Alspiron

Alspiron apartine unui grup de medicamente denumite „diuretice”, utilizate pentru eliminarea surplusului de apa din organism. Substanta activa este spironolactona.

Cuprins

Ce este Alspiron şi pentru ce se utilizeaza

Alspiron apartine unui grup de medicamente denumite „diuretice”, utilizate pentru eliminarea surplusului de apa din organism. Substanta activa este spironolactona.

Probabil v-ati adresat medicului datorita gleznelor umflate sau scurtarii respiratiei. Aceasta poate sa apara cand puterea de pompare a sangelui de catre inima slabeşte datorita existentei unei prea mari cantitati de lichide in corp. Aceasta afectiune poarta denumirea de „insuficienta cardiaca congestiva”. Medicul dumneavoastra v-a recomandat Alspiron pentru a va ajuta sa eliminati surplusul de lichide din organism. Acest fapt va determina un efort mai mic din partea inimii.

Lichidele in exces se vor elimina prin urina, astfel incat este posibil sa urinati mai des.

Alspiron este, de asemenea, indicat pentru urmatoarele afectiuni:

 • Ascita – exces de lichide in abdomen, cauzat, de exemplu, de o ciroza la nivelul ficatului;
 • Sindrom nefrotic - o afectiune a rinichilor care cauzeaza acumularea de lichide in organism;
 • Aldosteronism primar – acumulare de fluide in organism, cauzata de un exces homonal (hormon numit aldosteron).

Daca aveti una dintre aceste afectiuni, tratamentul cu Alspiron va ajuta la eliminarea excesului de lichide din organismul dumneavoastra.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Alspiron

Nu utilizati Alspiron

 • daca sunteti alergic la spironolactona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui

medicament (enumerate la punctul 6);

 • daca aveti afectiuni grave ale rinichilor;
 • daca nu puteti urina;
 • daca aveti boala Addison (afectiune a glandelor endocrine manifestata prin slabiciune extrema, pierdere in greutate şi tensiune mica);
 • daca aveti hiperkaliemie (valori mari ale potasiului in sange);
 • luati eplerenona (un medicament pentru tensiune crescuta);
 • luati medicamente de eliminare a apei (diuretice care economisesc potasiu) sau suplimente alimentare cu potasiu.
 • sunteti gravida sau alaptati.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Alspiron, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aveti grija deosebita cand utilizati Alspiron daca:

 • suferiti de afectiuni ale rinichilor sau ale Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va faca monitorizari de rutina;
 • luati orice alte medicamente de eliminare a apei (diuretice) in acelaşi timp cu Alspiron, fapt ce poate cauza scaderea valorilor sodiului din sange (hiponatremie).

Daca observati o reducere a functionarii rinichilor, sau chiar insuficienta renala, este posibil sa aveti valori mari ale potasiului in sange. Acest fapt va poate afecta modul de functionare a inimii şi, in cazuri extreme, poate fi fatal.

Alspiron impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Este posibil ca medicul dvs. sa va modifice doza de Alspiron daca va aflati concomitent sub tratament cu vreunul dintre medicamentele urmatoare:

 • digoxina sau carbenoxolona;
 • medicamente pentru reducerea tensiunii sanguine, inclusiv inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei;
 • alte diuretice;
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID) precum aspirina sau indometacina;
 • heparina sau heparina cu greutate moleculara mica (utilizate pentru prevenirea cheagurilor de sange);
 • antipirina;
 • noradrenalina;
 • suplimente alimentare cu potasiu.

Daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala in care veti fi anesteziat, spuneti doctorului ca utilizati Alspiron.

Alspiron impreuna cu alimente şi bauturi

Acest medicament trebuie luat impreuna cu alimente (vezi punctul 3 - „Cum sa utilizati Alspiron”).

Fertilitatea, sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu utilizati Alspiron daca alaptati. Medicul dumneavoastra va va indruma spre o metoda alternativa de alimentare a copilului pe durata tratamentului dvs. cu Alspiron.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Fiti prudenti daca desfaşurati activitati care necesita atentie (de exemplu conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor complexe). Tratamentul cu Alspiron poate determina stari de somnolenta sau ameteala, ceea ce poate afecta capacitatea dvs. de a conduce sau de a utiliza utilaje in siguranta.

Alspiron contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Alspiron

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Numarul de comprimate pe care trebuie sa le luati depinde de afectiunea de care suferiti. Luati Alspiron, oral, o data pe zi, dupa masa.

Copii

Daca administrati Alspiron unui copil, numarul de comprimate recomandate depinde de greutatea copilului. Medicul dvs. va va spune cate comprimate sa administrati copilului dvs.

Adulti

Doza pentru adulti variaza intre 25 mg şi 200 mg spironolactona pe zi. Daca aveti nelamuiri, intrebati medicul sau farmacistul.

Varstnici

Medicul dvs. va va administra pentru inceput o doza redusa, care va fi crescuta gradat, pana la obtinerea efectului dorit.

Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului in cazul in care aveti dificultati la inghitirea comprimatului.

Mod de administrare

 • Inghititi comprimatul cu o cantitate suficienta de apa;
 • Nu intrerupeti luarea comprimatelor daca va simtiti mai bine, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda acest lucru.
 • Daca aveti impresia ca efectul Alspiron este prea puternic sau prea slab, adresati-va cat mai curand posibil medicului sau farmacistului.

Daca luati mai mult Alspiron decat trebuie

Daca ati utilizat din greşeala mai mult Alspiron decat doza prescrisa, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la camera de primiri urgente a celui mai apropiat spital. Simptomele supradozarii sunt: stare de moleşeala şi ameteli. De asemenea, este posibil sa aveti stare de rau sau diaree.

Daca uitati sa luati Alspiron

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Alspiron

Luati Alspiron intreaga perioada a tratamentului stabilita de medicul dumneavoastra, chiar şi atunci cand incepeti sa va simtiti mai bine.

Daca incetati tratamentul prea devreme, starea dumneavoastra se poate inrautati.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Uneori, in timpul tratamentului cu spironolactona, s-a observat creşterea sanilor la barbati. Acest efect dispare la intreruperea tratamentului, dar in cazuri rare poate sa persiste.

Reactii adverse care pot sa apara rar (apar la mai putin de 1 din 1000 pacienti, dar la mai mult de 1 din 10.000 pacienti):

 • diminuare a potentei sexuale, tulburari de ciclu menstrual, greata, eruptii pe piele, somnolenta.

In timpul tratamentului cu spironolactona, poate sa creasca moderat valorile potasiului din sange. Daca aveti insuficienta renala si utilizati in acelaşi timp saruri de potasiu sau inhibitori ai enzimei de conversie a agiotensinei (de exemplu captopril, enalapril), poate sa apara o crestere semnificativa a valorilor potasiului din sange. In acest caz, se intrerupe administrarea spironolactonei si se corecteaza acest dezechilibru electrolitic.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

 • cancer mamar.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Alspiron

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati Alspiron dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa „EXP”). Data de expirare se

refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Alspiron

ALSPIRON 25 mg comprimate filmate

 • Substanta activa este spironolactona. Fiecare comprimat contine 25 mg spironolactona.
 • Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K30, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu tip A; film: hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol

ALSPIRON 50 mg comprimate filmate

 • Substanta activa este spironolactona. Fiecare comprimat contine 50 mg spironolactona.
 • Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K30, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu tip A; film: hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol 6000

Cum arata Alspiron şi continutul ambalajului

ALSPIRON 25 mg comprimate filmate

Comprimate filmate, lenticulare, de culoare alba sau aproape alba, avand gravat pe una din fete „S 25”, iar pe cealalta fata o crestatura, diametrul 8 mm.

ALSPIRON 50 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare alba, lenticulare avand gravate pe una din fete “S 50”, iar pe cealalta fata o crestatura.

Sunt disponibile in cutii cu cate 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate si 100 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. AC HELCOR Pharma S.R.L. Str. Victor Babeş, Nr. 50, Baia Mare Jud. Maramureş

Romania

Acest prospect a fost revizuit in iunie 2019.

Denumire comerciala ALSPIRON 25 mg
DCI SPIRONOLACTONUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 25mg
Cod ATC C03DA01
Actiune terapeutica DIURETICE CARE ECONOMISESC POTASIUL ANTAGONISTI AI ALDOSTERONULUI (ANTIALDOSTERONICE)
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 4 ani
Cod CIM W52138001
Firma / tara producatoare APP AC HELCOR S.R.L. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP AC HELCOR PHARMA S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12200/2019/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.