isi are originea in cultura indiana. Vipassana inseamna „a vedea lucrurile așa cum sunt cu adevarat” si este o tehnica ce incurajeaza detasarea si observarea gandurilor si sentimentelor, dar fara a reactiona in vreun fel la ele. Practicarea acestei tehnici de meditatie implica adoptarea unei pozitii statice, in liniste si concentrarea asupra respiratiei in timp ce incepem sa acordam atentie gandurilor, sentimentelor si senzatiilor corporale, dar fara a incerca sa le schimbam ori sa judecam.
  • Meditatia prin vizualizare consta in folosirea propriei imaginatii pentru a atinge o stare de calm si relaxare. Imaginea mentala a unui loc placut (o plaja, o gradina verde) creaza un spatiu linistit. Practicarea acestui tip de meditatie presupune identificarea unui spatiu fara zgomot, unde putem ramane cu ochii inchisi, intr-o pozitie confortabila.

Ce tip de meditatie mi se potriveste?

Daca ati incercat sa practicati un tip de meditatie, dar rezultatele au intarziat sa apara este posibil sa fi ales o forma de meditatie care nu vi se potriveste ori poate nu ati perseverat indeajuns. Pentru beneficii reale asupra psihicului uman, meditatia ar trebui sa devina un obicei, o rutina care ne aduce aproape de noi insine, nicidecum un episod ocazional, atunci cand avem timp si starea de spirit necesara.

Puteti incerca diferite tipuri de meditatie pentru a discoperi care este cea adecvata personalitatii si stilului de viata propriu. Odata identificata cea mai buna forma de meditatie este recomandat sa incercam sa o integram in viata de zi cu zi ca o masura de igiena mentala, dar si sa fim iertatori cu noi insine atunci cand „sarim” peste o sesiune din diverse motive.

Unele persoane prefera sa practice meditatia la primele ore ale diminetii, chiar imediat dupa ce se trezesc, in timp ce pentru altele, momentul propice meditarii este seara inainte de culcare, in acest fel isi proceseaza trairile de peste zi. Indiferent de momentul zilei ales, este bine sa fiti consecventi si sa va rezervati timpul respectiv pentru meditatie.

Trebuie sa am o anumita stare de spirit pentru a practica meditatia?

In special in randul incepatorilor, este larg raspandita ideea potrivit careia, pentru a practica meditatia trebuie sa aiba o anumita stare de spirit, sa fie calmi si fericiti. In realitate, meditatia poate fi practicata si in lipsa unui moment prielnic, din contra, atunci cand suntem preocupati, ingrijorati, ne simtim coplesiti si stresati. La urma urmei, scopul meditatiei este fix acesta: sa ne ofere oportunitatea de a ne conecta mai profund cu noi insine, contribuind in final la reglarea starilor de spirit si la dezvoltarea unei relatii mai sanatoase cu propriile trairi si experiente, mai bune ori mai rele.

Beneficiile meditatiei

  • Reduce stresul
  • Amelioreaza anxietatea si depresia
  • Imbunatateste concentrarea, atentia si memoria
  • Creste compasiunea si acceptarea de sine
  • Stimuleaza creativitatea
  • Ne ajuta sa fim mai calmi, mai impacati cu noi insine.

Din punct de vedere fizic, meditatia poate sa contribuie la reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea calitatii somnului, ameliorarea durerilor cronice, stimularea sistemului imunitar si a digestiei.

 

Referinte:

Consultant Medical Psih. Gabriela Ispas
Data publicării 26.04.2024