Copiii si infectia cu Coronavirus

Chiar daca ei par cea mai putin afectata categorie in ceea ce priveste infectarea cu noul coronavirus, SARS-CoV-2 ii poate pune in pericol pe cei care sufera de o serie de afectiuni, iar imunitatea le este foarte scazuta.

Copiii si infectia cu Coronavirus - statistica

Toti avem inca intrebari legat de coronavirus, iar informatii sunt multe si unele se bat cap in cap, asadar informeaza-te direct de la medic!

Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, organism al Uniunii Europene, copiii sunt afectati de infectarea cu noul coronavirus intr-o mult mai mica masura decat adultii.

Cei cu varsta sub 10 ani reprezinta 1% din totalul cazurilor raportate, si 4% cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 19 ani.


In acelasi timp, pentru un copil care nu sufera de nicio alta afectiune, riscul de a dezvolta simptome severe sau complicatii ale bolii sunt mult mai reduse comparativ cu adultii.

Exista insa in continuare o anumita incertitudine cu privire copiii asimptomatici, in ce masura acestia pot transmite boala.

Categorii de risc in randul copiilor

Conform informatiilor din acest moment, cel mai mare risc de complicatii il dezvolta persoanele varstnice si cei care sufera de anumite afectiuni grave:

 • Boli cronice de plamani
 • Astm moderat sau sever
 • Boli de inima
 • Afectiuni ce conduc la imunodeficienta (oncologice, transplant, infectii cu HIV) si care sunt sub tratament cu corticosteroizi
 • Obezitate severa
 • Diabet
 • Afectiuni ale rinichilor ce implica dializa
 • Boli ale ficatului

Simptomatologie la copii

Simptomele COVID-19 sunt comune gripei, se manifesta, la copii ca si la adulti, cu febra (peste 38 de grade), tuse seaca, dureri in gat, stare generala de slabiciune si oboseala, dureri musculare.

In cazurile cele mai severe, pneumonie si infectie respiratorie acuta.

In acelasi timp, exista insa si cazuri asimptomatice.

Masuri de preventive

Noul coronavirus, numit oficial SARS-CoV-2, este contractat de organism prin ochi, nas si gura, ca urmare este extrem de important sa nu va atingeti fata cu mainile nespalate.

Mainile se spala cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde sau cu solutie pe baza de alcool, geluri sau servetele dezinfectante.

Cele mai recente recomandari prevad, inclusiv in Romania, purtarea unei masti ce sa acopere gura si nasul, nu neaparat medicala sau chirurgicala, dar numai pentru copiii de peste 2 ani. Bebelusii se pot sufoca!

De asemenea, se recomanda pastrarea distantei fizice de orice alta persoana, mai ales daca exista riscul ca aceasta din urma sa fie infectata sau chiar prezinta simptome de infectie respiratorie.

Dezinfecteaza suprafetele cu alcool sanitar in concentratie 70% ori cloramina.

Vaccinul antigripal nu este un scut impotriva COVID-19.

Recomandari

 • cea mai buna imunitate pentru copilul de sub un an este alaptarea la san
 • este bine sa fie continuate schemele de vaccinare pentru copii
 • administrarea vitaminelor C și D sau a zincului nu si-au dovedit stiintific utilitatea in prevenirea infectiei cu coronavirus
 • daca starea generala a copilului este afectata - "zace", refuza alimentatia, nu se joaca, este apatic, contacteaza medicul
 • copiii raspund in mod diferit la stres comparativ cu adultii, ca urmare incearca permanent sa il linistesti, mai ales daca este la o varsta la care are intrebari pe tema coronavirusului
 • #STAI IN CASA, nu merge in parc, unde pot fi suprafete contaminate ori oameni infectati

 

Consultant Medical Dr. CRISTINA MOMIRLA Medic Specialist Pediatrie
Data publicării 07.04.2020