Arlevert

Arlevert este un medicament impotriva ametelii (vertijului). Arlevert este utilizat in tratamentul vertijului de diferite cauze.

Cuprins

Arlevert

Ce este Arlevert şi pentru ce se utilizeaza

Arlevert este un medicament impotriva ametelii (vertijului). Arlevert este utilizat in tratamentul vertijului de diferite cauze.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Arlevert

Nu utilizati Arlevert:

 • daca sunteti alergic la cinarizina, dimenhidrinat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6),
 • in cazurile de intoxicatii acute,
 • daca aveti convulsii,
 • daca exista suspiciunea existentei unor formatiuni intracraniene inlocuitoare de spatiu (diagnosticarea acestora este mai dificila),
 • daca aveti tensiune intraoculara crescuta (glaucom cu unghi ingust);
 • daca suferiti de o creştere in volum a prostatei (adenom de prostata) ce determina retentie urinara,
 • in cazul consumului cronic de etanol,
 • daca urmati un tratament cu antibiotice aminoglicozidice, deoarece pot fi mascate reactiile adverse ale acestora (vezi şi sectiunea "Arlevert impreuna cu alte medicamente"),
 • in cazul copiilor prematuri sau nou-nascuti;
 • daca sunteti gravida ;
 • daca alaptati.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Arlevert adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 • daca suferiti de boala
 • daca aveti o deficienta de potasiu sau magneziu
 • daca aveti o frecventa redusa a batailor inimii (bradicardie)
 • daca aveti anumite afectiuni ale inimii (sindrom QT congenital sau alte afectiuni ale inimii semnificative clinic, in special tulburarile circulatorii la nivelul vaselor coronare, tulburari de conducere cardiaca, aritmii)
 • in timpul tratamentului concomitent cu medicamente care prelungesc aşa-numitul interval QT pe electrocardiograma (ECG) sau induc o scadere a concentratiei de potasiu in sange (hipokaliemie) (vezi şi "Arlevert impreuna cu alte medicamente")

Copii şi adolescenti

Nu exista suficienta experienta referitoare la siguranta şi eficacitatea administrarii Arlevert la copii şi adolescenti. De aceea, Arlevent va fi prescris la copii şi adolescenti cu varsta sub 18 ani numai dupa evaluarea deosebit de atenta a raportului beneficiu-risc. La copii, mai ales in caz de supradozaj, pot sa apara semne de excitatie centrala.

Arlevert impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Arlevert nu trebuie administrat in asociere cu inhibitorii monoaminooxidazei (medicamente utilizate in tratamentul depresiei).

Reactiile adverse anticolinergice de tip uscaciunea gurii, creşterea ritmului batailor inimii, senzatia de nas infundat, creşterea presiunii in interiorul ochiului, tulburari de urinare, sunt intensificate de administrarea concomitenta a antidepresivelor triciclice şi a parasimpatoliticelor.

Medicamentele cu actiune deprimanta asupra sistemului nervos central şi alcoolul pot potenta efectele deprimante centrale ale Arlevert.

Arlevert  poate  accentua  senzatia  de  oboseala  in  cazul  administrariia  concomitente cu medicamente antihipertensive.

Efectul medicamentelor vasodilatatoare poate fi accentuat in cazul administrarii concomitente cu Arlevert. Efectul procarbazinei (un medicament utilizat in chimioterapie) este potentat.

Efectele glucocorticoizilor şi heparinei pot fi diminuate.

Arlevert diminueaza tulburarile de motilitate induse de fenotiazina (sindrom extrapiramidal).

In cazuri rare pot sa apara tulburari ale mişcarilor automate (ale sistemului extrapiramidal) precum tremor, creşterea tonusului muscular, hipokinezie, mai ales la varstnici, dupa administrarea unor doze mai mari, de exemplu peste 150 mg cinarizina pe zi (doza zilnica maxima recomandata de 5 comprimate Arlevert contine 100 mg cinarizina). In acest caz tratamentul trebuie intrerupt şi medicul va decide daca va fi reluat ulterior cu o doza redusa.

Administrarea Arlevert concomitent cu anumite antibiotice (cum sunt aminoglicozidele) poate sa mascheze orice efect advers cauzat de acestea asupra organelor de auz şi echilibru şi astfel impiedicand observarea lor.

Arlevert impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Trebuie evitati consumul de alcool in timpul tratamentului cu Arlevert, deoarece alcoolul poate accentua efectele Arlevert asupra sistemului nervos central.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Profilul de siguranta a admnistrarii Arlevert la om in perioada de sarcina sau de alaptare nu a fost suficient stabilit.

Dimenhidrinatul poate amplifica contractiile uterine şi poate determina naşterea prematura. La om, el este excretat in cantitati mici in laptele matern.

Arlevert nu trebuie administrat in perioada de sarcina sau de alaptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament, chiar in cazul utilizarii sale in conformitate cu recomandarile medicului, poate sa afecteze timpul de reactie in aşa masura incat sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Aceasta afectare este şi mai grava in cazul consumului concomitent de etanol sau in cazul utilizarii concomitente a medicamentelor cu actiune deprimanta asupra sistemului nervos central.

Cum sa utilizati Arlevert 

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Daca nu ati primit alte instructiuni, doza uzuala este:

La adulti, doza zilnica recomandata este de cate un comprimat Arlevert de 3 ori pe zi.

La inceputul tratamentului şi in cazurile grave, doza poate fi crescuta pana la maximum 5 comprimate

Arlevert pe zi.

Luati comprimatele fara sa le mestecati, dupa masa cu o cantitate suficienta de lichid.

Medicul dumneavoastra va stabili durata tratamentului. In general, tratamentul ar trebui sa fie de scurta durata şi nu va depaşi 4 saptamani. Prelungirea tratamentului se va face numai dupa reevaluarea medicala a starii dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult Arlevert decat trebuie

Supradozajul Arlevert poate fi periculos, mai ales la copii şi sugari.

In cazul producerii unui supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra!

Un supradozaj uşor se manifesta prin oboseala. In functie de dozele ingerate, pacientul poate sa prezinte tulburari ale sistemului nervos central (confuzie, semne de excitatie sau crampe, afectarea starii de conşienta pana la coma, tulburari respiratorii pana la deprimarea functiei respiratorii) sau ale aparatului cardiovascular (creşterea tensiunii arteriale, creşterea ritmului cardiac, aritmii cardiace). Suplimentar, pot sa apara convulsii, febra, uscaciunea gurii, tulburari vizuale, constipatie şi dificultati la urinare. Au fost observate şi distrugeri musculare severe (rabdomioliza).

Daca uitati sa utilizati Arlevert

Continuati utilizarea medicamentului aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Arlevert

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Nu intrerupeti tratamentul decat la recomandarea medicului dumneavoastra, deoarece poate fi afectat succesul tratamentului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse posibile

Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100):

In functie de sensibilitatea individuala şi doza administrata poate sa apara senzatia de oboseala (sedare), in special la inceputul tratamentului. Aceste simptome sunt de obicei uşoare şi dispar pe parcursul tratamentului.

Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000):

In functie de sensibilitatea individuala şi doza administrata pot sa apara tulburari gastro-intestinale şi uscaciunea gurii, in special la inceputul tratamentului. Aceste simptome sunt de obicei uşoare şi dispar pe parcursul tratamentului.

Rare (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000):

Tulburari vizuale, reactii de hipersensibilitate (de exemplu reactii cutanate), dificultati la urinare.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000):

Anumite boli de piele şi boli in care organismul lupta contra propriului sistem imunitar (aşa numitele boli auto-imune cum sunt lupus eritematos şi lichen plan), precum şi reducerea reversibila a numarului de celule albe ale sangelui (agranulocitoza şi leucopenie reversibile).

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

Tensiune intraoculara crescuta, tulburari neurologice centrale ( de exemplu excitatie, nelinişte şi tulburari de concentrare), cefalee şi transpiratii.

In cazuri rare pot sa apara tulburari ale mişcarilor automate precum tremor, creşterea tonusului muscular, hipokinezie, mai ales la varstnici, dupa administrarea unor doze mai mari, de exemplu peste 150 mg cinarizina pe zi (doza zilnica maxima recomandata de 5 comprimate Arlevert contine 100 mg cinarizina). In acest caz tratamentul trebuie intrerupt şi medicul va decide daca va fi reluat ulterior cu o doza redusa.

Reactii adverse suplimentare la copii şi adolescenti

La copii, mai ales in caz de supradozaj, pot sa apara semne de excitatie centrala.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Arlevert

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Arlevert

 • Substantele active sunt cinarizina şi Un comprimat Arlevert contine cinarizina 20 mg şi dimenhidrinat 40 mg.
 • Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, amidon de porumb, talc, hipromeloza, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, croscarmeloza sodica.

Cum arata Arlevert şi continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba, inscriptionate cu "A" pe una din fete, cu diametrul de 8 mm.

Cutie cu 1 blister din PVC-PVDC/Al cu 20 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 25 comprimate Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 25 comprimate Cutie cu 1 blister din PVC-PVDC/Al cu 24 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 24 comprimate Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 24 comprimate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

HENNIG ARZNEIMITTEL GmbH & Co. KG

Liebigstraße 1-2

65439 Flörsheim am Main Germania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Ewopharma AG - Romania Bd.Primaverii nr.19-21, Scara B, Etaj 1, Sector 1 011972 – Bucureşti, Romania Telefon: 021 260 13 44

Fax: 021 202 93 27

E-mail: info@ewopharma.ro

Acest prospect a fost revizuit in februarie 2019.

Denumire comercială ARLEVERT 20mg + 40mg
DCI COMBINATII (CINARIZINUM+DIMENHIDRINATUM)
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 20mg+40mg
Cod ATC N07CA52
Acțiune terapeutică MED. PENTRU TRATAMENTUL TULBURARILOR DE ECHILIBRU MEDICAMENTE ANTIVERTIGINOASE
Prescripție PRF
Ambalaj Cutie x 2 blist. PVC-PVDC/Al x 25 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W02144001
Firma / țara producătoare APP HENNIG ARZNEIMITTEL GMBH & CO.KG - GERMANIA
Firma / țara deținătoare APP HENNIG ARZNEIMITTEL GMBH & CO.KG - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 11458/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.