Ampicilina Forte

AMPICILINA FORTE este un antibiotic. Substanta activa este ampicilina. Aceasta face parte dintr-un grup de medicamente denumite ‘peniciline’. AMPICILINA FORTE este folosit pentru a trata infectii cauzate de bacterii sensibile localizate in diferite parti ale corpului: la nivel respirator, ORL, urogenital, digestiv si pielii. Este indicata si in meningita bacteriana, endocardita bacteriana si in listerioza cu germeni sensibili.

Cuprins

Ampicilina Forte

Ce este AMPICILINA FORTE şi pentru ce se utilizeaza 

AMPICILINA FORTE este un antibiotic. Substanta activa este ampicilina. Aceasta face parte dintr-un grup de medicamente denumite ‘peniciline’.

AMPICILINA FORTE este folosit pentru a trata infectii cauzate de bacterii sensibile localizate in diferite parti ale corpului: la nivel respirator, ORL, urogenital, digestiv si pielii. Este indicata si in meningita bacteriana, endocardita bacteriana si in listerioza cu germeni sensibili.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati AMPICILINA FORTE

Nu utilizati AMPICILINA FORTE:

 • daca sunteti alergic(hipersensibil) la ampicilina, penicilina sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
 • daca ati avut vreodata vreo reactie alergica la orice alt Aceasta include o eruptie trecatoare pe piele sau umflare a fetei sau gatului.
 • daca aveti mononucleoza infectioasa
 • la copii cu varsta sub 6 ani, din cauza formei farmaceutice neadecvate

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati AMPICILINA FORTE, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Spune-ti medicului sau farmacistului daca:

 • aveti mononucleoza infectioasa (febra, gat iritat, ganglioni limfatici inflamati şi stare de oboseala extrema), deoarece s-a constatat aparitia mai frecventa a eruptiei cutanate tranzitorii la pacientii cu aceasta afectiune care au primit tratament cu ampicilina.
 • suferiti de afectiuni renale sau diaree
 • Sunteti alergici la orice

La doze mari, ampicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina, precum si a proteinelor serice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Informati-va medicul sau farmacistul ca luati AMPICILINA FORTE. Motivul este faptul ca AMPICILINA FORTE poate modifica rezultatele acestor analize.

AMPICILINA FORTE impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Daca utilizati:

 • alopurinol (folosit pentru guta) impreuna cu AMPICILINA FORTE, cresc şansele sa va confruntati cu o reactie alergica pe
 • probenecid (folosit pentru guta), este posibil ca medicul dumneavoastra sa decida sa va modifice doza de AMPICILINA
 • medicamente care ajuta la oprirea formarii cheagurilor de sange (cum este warfarina), este posibil sa aveti nevoie de analize de sange
 • alte antibiotice , este posibil ca AMPICILINA FORTE sa fie mai putin eficient
 • contraceptive orale, deoarece AMPICILINA FORTE poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care contin

AMPICILINA FORTE impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Se recomanda utilizarea medicamentului cu o cantitate suficienta de lichid (aproximativ 200 ml la adult daca este posibil).

Alimentele scad absorbtia ampicilinei. De aceea se recomnda administrarea medicamentului cu o jumatate de ora inainte de masa sau cu 2 ore dupa masa.

Se va evita consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu AMPICILINA FORTE.

Sarcina si alaptarea 

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

In timpul sarcinii ampicilina poate fi recomandata de catre medic daca este absolut necesar, daca beneficiile posibile pentru mama depasesc orice risc potential pentru fat. Ampicilina se excreta in laptele matern, de aceea este posibil ca medicul sa va recomande fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea administrarii ampicilinei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

AMPICILINA FORTE nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

AMPICILINA  FORTE  contine  azorubina  (E122)  si  galben  amurg (E110). Pot  provoca reactii alergice.

Cum sa utilizati AMPICILINA FORTE

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti

Doza uzuala este de 500 mg la intervale de 6 ore. Doza poate fi crescuta in functie de natura şi gravitatea infectiei, fara a depaşi 4 g/zi.

Pentru infectiile severe poate fi crescuta pana la 6-12 g/zi; in aceasta situatie se recomanda administrare parenterala.

Copii

Doza uzuala este de 50-100 mg/kg şi zi, fractionat la 6-12 ore.

Insuficienta renala

Doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei sau de nivelul plasmatic al creatininei conform tabelului.

Clearance-ul creatininei

Creatinina plasmatica

Doza de ampicilina

>30 ml/min

30-20 ml/min

20 ml/min

2 mg/ 100 ml

2-4 mg/ 100 ml

>4 mg/100 ml

Doza uzuala

2/3 din doza uzuala

½ din doza uzuala

Se recomanda ca administrarea medicamentului sa se faca cu jumatate de ora inainte sau 2 ore dupa mese, deoarece prezenta alimentelor poate sa scada absorbtia acestuia.

Durata tratamentului:

 • in infectiile aparatului genitourinar: cel putin 4-10 zile;
 • in infectiile produse de streptococci beta hemolitici: cel putin 10 zile;
 • in alte infectii: tratamentul trebuie continuat inca 2 zile dupa disparitia

Utilizarea la copii

Doza uzuala este de 50-100 mg/kg corp si zi la intervale de 6-8 ore.

Pentru copiii sub 6 ani administrati forme farmaceutice de ampicilina adecvate varstei.

Daca utilizati mai mult AMPICILINA FORTE decat trebuie

Daca ati luat prea mult AMPICILINA FORTE semnele ar putea fi: agitatie, halucinatii, encefalopatie, confuzii si convulsii..

Daca luati mai mult decat trebuie din AMPICILINA FORTE, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital de urgenta.

Daca uitati sa utilizati AMPICILINA FORTE

Daca uitati sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti.

Nu luati doza urmatoare prea curand, aşteptati aproximativ 4 ore inainte de a lua doza urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati AMPICILINA FORTE

Utilizati intreaga cantitate de AMPICILINA FORTE prescrisa, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine.Simptomele se pot ameliora inainte ca infectia sa fie pe deplin tratata. Intrebati medicul in privinta duratei tratamentului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Intrerupeti imediat administrarea AMPICILINA FORTE şi adresati-va imediat unui medic daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave - este posibil sa aveti nevoie urgenta de tratament medical:

 • reactii alergice, simptomele pot include: mancarime sau eruptii pe piele, umflare a fetei, buzelor, limbii, corpului sau dificultati la respiratie. Acestea pot fi grave şi ocazional s-au raportat decese
 • iritatie sau mici puncte roşii localizate subcutanat sau invinetire a

Manifestari alergice: urticarie, eozinofilie, edem Quincke, tulburari respiratorii, exceptional soc anafilactic.

Manifestari cutanate: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nealergica, rar dermatita exfoliativa si eritem polimorf.

Tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita.

Foarte rar au fost semnalate cresterea nivelului transaminazelor serice, tulburari hematologice reversibile (anemie, leucopenie, trombocitopenie), nefrita interstitiala acuta, colita pseudomembranoasa.

Administrarea de doze mari de b-lactamine, in special la pacientii cu insuficienta renala, poate determina tulburari nervos centrale (tulburari ale starii de constienta, miscari anormale, crize convulsive).

La pacientii cu febra tifoida, leptospiroza sau sifilis poate sa apara reactia Jarish-Herxheimer, ca urmare a eliberarii endotoxinelor din bacteriile lizate.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza AMPICILINA FORTE 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 250 C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine AMPICILINA FORTE

Substanta activa este: ampicilina. Fiecare capsula contine 500 mg ampicilina, sub forma de ampicilina trihidrat 578 mg.

Celelalte componente sunt:

Continutul capsulei: Talc, Stearat de magneziu; Invelisul capsulei-Cap, dioxid de titan (E 171), azorubina (E 122), galben sunset FCF - FD&C Yellow 6 (E 110); Corp-dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), galben sunset FCF - FD&C Yellow 6 (E 110).

Cum arata AMPICILINA FORTE şi continutul ambalajului

AMPICILINA FORTE 500 mg se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari nr. 0, cu capul de culoare roşu opac şi corpul de culoare galben opac; contin pulbere granulata alba pana la aproape alba.

Marimea ambalajului

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a cate 10 capsule Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule Cutie cu 50 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. FARMEX COMPANY S.R.L.

Str. Drumul Potcoavei nr. 30, Voluntari- Pipera, Judetul Ilfov, Romania

Tel:  +4021.230.80.86.

Fax:  +4021.230.80.85.

Email: office@farmex.ro

Acest prospect a fost revizuit in martie 2018.

Denumire comerciala AMPICILINA FORTE 500 mg
DCI AMPICILLINUM
Forma farmaceutica CAPS.
Concentratia 500mg
Cod ATC J01CA01
Actiune terapeutica ANTIBIOTICE BETA-LACTAMICE, PENICILINE PENICILINE CU SPECTRU LARG
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 caps.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W08429001
Firma / tara producatoare APP FARMEX COMPANY S.R.L. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP FARMEX COMPANY S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 10663/2018/02

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.