Alventa

Alventa este un antidepresiv care face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori ai recaptarii serotoninei şi noradrenalinei (INRS).

Cuprins

Ce este Alventa şi pentru ce se utilizeaza

Alventa contine substanta activa venlafaxina.

Alventa este un antidepresiv care face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori ai recaptarii serotoninei şi noradrenalinei (INRS). Aceast grup de medicamente este utilizat pentru a trata depresia şi alte afectiuni, cum sunt tulburarile anxioase. Se considera ca persoanele care sufera de depresie şi/sau anxietate au concentratii mai mici de serotonina şi noradrenalina in creier. Modul de actiune al antidepresivelor nu este pe deplin inteles, insa ele pot fi benefice prin creşterea concentratiilor de serotonina şi noradrenalina din creier.

Alventa este un tratament destinat adultilor cu depresie. De asemenea, Alventa este şi un tratament destinat adultilor cu urmatoarele tulburari anxioase: tulburare anxioasa generalizata, tulburare anxioasa sociala (teama fata de situatiile sociale sau evitarea acestora) şi tulburare de panica (atacuri de panica). Tratamentul corespunzator al depresiei sau al tulburarilor anxioase este important pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine. Daca aceste afectiuni nu sunt tratate, starea dumneavoastra ar putea persista, devenind mai grava şi mai greu de tratat.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Alventa

Nu luati Alventa daca

 • sunteti alergic la venlafaxina (substanta activa a medicamentului) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
 • luati sau ati luat, de asemenea, in ultimele 14 zile, oricare din medicamentele denumite inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) ireversibili, care sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Utilizarea IMAO ireversibili concomitent cu Alventa poate determina reactii adverse grave sau chiar poate pune viata in pericol. De asemenea, trebuie sa aşteptati cel putin 7 zile dupa ce incetati sa mai luati Alventa inainte de a lua orice IMAO (vezi şi pct. „ Alventa impreuna cu alte medicamente” si informatiile despre Sindromul serotoninergic de la acest punct. ).

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Alventa, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului

 • daca utilizati alte medicamente care, luate impreuna cu Alventa, pot creşte riscul de aparitie a sindromului serotoninergic (vezi punctul „Alventa impreuna cu alte medicamente”).
 • daca aveti probleme ale ochilor, cum sunt unele tipuri de glaucom (presiune crescuta in interiorul ochiului).
 • daca ati avut tensiune arteriala crescuta.
 • daca ati avut probleme cu inima.
 • daca vi s-a spus ca aveti un ritm anormal al batailor inimii.
 • daca ati avut convulsii (accese convulsive).
 • daca ati avut valori scazute ale sodiului in sange (hiponatremie).
 • daca aveti tendinta de a face vanatai sau de a sangera cu uşurinta (istoric de tulburari de sangerare) sau daca luati alte medicamente care pot creşte riscul de sangerare, de exemplu, warfarina (utilizata pentru prevenirea coagularii sangelui),
 • daca valorile colesterolului dumneavoastra
 • daca ati avut in trecut sau cineva din familia dumneavoastra a avut manie sau tulburare bipolara (stare de supraexcitare sau euforie).
 • daca ati avut in trecut comportament agresiv.
 • daca aveti diabet zaharat.

In primele saptamani de tratament, Alventa poate determina o senzatie de nelinişte sau incapacitatea de a ramane aşezat sau nemişcat. Daca vi se intampla acest lucru, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra.

Ganduri de sinucidere şi inrautatirea depresiei sau a tulburarii anxioase

Daca suferiti de depresie şi/sau tulburare anxioasa, acestea va pot provoca uneori idei de auto- vatamare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la inceperea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece actiunea tuturor acestor medicamente se produce in timp, de obicei in aproximativ doua saptamani şi cateodata şi mai mult.

Sunteti mai inclinat spre astfel de idei:

 • Daca ati mai avut anterior ganduri de sinucidere sau auto-vatamare.
 • Daca sunteti de varsta adulta tanara. Informatia rezultata din studiile clinice arata existenta unui risc crescut de comportament suicidar la adultii in varsta de mai putin de 25 de ani, care sufera de o afectiune psihica şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

In orice moment, daca aveti idei de auto-vatamare sau sinucidere, contactati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti imediat la spital.

S-ar putea sa va fie de ajutor daca spuneti unui prieten apropiat sau unei rude ca sunteti deprimat sau ca suferiti de o tulburare anxioasa şi sa le cereti sa citeasca acest prospect. Puteti sa le cereti sa va spuna daca cred ca depresia sau anxietatea dumneavoastra se agraveaza sau daca sunt ingrijorati de schimbarile aparute in comportamentul dumneavoastra.

Uscaciune a gurii

Au fost inregistrate cazuri de uscaciune a gurii la 10% dintre pacientii tratati cu venlafaxina. Aceasta poate creşte riscul aparitiei afectiunilor dentare (carii dentare). Prin urmare, trebuie sa acordati o importanta deosebita igienei dentare.

Diabet zaharat

Nivelurile de glucoza din sange pot fi modificate in urma tratamentului cu Alventa. Prin urmare, poate fi necesara ajustarea dozei de medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat.

Copii şi adolescenti

Alventa nu trebuie utilizat in tratamentul copiilor şi adolescentilor cu varste sub 18 ani. De asemenea, trebuie sa ştiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani prezinta un risc crescut de reactii adverse, cum sunt tentativele de sinucidere, gandurile de sinucidere şi comportamentul ostil (in principal agresivitate, comportament opozitional şi manie) atunci cand iau medicamente din aceasta clasa. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra ar putea prescrie acest medicament la pacienti cu varste sub 18 ani daca decide ca este in interesul acestora. Daca medicul dumneavoastra a prescris acest medicament pentru un pacient cu varsta sub 18 ani şi doriti sa discutati despre acest lucru, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra daca oricare din simptomele enumerate mai sus apar sau se agraveaza la pacienti cu varste sub 18 ani care iau Alventa. De asemenea, in acest grup de varsta nu a fost inca demonstrata siguranta pe termen lung a acestui medicament privind creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitiva şi comportamentala.

Alventa impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sa farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Medicul dumneavoastra va decide daca puteti lua Alventa impreuna cu alte medicamente.

Nu incepeti şi nu incetati sa luati alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, preparate naturale sau pe baza de plante, inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

 • Inhibitorii monoaminooxidazei, care sunt utilizati pentru tratamentul depresiei sau a bolii Parkinson, nu trebuie luati concomitent cu Spuneti medicului dumneavoastra daca ati luat astfel de medicamente in ultimele 14 zile. (IMAO: vezi pct. „Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Alventa”)
 • Sindromul serotoninergic:

Sindromul serotoninergic, o afectiune care poate pune viata in pericol sau simptome asemanatoare Sindromului Neuroleptic Malign (SNM) (vezi pct. „Reactii adverse posibile”), poate aparea in cursul tratamentului cu venlafaxina, in special daca aceasta este luata cu alte medicamente. Exemple de astfel de medicamente includ:

 • Triptani (utilizati pentru tratamentul migrenei)
 • Alte medicamente pentru tratarea depresiei, de exemplu INRS, ISRS, triciclice sau medicamente care contin litiu
 • Medicamente care contin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratarea infectiilor)
 • Medicamente care contin moclobemida, un IMAO (utilizat pentru tratarea depresiei)
 • Medicamente care contin sibutramina (utilizata pentru scaderea in greutate)
 • Medicamente care contin tramadol, fentanil, tapentadol, petidina sau pentazocina (utilizate in tratamentul durerilor severe)
 • Medicamente ce contin dextrometorfan (utilizate in tratamentul tusei)
 • Medicamente ce contin metadona (utilizate in tratamentul dependentei de opioide sau tratamentul durerilor severe)
 • Medicamente care contin albastru de metilen (utilizat pentru tratamentul concentratiilor mari de methemoglobina in sange)
 • Produse care contin sunatoare (numita şi Hypericum perforatum, un preparat pe baza de plante utilizat in tratamentul depresiilor uşoare)
 • Medicamente care contin triptofan (utilizate pentru tratarea problemelor de somn şi a depresiei)
 • Antipsihotice (utilizate pentru tratamentul unei boli cu simptome cum ar fi auzul, vederea sau simtirea unor lucruri care nu exista, convingeri eronate, suspiciuni neobisnuite, rationamente neclare si retragerea in sine).

Semnele şi simptomele sindromului serotoninergic pot include o combinatie a urmatoarelor: nelinişte, halucinatii, pierderea coordonarii, accelerarea batailor inimii, creşterea temperaturii corporale, modificari rapide ale tensiunii arteriale, exagerarea reflexelor, diaree, coma, greata, varsaturi.

In forma sa cea mai severa, sindromul serotoninergic se poate asemana cu Sindromul neuroleptic malign (SNM). Semnele si simptomele SNM pot include o combinatie de febra, batai rapide ale inimii, transpiratii, rigiditate musculara severa, confuzie, cresterea valorilor enzimelor musculare (determinate prin test de sange).

Spuneti imediat medicului dumneavoastra, sau mergeti la serviciul de urgenta al celui mai apropiat spital, daca credeti ca aveti sindrom serotoninergic.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati medicamente care pot afecta ritmul inimii. Exemple de astfel de medicamente sunt:

 • Antiaritmice, cum sunt chinidina, amiodarona, sotalolul sau dofetilidul (utilizate pentru tratamentul ritmului anormal al inimii)
 • Antipsihotice, cum este tioridazina (vezi, de asemenea, Sindromul serotoninergic mai sus)
 • Antibiotice, cum sunt eritromicina sau moxifloxacina (utilizate pentru tratamentul infectiilor bacteriene)
 • Antihistaminice (utilizate pentru tratamentul alergiilor).

De asemenea, medicamentele de mai jos pot interactiona cu Alventa şi trebuie utilizate cu precautie. Este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati medicamente care contin:

 • Ketoconazol (un medicament antifungic)
 • Haloperidol sau risperidona (pentru tratarea problemelor psihice)
 • Metoprolol (un betablocant destinat tratamentului tensiunii arteriale crscute şi problemelor de inima)

Alventa impreuna cu alimente şi bauturi şi alcool

Alventa trebuie luat cu alimente (vezi punctul 3 „Cum sa luatiAlventa”). Trebuie sa evitati consumul de alcool etilic in perioada cat luati Alventa.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Trebuie sa folositi Alventa numai dupa ce discutati cu medicul dumneavoastra despre beneficiile potentiale şi posibilele riscuri pentru copilul dumneavoastra nenascut.

Asigurati-va ca moasa si / sau medicul dumneavoastra stiu ca faceti tratament cu Alventa. Cand sunt luate in timpul sarcinii, medicamente similare (SSRI) pot creste riscul unei afectiuni grave la copii, denumita hipertensiune pulmonara persistenta a nou-nascutului (PPHN), care determina nou- nascutulsa respire mai frecvent si sa aiba un aspect albastrui. Aceste semne apar de obicei in primele 24 de ore dupa nastere. Daca se intampla acest lucru cu nou-nascutul dumneavoastra, trebuie sa contactati imediat asistenta medicala si/sau medicul dumneavoastra.

Daca luati acest medicament in timpul sarcinii, pe langa faptul ca nou-nascutul are probleme cu respiratia, un alt semn este ca sugarul nu se hraneste in mod corespunzator. Daca nou-nascutul dumneavoastra are aceste semne dupa nastere nascut si sunteti ingrijorata, adresati-va medicului dumneavoastra si / sau asistentei medicale care va va putea sfatui.

Alventa trece in laptele matern. Exista riscul aparitiei unor efecte asupra copilului. Prin urmare, trebuie sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra, care va decide daca trebuie sa intrerupeti alaptarea sau tratamentul cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje decat dupa ce aflati despre modul in care Alventa va afecteaza .

Alventa contine zahar

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Alventa

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza initiala recomandata pentru tratamentul depresiei, al tulburarii anxioase generalizate şi al tulburarii anxioase sociale este de 75 mg pe zi. Doza poate fi crescuta treptat de catre medicul dumneavoastra, dupa necesitati, pana la o doza maxima de 375 mg pe zi pentru depresie. Daca urmati tratament pentru tulburare de panica, medicul dumneavoastra va incepe cu o doza mai mica (37,5 mg), apoi va creşte doza treptat. Doza maxima pentru tulburarea anxioasa generalizata, tulburarea anxioasa sociala şi tulburarea de panica este de 225 mg pe zi.

Luati Alventa aproximativ la aceeaşi ora a zilei, fie dimineata, fie seara. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu un lichid, şi nu trebuie deschise, zdrobite, mestecate sau dizolvate.

Alventa trebuie luat impreuna cu alimente.

Daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii, discutati cu medicul dumneavoastra, deoarece este posibil sa aveti nevoie de o doza diferita din acest medicament.

Nu incetati sa luati acest medicament fara sa discutati cu medicul dumneavoastra (vezi punctul „Daca incetati sa luati Alventa”).

Daca luati mai mult Alventa decat trebuie

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului daca ati luat o cantitate mai mare din acest medicament decat cea prescrisa de medicul dumneavoastra.

Simptomele unui posibil supradozaj pot include accelerarea batailor inimii, modificari ale starii de conştienta (de la somnolenta la coma), vedere incetoşata, convulsii sau crize convulsive şi varsaturi.

Daca uitati sa luati Alventa

In cazul in care ati uitat o doza, luati-o imediat atunci cand va amintiti. Daca este timpul sa luati urmatoarea doza, nu mai luati doza uitata şi luati numai o singura doza, ca de obicei.

Nu luati o cantitate zilnica de Alventa mai mare decat cea care v-a fost prescrisa pentru o zi. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Alventa

Chiar daca va simtiti mai bine, nu incetati sa luati tratamentul şi nu reduceti doza fara a fi sfatuit in acest sens de catre medicul dumneavoastra. Atunci cand medicul dumneavoastra va considera ca nu mai aveti nevoie de tratamentul cu Alventa, va va cere sa reduceti treptat doza pana la oprirea completa a tratamentului. Se ştie ca la incetarea utilizarii acestui medicament apar reactii adverse, in special atunci cand acesta este oprit brusc sau cand doza este redusa prea rapid. Unii pacienti pot avea simptome ca oboseala, vertij, ameteala, dureri de cap, insomnie, coşmaruri, uscaciunea gurii, pierderea poftei de mancare, greata, diaree, nervozitate, agitatie, confuzie, tiuit in urechi, senzatie de furnicaturi sau, rareori, de şoc electric, slabiciune, transpiratie, convulsii sau simptome asemanatoare gripei.

Medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la felul cum trebuie sa opriti treptat tratamentul cu Alventa. Daca prezentati oricare din aceste simptome sau orice alte simptome care va deranjeaza, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire laacest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In cazul in care intervine vreuna dintre urmatoarele, nu mai luati Alventa. Spuneti imediat medicului sau mergeti la serviciul de urgenta al celui mai apropiat spital:

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

 • Umflare a fetei, gurii, limbii, gatului, mainilor sau picioarelor si / sau o eruptie trecatoare pe piele, cu elemente in relief (urticarie), dificultati la inghitire sau la respiratie.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

 • Senzatie de apasare la nivelul pieptului, respiratie şuieratoare, dificultati la inghitire sau in respiratie
 • Eruptii trecatoare severe pe piele, mancarime sau urticarie (zone ridicate de piele, inroşite sau
 • palide, care adeseori dau senzatie de mancarime)
 • Semnele si simptome ale sindromului serotoninergic, care pot include agitatie, halucinatii, pierderea coordonarii, batai rapide ale inimii, cresterea temperaturii corporale, modificari rapide ale tensiunii arteriale, reflexe exagerate, diaree, coma, greata, varsaturi.

In forma sa cea mai severa, sindromul serotoninergic poate semana cu sindromul neuroleptic malign (SNM). Semnele si simptomele SNM pot include o combinatie de febra, batai rapide ale inimii, transpiratii, rigiditate musculara severa, confuzie, valori crescute ale enzimelor musculare (determinata printr-un test de sange).

 • Semne de infectie, cum ar fi febra, frisoane, dureri de cap, transpiratii, simptome asemanatoare Acestea pot fi rezultatul unei tulburari de sange care duce la un risc crescut de infectie.
 • Eruptii trecatoare severe pe piele, care pot duce la formarea de vezicule si decojirea
 • Durere inexplicabila, sensibilitate sau slabiciune la nivelul muschilor. Aceasta poate fi un semn al rabdomiolizei
 • Alte reactii adverse despre care trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra include (frecventa acestor reactii adverse este inclusa in lista "Alte reactii adverse care pot sa apara" de mai jos):
 • tuse, respiratie suieratoare, si scurtare a respiratiei, care pot fi insotite de febra mare
 • scaune negre sau scaune cu sange
 • mancarime ingalbenirea albului ochilor sau a pielii, sau urina inchisa la culoare, care pot fi semne si simptome ale inflamatiei ficatului (hepatita)
 • probleme la inima, cum ar fi batai rapide sau neregulate, cresterea tensiunii arteriale
 • probleme ale ochilor, cum ar fi vederea incetosata, pupile dilatate
 • probleme ale sistemului nervos, cum ar fi ameteli, intepaturi si furnicaturi, afectarea miscarilor (spasme ale muschilor sau rigiditate), convulsii sau crize convulsive
 • probleme mentale, cum sunt hiperactivitatea si senzatie neobisnuita de supraexcitatie).
 • tulburari care tin de intreruperea tratamentului (vezi pct. ”Cum sa luati Alventa” si “Daca incetati sa luati Alventa”).
 • sangerari prelungite - daca va taiati sau accidentati, poate trece mai mult timp pana se opreste sangerarea.

Alventa

Alte reactii adverse care pot sa apara

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

 • Ameteli, durere de cap, somnolenta
 • Insomnie
 • Greata, uscaciunea gurii, constipatie
 • Transpiratii (inclusiv transpiratii in timpul noptii).

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

 • Scaderea apetitului alimentar
 • Confuzie, senzatie de separare (sau detasare) de persoana proprie, lipsa orgasmului, scaderea dorintei sexuale, nervozitate, vise anormale

o    tremuraturi, senzatie de agitatie si incapacitate de a sta asezat sau linistit, intepaturi si amorteli, tulburari ale gustului, cresterea tonusului muschilor

 • Tulburari ale vederii, inclusiv vedere incetosata, pupile dilatate, incapacitatea ochilor de a se concentra de la obiectele aflate la distanta, la cele din apropiere
 • Sunete in urechi (tinitus)
 • Batai rapide ale inimii, palpitatii
 • Cresterea tensiunii arteriale, imbujorare
 • Scurtarea respiratiei, cascat
 • Varsaturi, diareeEruptie trecatoare usoara pe piele, mancarimi
 • Cresterea numarului de urinari, incapacitate de a urina, dificultate la urinare
 • Probleme menstruale, cum sunt sangerari abundente sau neregulate, ejaculare/orgasm anormal (la barbati); afectarea erectiei (impotenta)
 • Slabiciune (astenie); oboseala; tremuraturi
 • Crestere in greutate, scadere in greutate
 • Cresterea concentratiei colesterolului in sange.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

 • Hiperactivitate, ganduri rapide si nevoie scazuta de somn (manie)
 • Halucinatii; senzatie de separare (sau detasare) de realitate; orgasm anormal; lipsa de sentiment
 • sau emotie; senzatie de supraexcitare; scasnitul dintilor
 • Lesin; miscari involuntare ale muschilor; afectarea coordonarii si echilibrului
 • senzatie de ameteala (in special la ridicatul prea repede din pozitie sezand); scaderea tensiunii
 • arteriale
 • varsaturi cu sange, scaune (fecale)de culoare neagra sau sange in scaun; care poate fi un semn
 • de sangerare interna
 • Sensibilitate la lumina soarelui; vanatai; caderea anormala a parului
 • Incapacitatea de a controla urinarea
 • Rigiditate, spasme si miscari involuntare ale muschilor
 • Modificari usoare ale concentratiilor enzimelor ficatului in sange

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

 • Convulsii sau crize convulsive
 • - Tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie care pot fi insotite de febra
 • Dezorientare si confuzie, adesea insotite de halucinatii (delir)
 • Ingestie excesiva de apa (cunoscut sub numele de SIADH)
 • Scaderea nivelului de sodiu din sange
 • Dureri severe la nivelul ochilor si vedere slaba sau incetosata
 • Batai ale inimii anormale, rapide sau neregulate, care pot duce la lesin
 • Dureri abdominale sau de spate severe (care pot indica o problema grava la nivelul intestinului, ficatului sau pancreasului)
 • Mancarime, ingalbenirea albului ochilor sau a pielii, urina inchisa la culoare sau simptome asemanatoare gripei, care sunt simptome ale inflamatiei ficatului (hepatita)

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane)

 • Sangerari prelungite, care poate fi un semn al numarului redus de trombocite din sange, ceea ce duce la un risc crescut de vanatai sau sangerari
 • Secretie anormala de lapte matern
 • Sangerari neasteptate, de exemplu, sangerari ale gingiilor, sange in urina sau in varsaturi sau aparitia unor vanatai neasteptate sau a unor vase de sange sparte (vene sparte).

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

 • Idei de sinucidere sau incercari de sinucidere; in timpul tratamentului cu venlafaxina sau imediat dupa intreruperea tratamentului au fost raportate cazuri de idei de sinucidere sau incercari de sinucidere (vezi 2, Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Alventa)

Uneori, Alventa provoaca reactii adverse de care este posibil sa nu fiti conştient, cum sunt creşteri ale tensiunii arteriale sau batai anormale ale inimii, modificari uşoare ale valorilor sanguine ale enzimelor hepatice, sodiului şi colesterolului. Mai rar, Alventa poate reduce functia plachetelor sanguine din sangele dumneavoastra, ceea ce conduce la o creştere a riscului de aparitie a vanatailor şi sangerarilor. Prin urmare, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa faceti din cand in cand analize de sange, in special daca ati luat Alventa o perioada indelungata.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza AlventaAlventa

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Alventa

-         Substanta activa este venlafaxina.

Alventa 37,5 mg: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine venlafaxina 37,5 mg (sub forma de clorhidrat de venlafaxina 42,43 mg).

Alventa 75 mg: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine venlafaxina 75 mg (sub forma de clorhidrat de venlafaxina 84,85 mg).

Alventa 150 mg: fiecare capsula cu eliberare prelungita contine venlafaxina 150 mg (sub forma de clorhidrat de venlafaxina 169,70 mg).

-         Celelalte componente sunt:

Continutul capsulei:

Sfere de zahar (zahar, amidon de porumb), hidroxipropilceluloza, povidona K 30, etilceluloza, sebacat de dibutil, talc.

Capsulele de 37,5 mg contin gelatina, dioxid de titan, oxid roşu de fer (E 172)

Capsulele de 75 mg contin gelatina, dioxid de titan, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 171)

Capsulele de 150 mg contin gelatina, dioxid de titan, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 171)

Cum arata Alventa şi continutul ambalajului

Alventa 37,5 mg

Capsule cu eliberare prelungita opace, cu o parte de culoare roz-brun şi cealalta parte de culoare alba.

Alventa 75 mg

Capsule cu eliberare prelungita: opace, de culoare roz deschis.

Alventa 150 mg

Capsule cu eliberare prelungita: opace, de culoare portocaliu-brun.

Marimi de ambalaj:

Cutie cu blistere cu 10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100 capsule cu eliberare prelungita. Cutie cu flacon din PEID cu 50, 100 şi 250 capsule cu eliberare prelungita.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

KRKA, d.d., Novo mesto

Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto Slovenia

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2019.

Denumire comerciala ALVENTA 150mg
DCI VENLAFAXINUM
Forma farmaceutica CAPS. CU ELIB. PREL.
Concentratia 150mg
Cod ATC N06AX16
Actiune terapeutica ANTIDEPRESIVE ALTE ANTIDEPRESIVE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu blist. PVC-PVDC/Al x 10 caps. elib. prel.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W52962001
Firma / tara producatoare APP KRKA, D.D., NOVO MESTO - SLOVENIA
Firma / tara detinatoare APP KRKA, D.D., NOVO MESTO - SLOVENIA
Nr. / data ambalaj APP 4317/2012/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.