Ambroxol AL 30

Ambroxol AL 30 este un medicament mucolitic pentru afectiunile respiratorii insotite de formarea de mucus vascos (expectorant).

Cuprins

 

Ambroxol

Ce este Ambroxol AL 30 si pentru ce se utilizeaza

Ambroxol AL 30 este un medicament mucolitic pentru afectiunile respiratorii insotite de formarea de mucus vascos (expectorant).

Ambroxol AL 30 este utilizat ca tratament mucolitic (de eliberare a mucusului) in bolile acute si cronice ale bronhiilor si plamanilor insotite de formarea de mucus vascos.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Ambroxol AL 30

Nu utilizati Ambroxol AL 30

-daca sunteti alergicla clorhidrat de ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Ambroxol AL 30, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Au existat raportari privind reactii cutanate severe asociate cu administrarea . Daca dezvoltati o eruptie trecatoare pe piele (inclusiv leziuni ale mucoaselor, cum sunt mucoasa bucala, faringiana, nazala, oculara şi genitala), opriti administrarea Ambroxol AL şi adresati-va imediat medicului.

Se recomanda precautie la pacientii cu intoleranta la histamine. La acesti pacienti trebuie evitat tratamentul de lunga durata, deoarece Ambroxol AL 30 influenteaza metabolismul histaminei si poate duce la simptome ale intolerantei (de ex. dureri de cap, nas care curge, mancarimi).

In cazul unei boli rare a bronhiilor, care este insotita de secretie crescuta de mucus (de exemplu: sindromul cililor imobili), Ambroxol AL 30 trebuie utilizat numai sub supravegherea unui medic, din cauza riscului deacumulare a secretiilor bronsice.

Pacienti cu insuficienta renala si hepatica

Ambroxol ALl 30 trebuie utilizat doar cu precautie deosebita (adica administrare la intervale mai mari sau de doze reduse) la pacientii cu insuficienta renala sau afectiuni hepatice severe.

In cazul insuficientei renale severe, este de asteptat acumularea metabolitilor de ambroxol formati la nivel hepatic.

Copii

Datorita continutului mare de substanta activa, Ambroxol AL 30 nu este adecvat pentru utilizare la copii cu varsta mai mica de 6 ani. Pentru acest grup de pacienti, ambroxolul este disponibil sub forma de solutie/picaturi orale cu un continut mai scazut de substanta activa.

Ambroxol AL 30 impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Ambroxol/medicamente care inhiba reflexul de tuse

Utilizarea concomitenta de Ambroxol AL 30 cu medicamente care inhiba reflexul de tuse (medicamente antitusive) poate produce acumulari periculoase de secretii bronsice prin inhibarea reflexului de tuse. Trebuie luate masuri speciale de precautie in cazul luarii in considerare a utilizarii concomitente.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca aii putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Dat fiind ca nu exista suficiente date privind utilizarea ambroxolului in timpul sarcinii la om, trebuie sa luati Ambroxol AL 30 doar la recomandarea medicului dumneavoastra si doar dupa ce acesta a evaluat cu atentie beneficiile asteptate si riscurile potentiale.

Alaptarea

La animale, substanta activa ambroxol este excretata in laptele matern. Dat fiind ca nu exista suficiente date privind utilizarea ambroxolului la om, trebuie sa luati Ambroxol AL 30 doar la recomandarea medicului dumneavoastra,

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu trebuie tinut cont de nimic in mod special.

Ambroxol AL 30 contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, intrebati-l inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Ambroxol AL

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata

Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra v-a prescris Ambroxol AL 30 altfel, se aplica urmatoarele reguli generale. Pentru siguranta si eficacitatea utilizarii, va rugam sa respectati aceste reguli generale.

Copii cu varsta intre 6 si 12 ani

Ca regula, se ia o jumatate de comprimat de Ambroxol AL 30 de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 30 – 45 mg clorhidrat de ambroxol pe zi). Dupa aceasta,

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani

Ca regula, se ia un comprimat de Ambroxol AL 30 de 3 ori pe zi (echivalent cu 90 mg clorhidrat de ambroxol pe zi) in primele 2 – 3 zile. Dupa aceea, se ia un comprimat de Ambroxol AL 30 dse doua ori pe zi (echivalent cu 60 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).

Nota:

Daca este necesar, pentru cresterea eficacitatii este posibila administrarea a 60 mg clorhidrat de ambroxol de 2 ori pe zi (echivalent cu 120 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).

Mod de administrare

Comprimatele trebuie luate nemestecate, dupa masa, cu o cantitate suficienta de lichid (de ex. apa, ceai sau suc de fructe).

Durata tratamentului

Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca tabloul clinic se agraveaza sau nu se amelioreaza dupa 4 – 5 zile de tratament.

Daca utilizati mai mult Ambroxol AL decat trebuie

Pana in prezent nu au fost observate semne grave de intoxicatie. Au fost raportate agitatie de scurta durata si diaree.

In cazul unui supradozaj masiv accidental sau intentionat, pot sa apara: salivatie excesiva, eructatii, varsaturi si scaderea tensiunii arteriale cu tulburari circulatorii.

Va rugam sa va adresati imediat unui medic.

In general, nu sunt necesare masuri imediate, cum ar fi provocarea varsaturilor si spalaturi stomacale, acestea fiind de luat in considerare dupa un supradozaj masiv. Se recomanda tratarea simptomelor de supradozaj care apar.

Daca uitati sa utilizati Ambroxol AL

Daca ati uitat sa luati o doza de Ambroxol AL 30 sau ati luat o doza prea mica, va rugam sa continuati utilizarea Ambroxol AL 30 urmatoarea data la care vi s-a recomandat in instructuinile privind dozele.

Daca incetati sa utilizati Ambroxol AL

Va rugam sa nu intrerupeti tratamentul cu Ambroxol AL 30 inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra. Aceasta poate cauza agravarea bolii dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)

  • Greata
  • Dureri de stomac
  • Varsaturi

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)

  • Reactii de hipersensibilitate: eruptie trecatoare pe piele, urticarie;

Cu frecventa necunoscutap(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • Reactii anafilactice inclusiv şoc anafilactic, angioedem (umflare rapida a pielii, tesutului subcutanat, tesuturilor mucoase şi submucoase) şi prurit
  • Reactii adverse cutanate severe (inclusiv eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson/necroliza epidermica toxica şi pustuloza exantematica generalizata acuta).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Ambroxol AL

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 250 C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si informatii suplimentare

Ce contine Ambroxol AL

Substanta activa este clorhidratul de ambroxol.

Fiecare comprimat contine clorhidrat de ambroxol 30 mg.

-     Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, crospovidona, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb, povidona, dioxid de siliciu coloidal hidratat, amidon solubil .

Cum arata Ambroxol AL 30 si continutul ambalajului

Comprimate rotunde, convexe, de culoare alba, cu o linie mediana pe una din fete. Ambroxol AL este disponibil in cutii cu 20, 50 sau 100 de comprimate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Aliud Pharma GmbH

Gottlieb-Daimler-Straβe 19, 89150 Laichingen, Germania

Fabricantul

STADA ARZNEIMITTEL AG

Stadastr. 2-18, 61118 Bad Vilbel, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie, 2023.

Denumire comercială AMBROXOL AL 30 mg
DCI AMBROXOLUM
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 30mg
Cod ATC R05CB06
Acțiune terapeutică EXPECTORANTE EXCL. COMBINATII CU ANTITUSIVE MUCOLITICE
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie x 2 blist PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 4 ani
Cod CIM W12767001
Firma / țara producătoare APP STADA ARZNEIMITTEL AG - GERMANIA
Firma / țara deținătoare APP ALIUD PHARMA GMBH - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 1643/2009/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.