Alindor

Alindor contine substanta activa metamizol sodic. Metamizolul sodic apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene, pirazolone.

Cuprins

Ce este Alindor şi pentru ce se utilizeaza 

Alindor contine substanta activa metamizol sodic. Metamizolul sodic apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene, pirazolone. Amelioreaza durerea şi reduce temperatura corpului in caz de febra.

Alindor se utilizeaza in:

 • dureri acute severe, postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauza tumorala, alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate;
 • combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Alindor

Nu utilizati Alindor daca:

 • sunteti alergic la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 • ati manifestat in trecut reactii alergice ce au fost asociate cu utilizarea medicamentelor derivati de pirazol sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
 • aveti afectiuni ale maduvei hematopoietice;
 • aveti antecedente de agranulocitoza;
 • aveti deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta;
 • sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Alindor, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului, in special daca:

 • prezentati afectiuni precum urticarie, astm bronşic alergic, rinita alergica;
 • aveti intoleranta la alcoolul etilic (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inroşire pronuntata a fetei; intoleranta la alcoolul etilic poate evidentia existenta unui astm indus de analgezice, care nu a fost diagnosticat anterior).

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau şoc, cu potential letal.

 • Agranulocitoza este o reactie adversa severa caracterizata prin scaderea numarului unor celule din sange, denumite granulocite, reactie ce apare in mod neaşteptat şi este independenta de doza şi de durata tratamentului cu metamizol. Simptomele agranulocitozei sunt: febra şi/sau inflamatie a amigdalelor şi/sau ulceratii in gura. Intrerupeti administrarea acestui medicament şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau serviciului de primiri urgente al celui mai apropiat spital, in cazul in care manifestati aceste Continuarea administrarii acestui medicament creşte riscul de deces.
 • In cazul pacientilor cu risc crescut de şoc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca medicul considera absolut necesar şi sub stricta supraveghere medicala.

In cazul in care este necesar un tratament de lunga durata, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va solicite efectuarea periodica a unor teste ale sangelui (hemograma).

Alindor impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Nu trebuie sa utilizati Alindor impreuna cu:

 • medicamente cu efecte toxice asupra maduvei spinarii;
 • captopril;
 • litiu;
 • metotrexat;
 • triamteren;
 • antihipertensive şi diuretice (cu exceptia furosemidului) - Alindor poate sa le modifice efectul;
 • ciclosporina - Alindor poate sa scada concentratia in sange a ciclosporinei; este necesara monitorizarea concentratiei de ciclosporina atunci cand se utilizeaza concomitent cu Alindor.

Alindor impreuna cu alimente şi bauturi

Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu trebuie sa utilizati Alindor daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut. In trimestrul al doilea de sarcina, puteti utiliza Alindor numai la recomandarea medicului, daca acesta considera tratamentul absolut necesar, in doze cat mai mici şi pentru o perioada cat mai scurta.

Alaptarea

Nu alaptati pe durata utilizarii acestui medicament şi inca 48 ore dupa intreruperea administrarii medicamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Administrat in dozele recomandate, metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Alindor contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Alindor

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicul dumneavoastra va va recomanda sa utilizati cea mai mica doza eficace, pentru cea mai scurta durata, necesare pentru a controla durerea sau febra.

Doze recomandate:

Adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 15 ani

In general se recomanda utilizarea a 1-2 comprimate Alindor (500-1000 mg metamizol), de 1-3 ori pe zi.

Doza zilnica nu trebuie sa depaşeasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70 mg metamizol sodic/kg).

Copii cu varsta sub 15 ani

Alindor nu se recomanda a fi administrat la aceasta categorie de varsta (se recomanda utilizarea unor forme farmaceutice şi concentratii adecvate varstei).

Varstnici

La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca functiile renala şi/sau hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Deoarece la pacientii cu insuficienta hepatica severa şi la cei cu insuficienta renala eliminarea metamizolului este intarziata, la aceşti pacienti nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ce priveşte administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta.

Mod de administrare:

Comprimatele se inghit intregi, de preferinta dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid.

Daca utilizati mai mult Alindor decat trebuie

Daca ati utilizat mai mult Alindor decat doza recomandata, adresati-va imediat medicului sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (greata, dureri abdominale), afectarea functiei renale şi – rar – simptome la nivelul sistemului nervos central (ameteli, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la şoc şi tulburari de ritm (batai accelerate ale inimii). Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in roşu a urinei.

Daca uitati sa utilizati Alindor

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Alindor

Alindor se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Incetati administrarea Alindor şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau serviciului de prim ajutor daca manifestati oricare dintre reactiile adverse:

 • dificultati in respiratie (senzatie de sufocare severa);
 • scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps;

Rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane)

 • Leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange).
 • Reactii anafilactice – lipsa de aer, chiar oprirea respiratiei prin spasm al bronhiilor şi edem la nivelul gatului, scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps, urticarie; reactii anafilactoide – lipsa respiratiei (prin spasm al bronhiilor şi edem laringian) şi/sau colaps.

Foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane)

 • Agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite), trombocitopenie (scaderea numarului de plachete din sange). Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, durerile faringiene, ulcerele bucale dureroase, ulcerele anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, in timp ce maduva osoasa hematogena prezinta blocarea maturarii in stadiul promielocitar.

Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.

 • Insuficienta renala acuta (o incapacitate a rinichilor de a functiona normal aparuta recent) sau nefrita interstitiala (o inflamatie a rinichilor), insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu prezenta in cantitate anormala a proteinelor in urina.

Cu frecventa necunoscuta

 • Aparitia crizelor de astm bronşic a fost observata la pacientii cu astm bronşic la
 • Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell (eruptii buloase pe piele) sau de sindrom Stevens-Johnson (leziuni pe piele sau mucoase).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Alindor

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Alindor

 • Substanta activa este metamizolul Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg.
 • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, lactoza monohidrat, povidona K 30, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal

Cum arata Alindor şi continutul ambalajului

Comprimate plate, de forma rotunda, de culoare alba sau alb-galbuie, cu diametrul de 12 mm. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. Laropharm S.R.L.,

Şoseaua Alexandriei nr. 145A, Bragadiru, judetul Ilfov, Romania Tel/Fax: +4 021 369 32 02/03/06

e-mail: contact@laropharm.ro

Acest prospect a fost revizuit in martie 2017.

Denumire comerciala ALINDOR 500 mg
DCI METAMIZOLUM NATRIUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 500mg
Cod ATC N02BB02
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE PIRAZOLONE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W41738001
Firma / tara producatoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9847/2017/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.