Algozone

Algozone apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de analgezice şi antipiretice.

Cuprins

 

Ce este Algozone şi pentru ce se utilizeaza

Algozone apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de analgezice şi antipiretice. Acest medicament amelioreaza durerea şi reduce temperatura corpului in caz de febra.

Algozone se utilizeaza in:

 • dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.
 • combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Algozone

Nu utilizati Algozone

 • daca sunteti alergic la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
 • daca aveti:
  • antecedente alergice la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS);
  • afectiuni ale maduvei hematopoietice;
 • antecedente de agranulocitoza;
 • deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta.
 • daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Algozone, adresati-va medicului dumneavoastra:

 • daca suferiti de: urticarie, astm bronşic alergic, rinita alergica;
 • daca suferiti de intoleranta la alcool etilic (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inroşire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool etilic poate evidentia existenta unui astm bronşic la AINS).

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic sau şoc, de asemenea poate determina agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite) sau şoc.

Deoarece agranulocitoza apare in mod neaşteptat şi este independenta de doza şi de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei şi/sau inflamatiei amigdalelor şi/sau ulceratiilor in gura trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul şi sa va prezentati la medic; acesta va va recomanda efectuarea de urgenta a unui test al sangelui (hemograma). Continuarea administrarii Algozone creşte riscul de deces.

In cazul tratamentului de lunga durata, medicul va va recomanda periodic teste ale sangelui (hemograma).

In cazul pacientilor cu risc crescut de şoc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca medicul considera absolut necesar şi sub stricta supraveghere medicala.

Algozone impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales in urmatoarele cazuri:

 • alte medicamente cu efecte toxice asupra maduvei spinarii; nu trebuie sa luati Algozone impreuna cu aceste medicamente;
 • captopril;
 • litiu;.
 • metotrexat;
 • triamteren;
 • antihipertensive şi diuretice (cu exceptia furosemidului); Algozone poate sa le modifice efectul;
 • ciclosporina; Algozone poate sa scada concentratia in sange a ciclosporinei, aceasta trebuind verificata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

Algozone impreuna cu alimente şi bauturi

Absorbtia Algozone nu este scazuta de ingestia de alimente, dar este uşor intarziata. Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu Algozone, deoarece s-a observat o potentare a efectelor metamizolului.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa utilizati Algozone daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut. In trimestrul al doilea de sarcina, puteti utiliza Algozone numai la recomandarea medicului daca acesta considera tratamentul absolut necesar, in doze cat mai mici şi pe o perioada cat mai scurta.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Administrat in dozele recomandate Algozone nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Algozone contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Algozone

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Comprimatele se inghit intregi, de preferat dupa mese.

Adulti şi copii cu varsta peste 15 ani

Doza recomandata este de 1-2 comprimate Algozone (500-1000 mg metamizol sodic) o data. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaşeasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70 mg/kg).

Copii cu varsta sub 15 ani

La copiii cu varsta sub 15 ani nu se administreaza metamizol sodic sub forma de comprimate.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Daca aveti insuficienta renala sau hepatica şi utilizati Algozone la nevoie, nu trebuie sa reduceti doza. Nu utilizati timp indelungat Algozone.

Varstnici

La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata este necesara administrarea celor mai mici doze.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Algozone

Daca ati utilizat mai mult Algozone decat doza recomandata, adresati-va imediat medicului sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (greata, dureri abdominale), afectarea functiei renale şi – rar – simptome la nivelul sistemului nervos central (ameteli, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la şoc şi tulburari de ritm (batai accelerate ale inimii).

Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in roşu a urinei.

Daca uitati sa utilizati Algozone

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Algozone

Algozone se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:

-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

-frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);

-mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);

-rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);

-foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);

-cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Rare

Leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange.)

Reactii anafilactice –senzatia de lipsa de aer, chiar oprirea respiratiei prin spasm al bronhiilor şi edem la nivelul gatului, scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps, urticarie; reactii anafilactoide – senzatie de sufocare (prin spasm al bronhiilor şi edem laringian) şi/sau colaps.

Foarte rare

Agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite), trombocitopenie (scaderea numarului de plachete din sange). Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, durerile faringiene, ulcerele bucale dureroase, ulcerele anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii bacteriene. Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, in timp ce maduva osoasa hematogena prezinta blocarea maturarii in stadiul promielocitar.

Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic. Insuficienta renala acuta (o incapacitate a rinichilor de a functiona normal aparuta recent) sau nefrita interstitiala (o inflamatie a rinichilor), insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu prezenta in cantitate anormala a proteinelor in urina.

Cu frecventa necunoscuta

Aparitia crizelor de astm bronşic a fost observata la pacientii cu astm bronşic la AINS.

Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell (eruptii buloase pe piele) sau de sindrom Stevens-Johnson (leziuni pe piele sau mucoase).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Algozone

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Algozone

 • Substanta activa este metamizolul sodic. Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg.
 • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, copovidona, stearat de magneziu.

Cum arata Algozone şi continutul ambalajului

Algozone se prezinta sub forma de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba.

Este disponibil in:

Cutie cu 1 blister din PVC-PVDC/Al cu 10 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

LABORMED PHARMA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr.44 B Sector 3, Bucureşti

Romania

Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2018.

Denumire comerciala ALGOZONE 500 mg
DCI METAMIZOLUM NATRIUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 500mg
Cod ATC N02BB02
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE PIRAZOLONE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 1 blist. PVC-PVDC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W57650002
Firma / tara producatoare APP LABORMED PHARMA S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP LABORMED PHARMA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 11121/2018/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.