Acetilcisteina Zentiva

Acetilcisteina Zentiva contine substanta activa acetilcisteina, care apartine unei clase de medicamente denumite mucolitice, utilizat pentru a usura eliminarea mucusului de la nivelul cailor respiratorii.

Cuprins

Acetilcisteina

Ce este Acetilcisteina Zentiva şi pentru ce se utilizeaza

Acetilcisteina Zentiva contine substanta activa acetilcisteina, care apartine unei clase de medicamente denumite mucolitice, utilizat pentru a usura eliminarea mucusului de la nivelul cailor respiratorii.

Acetilcisteina Zentiva este indicat pentru a subtia mucusul si a usura eliminarea acestuia prin tuse in caz de bronsite induse de raceala, la adulti si adolescenti cu varsta peste 14 ani.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Acetilcisteina Zentiva

Nu luati Acetilcisteina Zentiva

Daca sunteti alergic la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Din cauza cantitatii mari de substanta activa, Acetilcisteina Zentiva nu trebuie utilizat la copiii si adolescenti cu varsta sub 14 ani.

Atentionari şi precautii

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Acetilcisteina Zentiva in urmatoarele cazuri:

  • daca apar pentru prima oara modificari ale pielii si mucoaselor. A fost raportata foarte rar aparitia reactiilor severe la nivelul pielii cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell, ca fiind corelate ca timp cu utilizarea de acetilcisteina. Ca urmare, daca modificarile pielii si a mucoaselor apar pentru prima oara, trebuie sa solicitati imediat consult medical si sa intrerupeti administrarea de acetilcisteina.
  • daca aveti o boala inflamatorie a bronhiilor, numita astm bronsic. Daca apare contractia musculaturii bronsiilor (bronhospasm), opriti imediat utilizarea Acetilcisteina Zentiva. Adresati-va medicului dumneavoastra, chiar daca aceste tulburari au avut loc in
  • daca aveti intoleranta la histamina. Tratamentul pentru perioade mai lungi trebuie evitat daca aveti intoleranta la histamina, deoarece Acetilcisteina Zentiva afecteaza metabolismul histaminei si poate duce la simptome de intoleranta (de exemplu, dureri de cap, secretii nazale, mancarime).
  • daca aveti sau ati avut o problema cu stomacul sau intestinele, numita ulcer gastro-duodenal, in special daca impreuna cu Acetilcisteina Zentiva luati si alte medicamente, despre care se stie ca provoaca probleme

Mai ales la inceputul tratamentului, acest medicament poate creste volumul mucusului bronsic (secretii bronsice). Astfel, daca se intampla acest lucru si nu puteti elimina secretiile bronsice prin tuse (expectorare), luati legatura cu medicul care va lua masuri pentru eliminarea mucusului (drenaj postural si bronhoaspiratie).

Daca simtiti miros de sulf, nu va ingrijorati, deoarece acesta nu reprezinta un semn de modificare a medicamentului, ci este determinat de acetilcisteina.

Teste de laborator: acetilcisteina poate interfera cu unele teste de sange si urina (metoda colorimetrica de testare a salicilatilor si testele de determinare a cetonelor). Spuneti medicului dumneavoastra ca luati acest medicamentl inainte sa vi se efectueza aceste teste.

Acetilcisteina Zentiva impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Nu utilizati acest medicament, daca luati:

  • medicamente pentru tuse (antitusive), deoarece poate sa apara o acumulare de mucus in bronhii. Luati acest medicament cu precautie si discutati cu medicul dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
  • carbune activat utilizat in tratarea tulburarilor digestive sau pentru eliminarea gazelor intestinale (meteorism), deoarece poate reduce eficacitatea Acetilcisteina
  • medicamente utilizate pentru a trata infectiile (antibiotice) luate oral (exceptie pentru loracarbef). Utilizati aceste medicamente la un interval de 2 ore inainte de sau dupa ce luati Acetilcisteina
  • nitroglicerina, utilizata pentru unele afectiuni Administrarea concomitenta a acestui medicament cu Acetilcisteina Zentiva poate determina tensiune arteriala mica si dureri de cap. In acest caz, medicul va va tine sub control strict.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Deoarece nu exista experienta suficienta referitoare la utilizarea acetilcisteinei in timpul sarcinii sau alaptarii, Acetilcisteina Zentiva trebuie utilizat in timpul sarcinii si alaptarii numai daca medicul dumneavoastra considera ca este absolut necesar.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acetilcisteina Zentiva nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Acetilcisteina Zentiva contine sodiu

Acest medicament contine sodiu 194 mg (componenta principala din sarea de bucatarie) per doza. Aceasta cantitate este echivalenta cu 10% din doza zilnica maxima recomandata in dieta unui adult.

Cum sa utilizati Acetilcisteina Zentiva

Utilizati intotdeauna acest medicament aşa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 14 ani:

Doza recomandata este de 1 comprimat (600 mg) pe zi, de preferat seara. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa schimbati frecventa administrarii si doza , dar fara a depasi doza zilnica maxima de 600 mg.

Nu trebuie sa utilizati Acetilcisteina Zentiva mai mult de 5 zile.

Instructiuni de utilizare Acetilcisteina Zentiva

Dizolvati comprimatul intr-un pahar cu apa.

Dupa preparare, beti solutia obtinuta in decurs de cateva minute.

Se recomanda sa nu amestecati alte medicamente cu Acetilcisteina Zentiva.

Daca utilizati mai mult Acetilcisteina Zentiva decat trebuie

Nu s-au observat cazuri de supradozaj. Simptomele de supradozaj pot fi greata, varsaturi si diaree. Daca ati utilizat o doza mai mare sau inghititi acest medicament, contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Acetilcisteina Zentiva 600 mg comprimate efervescente

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Pot sa apara urmatoarele reactii adverse:

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • reactii alergice (hipersensibilitate);
  • durere de cap (cefalee);
  • tiuituri in urechi (tinitus);
  • batai accelerate ale inimii (tahicardie);
  • varsaturi, diaree, inflamatie a mucoasei gurii (stomatita), durere abdominala, greata;
  • mancarimi, urticarie, eruptie trecatoare pe piele;
  • umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului, care provoaca dificultati la inghitire sirespiratie (angioedem);
  • febra (pirexie);
  • tensiune arteriala mica.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • contractii ale muschilor bronsiilor (bronhospasm);
  • dificultati la respiratie (dispnee);
  • tulburari digestive (dispepsie).

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • reactii alergice severe (soc anafilactic, reactie anafilactica/anafilactoida);
  • sangerari (hemoragie).

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • umflare a fetei (edem);
  • obstructie bronsica.

A fost raportata foarte rar aparitia unor reactii cutanate severe (sindromul Stevens Johnson sau sindromul Lyell). Daca apar schimbari la nivelul pielii sau mucoaselor trebuie sa opriti imediat administrarea acestui medicament si sa discutati cu medicul dumneavoastra.

De asemenea, adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati o prelungirea a timpului de sangerare (agregare plachetara redusa).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 - RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Acetilcisteina Zentiva

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

A se pastra tubul bine inchis pentru a fi protejat de lumina si umiditate.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de temperatura pentru pastrare.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare indicata pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Acetilcisteina Zentiva

  • Substanta activa este acetilcisteina: un comprimat efervescent contine acetilcisteina 600
  • Celelalte componente sunt: acid citric, maltodextrina, hidrogenocarbonat de sodiu, aroma de portocale, leucina, zaharina sodica.

Cum arata Acetilcisteina Zentiva şi continutul ambalajului

Acetilcisteina Zentiva se prezinta sub forma de comprimate efervescente rotunde, netede, de culoare alba, ambalate in tuburi.

Acest medicament este disponibil in cutii cu tuburi a cate 10 si 20 comprimate efervescente. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolní Mĕcholupy, 102 37, Praga 10, Republica Ceha

Fabricantul

E-Pharma Trento S.p.A.,

via Provina 2, 38123 Trento (TN), Italia

Acest prospect a fost revizuit in septembrie 2021.

Denumire comerciala ACETILCISTEINA ZENTIVA 600 mg
DCI ACETYLCYSTEINUM
Forma farmaceutica COMPR. EFF.
Concentratia 600mg
Cod ATC R05CB01
Actiune terapeutica EXPECTORANTE EXCL. COMBINATII CU ANTITUSIVE MUCOLITICE
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 1 tub din PP x 10 compr. eff.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W68073001
Firma / tara producatoare APP E-PHARMA TRENTO S.P.A. - ITALIA
Firma / tara detinatoare APP ZENTIVA K.S. - REPUBLICA CEHA
Nr. / data ambalaj APP 14066/2021/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.