Endometrioza, depresia si tulburarile alimentare

Endometrioza reprezinta o afectiune care evolueaza cu durere cronica determinata de proliferarea in exces a mucoasei care captuseste cavitatea uterina, sub influenta estrogenului. Endometrioza afecteaza in mod frecvent tractul reproducator feminin (uterul, trompele uterine si ovarele), in situatii rare, tesutul endometrial poate fi prezent si in afara uterului, la nivelul altor organe - tract gastrointestinal, tract urinar, plaman sau sistemul nervos central.
Endometrioza, depresia si tulburarile alimentare

Cuprins

Centrul de Endometrioza Medicover asigura pacientelor o gama larga de servicii si o echipa de profesionisti cu expertiza in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni.

Endometrioza reprezinta o problema medicala complexa, dificil de diagnosticat si care necesita adesea o abordare multidisciplinara pentru a gestiona simptomele si a oferi cele mai bune opțiuni de tratament.

Solicita o consultatie de specialitate

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Simptome endometrioza

In majoritatea cazurilor, simptomatologia care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al endometrioziei debuteaza in perioada adolescentei si se diminueaza in intensitate odata cu instalarea menopauzei.

Durererea cronica si infertilitatea reprezinta principalele manifestari ale endometriozei si afecteaza intre 40 si 60% dintre persoanele de sex feminin diagnosticate cu endometrioza.

Cateva dintre simptomele care pot fi intalnite in evolutia endometriozei, alaturi de sindromul algic pelvin si infertilitate, sunt reprezentate de:

  • Oboseala cronica
  • Senzatie de balonare
  • Constipatie
  • Episoade diareice
  • Sangerari pe cale rectala
  • Crampele abdominale
  • Tulburarile urinare.

Endometrioza si impactul asupra bunastarii emotionale si nutritiei

Cum sa intelegem mai bine legatura dintre endometrioza, depresie si tulburari alimentare? Din nefericire, diagnosticul de endometrioza este stabilit de obicei dupa o evolutie a bolii care poate fi cuprinsa intre 7 si 10 ani, acest fapt fiind cauzat de complexitatea simptomatologiei acestei afectiuni, care poate fi confundata cu alte patologii similare din punct de vedere al manifestarilor.

Inainte de a ajunge la un medic specialist in diagnosticarea endometriozei, femeile merg la numeroase controale, la diverse specialitati medicale pentru a incerca sa obtina un diagnostic. Lipsa unor certitudini cu privire la problema medicala de care sufera, amplifica starile de anxietate, stres, nesiguranta.

Totodata, in absenta unui diagnostic corect, pacienta este nevoita sa se confrunte cu aceste manifestari neplacute pentru perioade indelungate de timp, fapt care favorizeaza deteriorarea calitatii vietii cotidiene, crescand riscul de aparitie al depresiei si al modificarilor comportamentului alimentar.

In plus, interpretarea eronata a simptomelor poate determina pacienta sa isi schimbe obiceiurile alimentare sau sa urmeze tratamente care accentueaza statusul inflamator si exacerbeaza durerea pelvina prin dereglarea florei intestinale. In aceste situatii, apare un cerc vicios constituit din sindrom algic pelvin, depresie/anxietate si tulburari alimentare, cu puternic impact asupra pacientei atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, emotional si social.

Afla mai multe despre Cum te afecteaza endometrioza?

Durerea pelvina in endometrioza

Durerea pelvina asociata endometriozei se poate manifesta sub forma de dismenoree - durere asociata perioadei de menstruatie sau dispareunie – durere in timpul actului sexual.

Durerea pelvina cronica este definita ca fiind un disconfort algic invalidant, resimtit in abdomenul inferior, cu evolutie de peste 6 luni, care afecteaza calitatea vietii sociale si profesionale a pacientei (absenteism de la locul de munca), interferand cu activitatile cotidiene ale acesteia.

Sindromul algic pelvin este determinat de anumite modificari la nivelul sistemului nervos central care includ un mecanism complex de centralizare al durerii (pacienta percepe durere chiar si dupa indepartarea chirurgicala a leziunilor de endometrioza) si hipersensibilizarea centrala (scaderea pragului de durere care determina o perceptie exacerbata a acesteia). Acest fenomen de centralizare al durerii este mai frecvent intalnit in cazul pacientelor diagnosticate tardiv cu endometrioza, celor tratate necorespunzator sau in situatiile in care tratamentul a presupus efectuarea mai multor interventii chirurgicale.

Pragul durerii este diferit pentru fiecare pacienta in parte, astfel incat la anumite persoane sindromul algic pelvin asociat endometriozei este tolerat mai usor, in timp ce in alte situatii, acesta este invalidant, interferand cu activitatile zilnice ale femeii.

Tulburarile depresive la pacientele cu endometrioza

Tulburarile depresive in cazul pacientelor diagnosticate cu endometrioza sunt rezultatul durerilor pelvine cronice, dispareuniei care determina scaderea libidoului si esecului terapeutic al diferitelor strategii de tratament aplicate in mod eronat. Majoritatea pacientelor cu endometrioza acuza durere pelvina cronica care se exacerbeaza in timpul menstruatiei, sindromul algic pelvin reprezentand o cauza importanta de aparitie a anxietatii legate de perioada menstruatiei si a depresiei legate de imposibilitatea de a obtine o sarcina, ceea ce genereaza si amplifica senzatia de neimplinire in plan personal, familial.  

Studiile demonstreaza faptul ca aproximativ 86% dintre pacientele cu endometrioza si durere pelvina cronica prezinta depresie, in comparatie cu doar 38% dintre persoanele de sex feminin cu aceeasi patologie care nu asociaza sindrom algic pelvin.

In afara manifestarilor clinice specifice tractului reproducator, endometrioza poate determina aparitia simptomatologiei digestive reprezentate de tulburari ale motilitatii intestinale si durere abdominala cronica, similare sindromului de intestin iritabil.

Tulburarile alimentare la pacientele cu endometrioza

Tulburarile alimentare care insotesc endometrioza apar ca urmare a restrictiei aportului de hrana, pacienta incercand in acest mod sa diminueze simptomatologia asociata. Restrictia alimentara la randul ei poate favoriza aparitia unui deficit de nutrienti si a tulburarilor alimentare de tipul anorexiei nervoase, bulimiei sau mancatului compulsiv. Alterarea mecanismului de reglare intre intestin – microbiota - sistem nervos central reprezinta unul dintre principalele mecanisme patologice care favorizeaza aparitia endometriozei si a sindromului de intestin iritabil.

Studii desfasurate recent confirma faptul ca dereglarea microbiotei intestinale accentueaza simptomatologia pacientelor cu endometrioza prin eliberarea de citokine proinflamatorii, ca urmare a translocarii endotoxinelor bacteriene de la nivel intestinal, cu aparitia unei status inflamator cronic. In prezent, microbiota intestinala este considerata a fi un organ endocrin care poate influenta sistemul reproducator feminin, insa mecanismele care stau la baza acestei interactiuni nu au fost inca elucidate pe deplin.

Atat endometrioza, cat si sindromul de intestin iritabil reprezinta patologii asociate in mod frecvent cu depresia si anxietata care sunt cauzate, in principal, de durerile cronice la nivelul abdomenului, infertilitatii si scaderea calitatii vietii intime, sociale si profesionale a pacientei.

Cum gestionam endometrioza?

Endometrioza reprezinta o boala cronica a carei evolutie nu poate fi stopata, insa poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor personalizate. Diagnosticul corect al endometriozei necesita in majoritatea situatiilor un consult interdisciplinar care sa includa evaluare ginecologica, gastroenterologica, radiologica si nu in ultimul rand, urologica. Managementul acestei patologii invalidante presupune o buna comunicare intre membrii echipei medicale multidisciplinare care trebuie sa abordeze fiecare pacienta cu empatie si rabdare, pe parcursul etapelor de diagnostic și tratament.

Dupa stabilirea diagnosticului de endometrioza, rolul dieteticianului si psihoterapeutului sunt deosebit de importante in stabilirea unui plan de management personalizat pentru fiecare pacienta in parte. O dieta echilibrata care sa restrictioneze aportul precursorilor estrogenici (endometrioza este o patologie influentata de estrogen) amelioreaza simtitor manifestarile neplacute ale pacientei.

Manifestarile clinice ale endometriozei pot fi diminuate cu ajutorul unui regim alimentar adecvat care sa includa acizi grasi omega 3 si fibre alimentare, alaturi de probiotice - suplimente alimentare pentru imbunatatirea microflorei intestinale prin aport de microorganisme vii-bifidobacterii.

Psihoterapia este deosebit de utila in tratamentul endometriozei care asociaza depresie si/sau anxietate (panica a menstruatiei), in cadrul acesteia fiind utilizate tehnici de relaxare si de terapie cognitiv-comportamentala cu ajutorul carora pacientele dobandesc capacitatea de a gestiona mai usor episoadele dureroase. Aplicata in completarea tratamentului medicamentos si/sau chirurgical, terapia cognitiv comportamentala reprezinta un adjuvant util in gestionarea simptomelor si a factorilor psihologici asociati endometriozei.

TCC poate ameliora anxietatea/depresia asociata endometriozei, ajutand pacienta sa si redobandeasca respectul de sine si sa si imbuntateasca starea de spirit prin inhibarea gandurilor si comportamentelor negative.

 

Centrul de Endometrioza din cadrul Spitalului Medicover pune la dispozitia pacientelor o echipa completa formata din medici cu urmatoarele specialitati: obstetrica-ginecologie, chirurgie generala, urologie, ATI (Anestezie si Terapie Intensiva), gastroenterologie, imagistica, anatomie patologica.

 

Referinte:

Data publicării 19.04.2023