Advil

Advil apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (cunoscute ca AINS) şi este folosit pentru a calma durerea şi a reduce inflamatia şi febra.

Cuprins

Ce este Advil si pentru ce se utilizeaza

Advil apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (cunoscute ca AINS) şi este folosit pentru a calma durerea şi a reduce inflamatia şi febra. Este utilizat pentru ameliorarea durerii de intensitate redusa şi moderata, durerilor osteoarticulare şi musculare (inclusiv tendinite, bursite, luxatii, entorse), durerilor de spate, durerilor de cap, migrenei (tratament şi profilaxie), durerilor dentare, dismenoreei (menstruatiei dureroase), febrei şi pentru ameliorarea simptomelor racelii şi gripei.

Advil este indicat la adulti şi adolescenti cu varsta peste 12 ani.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Advil

Nu utilizati Advil:

  • daca sunteti alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
  • daca aveti hipersensibilitate la acid acetilsalicilic şi la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
  • daca suferiti de astm bronşic, reactii bronhospastice, rinita, urticarie sau edem angioneurotic;
  • daca suferiti sau ati suferit de ulcer gastric sau duodenal in evolutie, boli inflamatorii gastro- intestinale, lupus eritematos diseminat, hemoragii gastro-intestinale, hemoragii cerebrovasculare sau alte hemoragii active, boli ale sangelui;
  • daca sunteti imediat inainte de sau dupa o operatie pe cord;
  • daca aveti insuficienta cardiaca severa;
  • daca aveti insuficienta coronariana decompensata;
  • daca aveti insuficienta hepatica severa sau insuficienta renala severa;
  • daca sunteti in ultimele 4 luni de sarcina.

Va rugam sa contactati medicul chiar daca ati prezentat aceste manifestari anterior. Advil nu se administreaza la copii cu varsta sub 12 ani.

Atentionari si precautii

A nu fi folosit impreuna cu alte medicamente cu rol de calmare a durerilor cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Daca luati alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, intrebati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Advil.

Intrerupeti utilizarea şi adresati-va medicului dumneavoastra daca observati o reactie alergica puternica, incluzand inroşiri ale pielii, urticarie sau başici. Poate precipita aparitia bronhospasmului la pacientii suferind de astm bronşic sau la cei cu antecedente de astm bronşic sau afectiuni alergice.

Poate cauza sangerari stomacale. Daca observati prezenta sangelui in varsaturi, materii fecale sau aveti scaun foarte inchis la culoare, opriti tratamentul cu Advil şi adresati-va imediat unui medic.

Pentru controlul simptomelor se va utiliza cea mai redusa doza eficace. Nu depaşiti doza recomandata.

Se va administra cu precautie la persoanele in varsta.

In cazul pacientilor care sufera de ciroza hepatica, alte disfunctii hepatice sau renale, sau boli ale inimii trebuie intrebat medicul inaintea administrarii Advil.

Medicamentele anti-inflamatoare/impotriva durerii, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc uşor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, in special daca sunt utilizate in doze mari. Nu depaşiti doza recomandata sau durata tratamentului.

Trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, inainte de a lua Advil in cazul in care:

  • aveti probleme ale inimii, inclusiv insuficienta cardiaca, angina pectorala (dureri in piept) sau daca ati avut un infarct miocardic, interventie chirurgicala pentru by-pass, boala arteriala periferica (circulatie redusa a sangelui la nivelul picioarelor sau talpilor, din cauza ingustarii sau blocarii arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”).
  • aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, concentratii crescute de colesterol in sange, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau daca sunteti fumator.

Deoarece ibuprofenul, ca şi alte inflamatoare nesteroidiene, poate determina prelungirea timpului de sangerare, el trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu probleme de coagulare a sangelui şi la pacientii aflati sub terapie cu anticoagulante.

In cazul aparitiei tulburarilor de vedere, administrarea de ibuprofen trebuie intrerupta şi se recomanda efectuarea unui control oftalmologic.

Aveti grija deosebita cand utilizati Advil Reactii la nivelul pielii

Au fost raportate reactii grave la nivelul pielii in asociere cu tratamentul cu Advil. Trebuie sa incetati sa mai luati Advil si sa solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati eruptie pe piele, leziuni ale mucoaselor, basici sau alte semne de alergie, intrucat acestea pot fi primele semne ale unei reactii foarte grave la nivelul pielii. Vezi pct. 4.

Se recomanda evitarea utilizarii ibuprofenului in caz de varicela.

Ce trebuie sa evitati cand luati acest medicament?

Unele medicamente care sunt anticoagulante (actioneaza impotriva coagularii sangelui) (de exemplu acid acetilsalicilic/aspirina, warfarina, ticloplidina), unele medicamente care actioneaza impotriva tensiunii arteriale crescute (inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei de exemplu captopril, medicamentele blocante ale beta receptorilor, antagoniştii de angiotensina II), şi chiar alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu ibuprofen. Prin urmare cereti sfatul medicului inainte de a utiliza ibuprofen impreuna cu alte medicamente.

Advil impreuna cu alte medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Ar putea exista riscul de interactiuni intre Advil şi alte medicamente.

Advil poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:

  • medicamente anticoagulante (care subtiaza sangele/previn coagularea, cum sunt aspirina/acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina);
  • medicamente care scad tensiunea arteriala mare (inhibitori ai ECA cum este captoprilul, beta- blocante cum este atenololul, antagonişti ai receptorilor de angiotensina II cum este losartanul);
  • corticosteroizi, acid acetilsalicilic, antiinflamatoare nesteroidiene (creşte incidenta reactiilor adverse);
  • inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS);
  • litiu (poate creşte concentratia plasmatica daca este administrat impreuna cu ibuprofenul);
  • metotrexat (metotrexatul poate conduce la toxicitate severa şi fatala);
  • digoxina şi fenitoina (cand este administrat impreuna cu ibuprofenul, in cazuri particulare s-a semnalat creşterea concentratiei plasmatice a digoxinei şi fenitoinei);
  • antiacide (pot creşte absorbtia gastro-intestinala de ibuprofen);
  • ciclosporina şi trimetoprim (ibuprofenul poate inhiba activitatea acestor medicamente).

Adresati-va medicului sau farmacistului inainte de utilizarea Advil, daca luati acid acetilsalicilic pentru prevenirea infarctului de miocard sau a accidentelor cerebrale vasculare deoarece ibuprofenul poate reduce efectele acidului acetilsalicilic.

Alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu Advil. De aceea, intotdeauna trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Advil impreuna cu alte medicamente.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Daca sunteti gravida, intrebati medicul inainte de a folosi Advil in timpul sarcinii. Medicamentul nu este recomandat in timpul sarcinii, in special in primele 3 luni. Este contraindicat in timpul ultimelor 4 luni de sarcina.

Daca alaptati, intrebati medicul inainte de a folosi Advil. Se recomanda, ca o masura de precautie, sa se evite administrarea acestuia la mamele care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Din cauza reactiilor adverse pe care le poate produce la nivelul sistemului nervos central (de exemplu tulburari de vedere, vertij, dureri de cap), ibuprofenul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Advil contine zahar.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

De asemenea, contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de propil (E 216) care pot provoca reactii alergice (posibil intarziate).

Cum sa utilizati Advil

Adulti, varstnici şi adolescenti cu varsta peste 12 ani: un drajeu la fiecare 4-6 ore, dupa cum este nevoie.

Nu se vor administra mai mult de 6 drajeuri (1200 mg) in 24 de ore. Drajeurile vor fi inghitite in intregime, cu apa, inainte sau dupa mese. Nu se vor administra la copii sub 12 ani.

Daca simptomele persista adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult Advil decat trebuie

Daca ati luat mai mult Advil decat trebuie sau daca copiii au luat medicamentul in mod accidental, adresati-va imediat unui medic sau mergeti la cel mai apropiat spital pentru o evaluare a riscului existent si pentru sfaturi privind masurile care trebuie luate.

Simptomele pot include greata, dureri abdominale, varsaturi (pot contine urme de sange), dureri de  cap, tiuituri in urechi, dezorientare si miscari oscilatorii ale ochilor. In cazul intoxicatiei grave s-au raportat urmatoarele simptome: somnolenta, dureri in piept, palpitatii, pierderea cunostintei, convulsii (in special la copii), slabiciune si ameteala, sange in urina, senzatie de corp rece si probleme respiratorii.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse posibile:

  • dureri abdominale, distensie abdominala (balonare), dispepsie, greata, varsaturi, constipatie, diaree, flatulenta, ulcer gastric sau duodenal, sangerari ale tractului digestiv, perforatie gastrointestinala, boala Crohn, melena, hematemeza, inflamatii sau ulceratii ale gurii, gastrita, colita;
  • mai putin frecvente: eruptii alergice pe piele, mancarime, urticarie, edeme;
  • foarte rar, edem angioneurotic, şoc anafilactic, crize de astm bronşic la persoane alergice la AINS, anemie, modificari ale formulei sanguine.
  • foarte rar meningita aseptica (in special la pacientii cu lupus eritematos diseminat), meningita;
  • pot aparea uşor contuzii, sangerari in urma contuziilor, foarte rar anemie;
  • foarte rar sange in urina, tulburari in functionarea rinichilor sau a ficatului;
  • hipersensibilitate (reactii alergice) şi reactii anafilactice, dispnee la pacientii care sufera de astm bronşic sau alergii;
  • somnolenta, iritabilitate şi unele cazuri de tulburari psihotice şi reactii
  • foarte rar dureri de cap, tulburari ale vederii şi auzului, ameteli, stari de nervozitate:
  • insuficienta cardiaca, angina pectorala, creşterea tensiunii arteriale;
  • rar, zgomote in urechi;
  • foarte rar: anemie aplastica, anemie hemolitica, agranulocitoza, leucopenie, trombocitopenie, anemie, scaderea hematocritului şi hemoglobinei.
  • lipsa efectului medicamentos;
  • cu frecventa necunoscuta: poate sa apara o reactie cutanata grava cunoscuta sub numele de sindrom DRESS. Simptomele sindromului DRESS includ: eruptie cutanata, febra, inflamarea ganglionilor limfatici si eozinofile crescute (un tip de celule albe din sange).
  • o eruptie extinsa pe piele, de culoare rosiatica si cu aspect de solzi, cu umflaturi sub piele si basici, localizata in special in zonele in care pielea este cutata, pe trunchi si la nivelul extremitatilor superioare, insotita de febra, care apare la initierea tratamentului (pustuloza exantematica generalizata acuta). Daca prezentati aceste simptome, incetati utilizarea Advil si solicitati asistenta medicala. Vezi si pct. 2.

Medicamente precum Advil se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

In cazul aparitiei reactiilor adverse, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat şi aplicat tratamentul corespunzator.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Advil

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati Advil dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Advil

  • Substanta activa este ibuprofen 200 Fiecare drajeu contine 200 mg ibuprofen.
  • Celelalte componente sunt:-nucleu: amidon de porumb, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic, croscarmeloza sodica, laurilsulfat de sodiu; stratul de drajefiere: sucroza, celuloza microcristalina, ceara Carnauba, Opaglos Clear GS-2-0310 (shellac, spirt metilat industrial 74 OP, povidona, monogliceride acetilate (E 472a)), Opalux Brown AS-R-9030-A (sucroza, dioxid de titan (E 171), apa purificata, oxid roşu de fer (E 172), povidona, benzoat de sodiu (E 211), p- hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216)).

Cerneala de inscriptionare:

Opacode Black S-1-27794 contine: shellac, spirt metilat industrial 74 OP, oxid negru de fer (E 172), alcool n-butilic, apa purificata, propilenglicol, alcool izopropilic.

sau

Opacode Black S-1-17823 contine: shellac, alcool izopropilic, oxid negru de fer (E 172), alcool n- butilic, propilenglicol, hidroxid de amoniu 28%.

Cum arata Advil si continutul ambalajului

Drajeuri de forma rotunda, de culoare roz-maronie, cu textura neteda, cu suprafata lucioasa, avand imprimat cu negru “Advil” pe una din fete, cu diametrul de ~11,34 mm şi grosimea de ~5,8 mm.

Cutie cu un blister din Al/PVC a 10 drajeuri. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 drajeuri.

Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 drajeuri. Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a cate 10 drajeuri. Cutie cu 10 blistere din Al/PVC a cate 10 drajeuri.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE S.R.L.

Str. Costache Negri nr. 1-5,

Opera Center One, Etaj 6 (Zona 2), Sector 5, Bucureşti

Romania

Fabricantul

PFIZER CONSUMER MANUFACTURING ITALY S.R.L.

Via Nettunense 90, 04011 Aprilia (LT), Italia

Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2020.

Denumire comerciala ADVIL 200 mg
DCI IBUPROFENUM
Forma farmaceutica DRAJ.
Concentratia 200mg
Cod ATC M01AE01
Actiune terapeutica ANTIINFLAMATOARE SI ANTIREUMATICE NESTEROIDIENE DERIVATI DE ACID PROPIONIC
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 1 blist. Al/PVC x 10 draj.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W66942002
Firma / tara producatoare APP PFIZER CONSUMER MANUFACTURING ITALY S.R.L. - ITALIA
Firma / tara detinatoare APP GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 13301/2020/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.