Advantan

Advantan este un medicament corticosteroid destinat aplicatiilor pe piele. Acesta contine ca substanta activa: aceponat de metilprednisolon, indicata in cazul diferitelor afectiuni ale pielii ca: eczemele endogene (dermatita atopica, neurodermita) eczema de contact, eczema degenerativa, eczema dishidrotica, eczema numulara, eczema vulgara şi eczeme la copii.

Cuprins

Advantan

Ce este Advantan şi pentru ce se utilizeaza 

Advantan este un medicament corticosteroid destinat aplicatiilor pe piele. Acesta contine ca substanta activa: aceponat de metilprednisolon, indicata in cazul diferitelor afectiuni ale pielii ca: eczemele endogene (dermatita atopica, neurodermita) eczema de contact, eczema degenerativa, eczema dishidrotica, eczema numulara, eczema vulgara şi eczeme la copii.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Advantan

Nu utilizati Advantan:

 • daca prezentati hipersensibilitate (alergie) la metilprednisolon aceponat sau la oricare dintre componentele acestui medicament (enumerate la pct. 6).;
 • daca sunt prezente in zonele care urmeaza a fi tratate:
  • eruptii tuberculoase sau sifilis la nivelul pielii
  • infectii virale (de exemplu: varsat de vant/varicela, herpes zoster),
  • iritatii la nivelul pielii in zona gurii
  • ulceratii la nivelul pielii
  • acnee vulgara;
  • subtierea straturilor de piele
  • reactii cutanate post-vaccinare la nivelul zonei care urmeaza sa fie tratata.

Atentionari şi precautii

Este necesara o atentie sporita la utilizarea Advantan. Advantan se utilizeaza exclusiv pentru tratamentul extern la nivelul pielii. Advantan poate fi aplicat numai pe suprafetele afectate de piele. Daca medicul dumneavoastra stabileşte ca afectiunea dumneavoastra cutanata este asociata cu infectii bacteriene sau fungice (ciuperci), este necesar tratament specific suplimentar.

Daca pielea dumneavoastra se usuca excesiv in timpul folosirii Advantan crema, acesta trebuie inlocuit cu una dintre formele de medicament cu un continut mai mare de grasime (Advantan unguent).

In cazul aplicarii Advantan trebuie sa aveti grija ca acesta sa nu vina in contact cu ochii, mucoasele şi rani deschise.

Advantan nu se aplica in zonele intertriginoase şi in conditii ocluzive (acoperirea cu bandaj -ocluzie).

Daca ati avut vreodata afectiuni ale ochilor (de exemplu glaucom), va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra.

In analogie cu administrarea sistemica a corticosteroizilor, glaucomul poate apare ca urmare a utilizarii de corticosteroizi (de exemplu dupa o doza mare sau dupa aplicatii pe zone intinse pe o perioada lunga de timp, in cazul folosirii pansamentelor ocluzive sau dupa aplicatii la nivelul pielii din jurul ochilor). Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti vederea incetosata sau alte probleme de vedere.

Copii

Corticosteroizii vor fi utilizati, in cazul copiilor, numai pe durata şi in doza minima absolut necesara pentru obtinerea şi mentinerea efectului terapeutic dorit.

Pentru administrarea Advantan la copii şi la adolescenti, nu este necesara o modificare a dozei. Cu caracter general, durata de administrare in cazul copiilor nu trebuie sa depaşeasca 4 saptamani.

Este necesara o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu in cazul copiilor cu cu varsta cuprinsa intre 4 luni şi 23 luni.

Aplicarea de cantitati ridicate pe suprafete extinse sau pe perioada indelungata a corticosteroizilor topici, in special cu acoperirea cu bandaj (ocluzie), creşte semnificativ riscul de aparitie a reactiilor adverse. Scutecele pot produce un efect ocluziv.

Advantan impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

La respectarea dozelor şi administrarea pe durata scurta nu sunt de aşteptat aparitia de reactii secundare. La aplicarea pe suprafata extinsa sau pe durata mai lunga, reactiile secundare, ca urmare a preluarii in organism (resorbtiei), pot fi identice cu cele inregistrate la administrarea interna (sistemica). Pana in prezent nu sunt cunoscute astfel de reactii.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Fertilitatea

Nu exista informatii valabile privind influenta aceponat de metilprednisolon asupra fertilitatii.

Sarcina

Daca sunteti gravida, medicul dumneavoastra va tine seama de acest lucru inainte de a va prescrie Advantan. Ca regula generala, medicamentele care contin corticosteroizi pentru administrare locala nu trebuie folosite in cursul primelor trei luni de sarcina. Trebuie evitate folosirea indelungata şi pe zone intinse a preparatelor topice care contin steroizi, deoarece posibilitatea de absorbtie sau un efect sistemic nu poate fi complet exclus.

Alaptarea

Nu trebuie sa aplicati Advantan la nivelul sanilor daca alaptati. Inainte de a va prescrie Advantan, medicul dumneavoastra va lua in considerare faptul ca alaptati, aşa incat va rugam sa il informati asupra acestui lucru. Trebuie evitata utilizarea indelungata sau pe zone intinse intinse a preparatelor topice care contin steroizi, deoarece posibilitatea de absorbtie sau un efect sistemic nu poate fi complet exclus.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Advantan nu are influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Advantan crema contine alcool cetilstearilic. Poate provoca reactii adverse la nivelul pielii, localizate (de exemplu, dermatita de contact).

Advantan crema contine butilhidroxitoluen (E 321). Poate provoca reactii adverse la nivelul pielii, localizate (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatie a ochilor sau mucoaselor.

Cum sa utilizati Advantan 

Utilizati acest medicament exact aşa cum v-a prescris medicul. Va rugam sa consultati medicul sau farmacistul daca nu sunteti sigur de modul in care trebuie sa utilizati medicamentul.

Medicul va stabili care forma farmaceutica a medicamentului Advantan (crema, unguent) se potriveşte cel mai bine in cazul dumneavoastra.

Daca nu exista prescriptii medicale diferite, Advantan trebuie aplicat in strat subtire, o data pe zi, la nivelul zonelor afectate.

In general, durata de utilizare nu trebuie sa depaşeasca 12 saptamani in cazul adultilor şi 4 saptamani in cazul copiilor.

Daca aveti impresia ca efectul Advantan este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca utilizati mai mult Advantan decat trebuie Nu exista risc de intoxicatie in urma aplicarii o singura data a unei supradoze la nivelul pielii (aplicare pe suprafata intinsa) sau in cazul ingerarii accidentale.

Daca uitati sa utilizati Advantan

Daca ati uitat sa utilizati Advantan nu aplicati cantitati mai mari de decat cele prescrise şi continuati tratamentul conform recomandarii medicului. Nu folositi o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Advantan

Daca intrerupeti tratamentul cu Advantan, este posibil ca simptomele initiale ale bolii dumneavoastra de piele sa reapara. Va rugam sa contactati medicul inainte de a intrerupe tratamentul.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate cauza reactii adverse, chiar daca acestea nu apar la toate persoanele.

Frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 10 persoane):

 • acnee,
 • senzatie de arsura si mancarime la locul de

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane):

 • hipersensibilitate,
 • uscaciune,
 • vezicule,
 • foliculita,
 • eruptii pe piele,
 • parestezii la locul de

Rare (pot afecta mai putin de 1 din 1000 persoane):

 • fisuri ale pielii,
 • piodermie,
 • telangiectazie,
 • atrofierea pielii,
 • infectii fungice ale pielii,
 • celulita,
 • umflarea pielii,
 • iritatie la locul de

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile) :

 • striatii ale pielii,
 • dermatita periorala,
 • decolorarea pielii,
 • reactii alergice ale pielii,
 • hipertricoza,
 • vedere incetosata.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Advantan 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Advantan crema

 • Substanta aciva este metilprednisolonul Fiecare un gram crema contine 1 mg
 • metilprednisolon
 • Celelalte componente sunt: oleat de decil, monostearat de glicerol 40–55 %, alcool cetilstearilic, grasimi solide, trigliceride ale acidului caprilic+capric+miristic+stearic, stearat de macrogol 40 tip I, glicerol 85%, edetat disodic, alcool benzilic, butilhidroxitoluen , apa purificata.

Cum arata Advantan crema şi continutul ambalajului

Advantan crema se prezinta sub forma de crema omogena, de culoare alba pana la galbuie.

Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiucu 15 g crema Cutie cu un tub din aluminiu cu 20 g crema Cutie cu un tub din aluminiucu 25 g crema Cutie cu un tub din aluminiucu 30 g crema Cutie cu un tub din aluminiucu 50 g crema

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piatǎ

LEO PHARMA A/S

Industriparken 55, DK-2750 Ballerup, Danemarca

Fabricantul

LEO Pharma Manufacturing Italy S.r.l.

Via E. Schering 21, 20090 Segrate (Milano), Italia

Acest prospect a fost revizuit in Februarie, 2020.

Denumire comerciala ADVANTAN 1mg/g crema
DCI METHYLPREDNISOLONUM ACEPONAT
Forma farmaceutica CREMA
Concentratia 1mg/g
Cod ATC D07AC14
Actiune terapeutica CORTICOSTEROIZI SIMPLI CORTICOSTEROIZI CU POTENTA MARE (GRUP III)
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 1 tub din Al sigilat cu membrana din Al si inchis cu capac cu filet din PEID x 15 g crema
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani; Dupa prima deschidere a tubului - 3 luni
Cod CIM W66594001
Firma / tara producatoare APP LEO PHARMA MANUFACTURING ITALY S.R.L. - ITALIA
Firma / tara detinatoare APP LEO PHARMA A/S - DANEMARCA
Nr. / data ambalaj APP 11638/2019/01

 Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.