Aerrane

AErrane este un anestezic general folosit in chirurgie. Este un anestezic inhalator (vi se va da sub forma de vapori pe care sa ii respirati). Respirarea vaporilor de isofluran va va produce un somn adanc, fara durere.

Cuprins

Ce este AErrane şi pentru ce se utilizeaza

AErrane contine isofluran. AErrane este un anestezic general folosit in chirurgie. Este un anestezic inhalator (vi se va da sub forma de vapori pe care sa ii respirati). Respirarea vaporilor de isofluran va va produce un somn adanc, fara durere. De asemenea mentine un somn adanc, fara durere (anestezie generala) in timpul caruia puteti fi operat.

Ce trebuie sa ştiti inainte de a vi se administra AErrane

Medicul dumneavoastra nu va va administra AErrane daca:

 • sunteti alergic (hipersensibil) la isofluran sau la alte anestezice inhalatorii precum desfluran, sevofluran, halotan şi enfluran.
 • dumneavoastra sau o ruda se sange aveti o stare numita hipertermie maligna. Hipertermia maligna este atunci cand apare brusc o temperatura mare in timpul sau imediat dupa operatia in care vi s-a administrat anestezic prin inhalatie.

Daca oricare din cele de mai sus se manifesta in cazul dumneavoastra, va rugam sa spuneti medicului, chirurgului sau anestezistului inainte de a fi tratat cu acest medicament.

Atentionari şi precautii 

Inainte de a vi se administra AErrane discutati cu medicul, farmacistul sau asistenta medicala. Medicul dumneavoastra va avea grija deosebita cu acest medicament daca:

 • aveti o tulburare a celulelor (o stare numita tulburare mitocondriala)
 • aveti probleme la ficat precum:
  • hepatita (ficat inflamat)
  • ciroza a ficatului (inlocuirea tesutului sanatos al ficatului cutesut fibros nefunctional ). Aceasta se poate intampla daca consumati prea mult alcool
  • alte boli ale ficatului
 • ati avut recent o operatie pentru care vi s-a administrat anestezie generala cu un anestezic inhalator
 • aveti simptome ale oricarei alte boli, alta decat cea pentru care sunteti operat, precum dureri severe de cap, greata, voma, durere severa in piept, sau o boala care afecteaza muşchii (o boala neuromusculara, de exemplu distrofia musculara Duchenne sau miastenia gravis).
 • suferiti de bronhoconstrictie (ingustarea cailor respiratorii şi a plamanilor, ce conduce la tuse, respiratie şuieratoare sau scurtarea respiratiei).
 • pacientul este un copil mai mic de 2 ani

Medicul poate sa va administreze mai putin AErrane daca:

 • aveti volumul sangelui redus (hipovolemie)
 • aveti presiunea sangelui mica (hipotensiune)
 • sunteti slabit

AErrane poate provoca iritarea mucoaselor gurii şi a cailor aeriene ce poate rezulta intr-o creştere a salivei şi in creşterea secretiilor din gat şi caile aeriene superioare. La copii aceasta ii poate face sa respire mai greu sau poate cauza un spasm al corzilor vocale (laringe), numit laringospasm.

Daca vi se administreaza AErrane puteti avea, pentru o perioada scurta:

 • schimbari ale functiei ficatului
 • nivel crescut de zahar (glicemie) in sange
 • nivel scazut in sange al unei grasimi numita colesterol
 • schimbari ale nivelului unor enzime din sange

AErrane poate provoca hipertermie maligna (atunci cand temperatura corpului creşte brusc periculos de mult, in timpul operatiei sau imediat dupa aceasta). Au fost raportate cazuri fatale de hipertermie maligna cu AErrane.

In timpul tratamentului medicul va monitoriza respiratia dumneavoastra, in special daca vi se administreaza orice alte medicamente care va pot afecta respiratia, precum:

 • sedative (de exemplu diazepam, nitrazepam)
 • medicamente puternice impotriva durerii (de exemplu opioide precum fentanil, morfina şi remifentanil).

Daca oricare din cele de mai sus se manifesta in cazul dumneavoastra sau al copilului dumneavoastra verificati cu medicul, farmacistul sau asistenta medicala. Este posibil sa fie nevoie sa fiti verificat cu atentie şi tratamentul poate fi schimbat.

AErrane impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Aceasta se aplica de asemenea pentru produse din plante, vitamine şi minerale.

Trebuie sa aveti grija speciala daca luati oricare din urmatoarele medicamente:

 • IMAO neselective (inhibitor de monoaminooxidaza precum fenelzina, isocarboxazid): Medicul dumneavoastra va va instrui sa nu mai luati acest medicament incepand cu 15 zile inainte de operatie.
 • medicamente pentru inima numite beta-simpatomimetice (de exemplu izoprenalina) şi alfa şi beta simpatomimetice (de exemplu adrenalina, noradrenalina): acestea pot cauza neregularitate severa a batailor
 • betablocante (de exemplu atenolol, metoprolol): acestea sunt medicamente pentru inima folosite pentru tratamentul tensiunii
 • izoniazida: un medicament utilizat in tratamentul Medicul dumneavoastra va va instrui sa opriti utilizarea izoniazidei cu o saptamana inainte de operatie. Nu reluati utilizarea izoniazidei decat dupa 15 zile dupa operatie.
 • medicamente simpatomimetice indirecte precum:
 • amfetamine, derivati de amfetamina (utilizate in tratamentul deficitului de atentie cu hiperactivitate (ADHD))
 • medicamente pentru scaderea poftei de mancare
 • efedrina sau derivati de efedrina (gasite curent in medicamente pentru tuse şi raceala). Aceste medicamente pot creşte riscul de tensiune sanguina mare daca se administreaza impreuna cu Medicul dumneavoastra va va instrui daca şi cand sa opriti utilizarea acestor medicamente.
 • relaxante musculare (de exemplu suxametoniu, pancuroniu, atracuriu, vecuroniu). Aceste medicamente sunt utilizate in anestezia generala pentru a relaxa muşchii. Anestezistul dumneavoastra poate reduce doza acestor
 • opioide (de exemplu morfina, fentanil, remifentanil): acestea sunt medicamente puternice impotriva durerii şi sunt frecvent utilizate in timpul anesteziei
 • antagonişti ai calciului: sunt utilizati in tratamentul tensiunii mari (de exemplu felodipina, nicardipina)

Daca nu sunteti sigur daca oricare din cele de mai sus vi s-au administrat sau le luati, discutati cu medicul, farmacistul sau asistenta medicala inainte de a vi se administra AErrane.

AErrane impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

AErrane este un medicament care va adoarme şi va tine adormit, ca sa puteti fi operat. Trebuie sa intrebati medicul, anestezistul sau chirurgul cand şi ce puteti manca sau bea dupa ce va treziti. Nu trebuie sa consumati alcool. Medicul va va spune cand puteti relua consumul de alcool.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida, vi se va administra AErrane doar daca beneficiile depaşesc riscurile, datele despre utilizarea la femei gravide fiind limitate. Totuşi, in timpul operatiei de cezariana pot fi utilizate doze mici de AErrane.

Deoarece nu se cunoaşte daca AErrane este excretat in laptele uman, trebuie sa evitati alaptarea dupa o interventie in care vi s-a administrat AErrane ca anestezic general.

Consultati medicul, chirurgul sau anestezistul daca sunteti gravida, daca credeti ca ati putea fi gravida sau daca alaptati.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje cel putin 24 de ore dupa operatie, daca vi s-a administrat AErrane. Folosirea anestezicului poate sa va influenteze atentia şi comportamentul. Aceasta poate afecta pana la 6 zile capacitatea de a efectua activitatile curente. Cereti altei persoane sa va duca acasa dupa operatie.

Cum sa utilizati AErrane

AErrane va va fi administrat intotdeauna de catre anestezist. Anestezistul va decide

asupra dozei pe care o veti primi in functie de varsta dumneavoastra, greutate si de felul operatiei.

Copilul dumneavoastra         va fi atent monitorizat in timpul administrarii isofluranului.

Inducerea somnului la inceputul anesteziei.

Isoflurane nu este recomandat la nou nascuti şi copii pentru inducerea somnului la inceputul

anesteziei.

Medicatia inaintea anesteziei

Anestezistul poate decide sa dea copilului dumneavoastra medicatie care sa contracareze posibila deprimare respiratorie si cardiaca care pot aparea in cazul utilizarii de isofluran.

AErrane vi se va administra de catre anestezist. Anestezistul va decide cand şi cat de mult vi se va administra. Doza va varia in functie de varsta, greutate şi felul operatiei.

AErrane este produs din isofluran lichid, intr-un vaporizator. Veti primi AErrane prin unul din cele doua moduri:

 • vi se va face o injectie cu un alt anestezic pentru a va adormi inainte de a vi se administra AErrane print-o masca. Acesta este cel mai frecvent mod prin care se administreaza

sau

 • vi se va cere sa respirati prin masca vaporii de isofluran, pentru a Veti adormi foarte uşor şi repede. Acesta este un mod mai putin frecvent prin care se administreaza AErrane.

Dupa operatie, anestezistul va opri administrarea de AErrane. Va veti trezi in cateva minute.

Daca primiti mai mult AErrane decat trebuie

Daca vi se administreaza prea mult AErrane medicamentul va fi oprit. Vi se va da oxigen pur. Tensiunea şi functia inimii vor fi atent monitorizate pana va reveniti.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Majoritatea reactiilor adverse sunt uşoare sau moderate şi de scurta durata, totuşi exista unele reactii adverse grave.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra prezentati orice simptom neobişnuit sau neasteptat dupa o operatie spuneti IMEDIAT medicului dumneavoastrasau anestezistului.

Cele mai comune reactii adverse raportate sunt:

Ingustarea plamanilor şi a cailor respiratorii care fac respiratia dificila

Creşterea nivelelor de zahar sau potasiu in sange.Au fost raportate rare anomalii ale batailor inimii (aritmii) şi moarte asociata cu utilizarea anestezicelor inhalante la copii imediat dupa operatie

Spuneti imediat medicului daca observati oricare din urmatoarele reactii adverse, care pot fi grave.

Cu frecventa necunoscuta (numarul persoanelor afectate nu este cunoscut)

 • prezenta de carboxihemoglobina in sange
 • reactie alergica
 • hipersensibilitate
 • creşterea potasiului din sange
 • creşterea zaharului din sange
 • agitatie, schimbarea dispozitiei, uneori extreme
 • confuzie, convulsii, insuficienta mentala
 • batai neregulate ale inimii sau palpitatii
 • electrocardiograma anormala, schimbare in numarul de batai sau al ritmului inimii
 • stop cardiac
 • tensiune mica
 • hemoragie (sangerare necontrolata)
 • respiratie lenta şi superficiala
 • scurtarea respiratiei, şuieraturi
 • spasm muscular al corzilor vocale (laringe) numit laringospasm
 • umflarea fetei
 • dermatita de contact
 • eruptii cutanate
 • creşterea nivelului unei enzime din sange numita creatinina
 • scaderea nivelului unei substante din sange numita uree
 • muşchii din intestin pot temporar sa nu mai lucreze, cauzand disconfort, balonare şi voma
 • greata şi voma
 • incapacitatea ficatului de a lucra cum trebuie, inclusiv vatamare a ficatului, moartea celulelor din ficat
 • creşterea nivelului unei substante din sange numita bilirubina
 • frisoane, fior
 • creşterea temperaturii corpului din cauza hipertermiei maligne
 • disconfort in piept
 • numar anormal al anumitor celule sau produşi din sange
 • creşterea nivelului fluorurilor din sange (deoarece organismul dumneavoastra descompune isofluranul)
 • rezultate anormale ale encefalogramei
 • prezenta de mioglobina (o substanta din muşchi) in urina
 • deteriorare musculara

Raportarea reactiilor adverse 

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct catre Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania, str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1, Bucuresti 011478- RO, tel: + 4 0757 117 259, fax: +4

0213 163 497, e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza AErrane 

Nu utilizati AErrane dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original. A se pastra in pozitie verticala, cu capacul inchis etanş.

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine AErrane

 • Substanta activa este isofluran
 • Nu exista alte componente

Cum arata AErrane şi continutul ambalajului

Cutie cu 6 flacoane din sticla bruna inchise cu capac din raşina fenolica captuşit cu folie din PEJD a 250 ml vapori de inhalat, lichid

Cutie cu 6 flacoane din sticla bruna inchise cu capac din polipropilena captuşit cu folie din PEJD a 250 ml vapori de inhalat, lichid

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

BAXTER SA

Boulevard René Branquart 80, 7860 Lessines, Belgia

Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2020.

Denumire comerciala AERRANE
DCI ISOFLURANUM
Forma farmaceutica VAPORI DE INHALAT, LICHID
Concentratia  
Cod ATC N01AB06
Actiune terapeutica ANESTEZICE GENERALE DERIVATI HALOGENATI AI HIDROCARBURILOR
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie cu 6 flac. din sticla bruna inchise cu capac din rasina fenolica x 250 ml vapori de inhalat, lichid
Volum ambalaj 250ml
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W43418001
Firma / tara producatoare APP BAXTER SA - BELGIA
Firma / tara detinatoare APP BAXTER SA - BELGIA
Nr. / data ambalaj APP 13267/2020/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.