Aspaco

ASPACO este indicat pentru tratamentul simptomatic de scurta durata al durerilor de intensitate uşoara pana la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrena, dureri de dinti, dureri ale muşchilor sau articulatiilor sau in caz de menstruatie dureroasa şi tratamentul starilor febrile.

Cuprins

CE ESTE ASPACO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Acest medicament contine codeina. Codeina apartine unei clase de medicamente denumita analgezice opioide, care amelioreaza durerea prin actiunea lor. Deoarece ASPACO contine şi paracetamol, nu este indicata administrarea de alte preparate ce contin paracetamol sau codeina.

Codeina poate fi utilizata o perioada scurta de timp la adolescenti cu varsta peste 15 ani, pentru ameliorarea durerilor moderate, care nu sunt ameliorate de alte analgezice, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul administrate singure.

INAINTE SA UTILIZAŢI ASPACO

Nu utilizati ASPACO

 • daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid acetilsalicilic, paracetamol, codeina sau la oricare dintre celelalte componente ale ASPACO,
 • la copii şi adolescenti cu varsta sub 15 ani,
 • pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani) dupa indepartarea amigdalelor sau a vegetatiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructiva in somn
 • daca aveti probleme severe ale ficatului,
 • daca ştiti ca metabolizati foarte repede codeina la morfina
 • daca aveti probleme renale severe,
 • daca aveti ulcer gastro-duodenal activ,
 • daca aveti hemoragie digestiva,
 • daca aveti boli hemoragice sau alte boli cu risc de sangerare,
 • daca ati avut in trecut astm bronşic indus de administrarea salicilatilor sau a unor substante cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene,
 • daca aveti astm bronşic, secretii traheobronşice crescute sau probleme respiratorii severe (datorita prezentei codeinei),
 • in caz de leziuni ale capului şi de tensiune intracraniana mare (de exemplu ca urmare a unei hemoragii cerebrale sau tumori cerebrale),
 • daca aveti diaree acuta infectioasa,
 • daca suferiti de ileus paralitic (o situatie in care musculatura intestinelor nu permite deplasarea mancarii prin ele, rezultand un blocaj intestinal),
 • daca ati suferit recent o interventie chirurgicala la nivelul ficatului, vezicii biliare sau ductului biliar (tract biliar),
 • daca luati medicamente pentru tratarea depresiei numite IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza – medicamente pentru tratarea depresiei) sau ati luat astfel de medicamente in ultimele 2 saptamani,
 • in caz de alcoolism acut (datorita prezentei codeinei),
 • daca pacientul este in coma (nu trebuie administrate analgezice opioide, de exemplu codeina),
 • daca luati in acelaşi timp şi metotrexat in doze de peste 15 mg pe saptamana (datorita prezentei acidului acetilsalicilic),
 • daca ştiti ca aveti deficit de enzima glucozo-6-fosfat dehidrogenaza,
 • in caz de sarcina şi alaptare.

Aveti grija deosebita cand utilizati ASPACO

Legate de acid acetilsalicilic

La pacientii cu astm bronşic şi alte afectiuni alergice respiratorii, ca şi la cei cu hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene pot fi declanşate crize de astm bronşic şi alte reactii alergice de tip anafilactic.

Este necesara prudenta in caz de antecedente de ulcer sau hemoragii digestive, in insuficienta renala şi hepatica uşoara pana la moderata.

Nu se recomanda administrarea in guta, deoarece dozele terapeutice mari scad eliminarea acidului uric.

Este necesara prudenta la pacientii supuşi interventilor chirurgicale, chiar minore (de exemplu extractii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar (efect de impiedicare a coagularii sangelui), care persista cateva zile, existand risc de accidente hemoragice.

Medicamentul poate fi utilizat in caz de insuficienta cardiaca necompensata (care nu se afla sub tratament) numai dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic.

Medicamentele continand acid acetilsalicilic trebuie sa fie utilizate in cazul adolescentilor cu stari febrile, varicela sau afectiuni virale (inclusiv gripa) numai dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye (afectiune organica al creierului insotita de modificarea patologica a ficatului prin acumularea de grasimi), o afectiune rara, dar severa.

Legate de paracetamol

Dozele trebuie reduse sau intervalele dintre doze trebuie prelungite in cazurile de mai jos:

 • tulburari ale functiei hepatice (de exemplu boli hepatice cronice, consum de alcool etilic pe termen lung). La pacientii cu sindrom Gilbert (boala ereditara caracterizata prin acumularea de pigment biliar, de culoare galbena, bilirubina, in sange) in anumite situatii poate aparea scaderea metabolizarii paracetamolului. In astfel de cazuri, doza trebuie redusa.
 • tulburari ale functiei renale şi la pacientii dializati.

Cand este necesar tratamentul pe termen lung, trebuie monitorizate enzimele hepatice.

In studiile la animale, dozele mari de paracetamol au dus la atrofie testiculara şi inhibarea spermatogenezei. Prin urmare, trebuie analizata oportunitatea tratamentului cu ASPACO la barbatii care urmeaza tratament pentru fertilitate scazuta.

In cazul utilizarii pe termen lung a dozelor mari de paracetamol, care nu respecta recomandarile, au fost raportate cazuri de durere de cap difuza sau localizata, continua sau intermitenta, care nu trebuie tratate prin marirea dozei de medicament. In aceste cazuri, se impune intreruperea tratamentului.

Legate de codeina

Codeina administrata in doze mari, timp indelungat, poate dezvolta dependenta.

La pacientii la care vezica biliara a fost extirpata chirurgical, codeina poate determina un sindrom dureros abdominal acut, de tip biliar sau pancreatic, asociat de obicei cu modificari biologice, care indica spasmul sfincterului Oddi (valva musculara, care controleaza curgerea fluidelor digestive in colon).

Codeina poate impiedica eliminarea secretiilor traheo-bronşice la pacientii cu tuse productiva. Se impune prudenta la bolnavii cu limitarea functiei respiratorii, emfizem pulmonar, fibroza pulmonara, bronhopneumopatie cronica obstructiva, bronhoree, tuberculoza grava, traumatisme toracice (codeina deprima respiratia şi interfera cu mecanismele compensatorii declanşate de deficitul ventilatiei pulmonare). La astmatici poate agrava fenomenele obstructive (favorizeaza bronhospasmul).

Datorita continutului in codeina se impun precautii in urmatoarele cazuri: persoane in varsta sau debilitate fizic (risc de deprimare respiratorie), leziuni craniene (risc de deprimare respiratorie), hipertensiune intracraniana (risc de agravare a hipertensiunii intracraniene), insuficienta zonei corticale a glandelor suprarenale, miastenia gravis (slabiciune musculara ereditara de origine autoimuna), abdomen acut (durere brusca şi severa in abdomen) (poate masca simptomatologia clinica), hipotiroidism (afectiune in care glanda tiroidiana produce cantitati insuficiente de hormoni tiroidieni)(risc de deprimare respiratorie şi deprimare nervos centrala), hipertrofie de prostata (creştere in volum a prostatei) sau stricturi uretrale (ingustarea unei portiuni din uretra) (retentie de urina), constipatie cronica.

Utilizarea codeinei nu este recomandata la bolnavii cu colita ulceroasa (o forma de boala inflamatorie a colonului) (poate produce dilatatia toxica a colonului). Utilizarea trebuie evitata şi la pacientii cu pancreatita. Hipovolemia (scaderea volumului de sange), cordul pulmonar cronic (suferinta inimii indusa de boala vaselor sau tesutului din plamani), infarctul miocardic acut, starea de şoc favorizeaza accidentele hipotensive. Riscul convulsiv poate fi crescut cand codeina se administreaza la pacienti cu edem cerebral şi la epileptici. Starile confuzive pot fi agravate.

La intreruperea brusca a tratamentului dupa utilizarea prelungita de doze mari de analgezice, care nu respecta recomandarile, poate aparea cefalee, precum şi fatigabilitate, dureri musculare, nervozitate şi semne vegetative. Aceste semne dispar dupa cateva zile de la intrerupere. Tratamentul nu se reia decat la recomandarea medicului.

Deoarece codeina se metabolizeaza la nivel hepatic şi se elimina pe cale renala, se recomanda supravegherea atenta a pacientilor cu insuficienta hepatica şi renala; dozele se ajusteaza in functie de severitatea insuficientei.

Codeina este transformata in morfina de catre o enzima de la nivelul ficatului. Morfina este o substanta care determina ameliorarea durerii. Anumite persoane au o alta varianta a acestei enzime, iar acest fapt le poate afecta in diferite moduri. La unele persoane nu se produce morfina sau se produce in cantitati foarte mici şi nu va aparea o ameliorare suficienta a durerii. Alte persoane sunt mai predispuse la aparitia de reactii adverse grave, din cauza ca se produce o cantitate foarte mare de morfina. Daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, trebuie sa opriti administrarea acestui medicament şi sa va adresati imediat unui medic: frecventa scazuta a respiratiilor sau respiratie superficiala, confuzie, somnolenta, pupile mici, senzatie sau stare de rau, constipatie, lipsa poftei de mancare.

Legate de ASPACO

Nu utilizati concomitent alte medicamente pe baza de paracetamol şi codeina.

Daca practicati sporturi trebuie sa aveti in vedere ca acest medicament contine un principiu activ care poate induce pozitivarea testelor antidoping.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Legate de acid acetilsalicilic

Alte antiinflamatoare nesteroidiene: risc nefrotoxic şi hemoragic crescut.

Acidul acetilsalicilic poate creşte riscul de hemoragie gastro-intestinala la administrarea simultana cu glucocorticoizi sau alcool etilic.

Anticoagulante: creşte riscul hemoragic.

Administrarea concomitenta de trombolitice (medicamente care dizolva cheagurile de sange) sau alte medicamente antiagregante plachetare (care impiedica coagularea sangelui), de exemplu ticlopidina: risc hemoragic crescut.

Administrarea concomitenta a digoxinei (medicament, care stimuleaza contractibilitatea inimii), duce la creşterea concentratiilor plasmatice ale digoxinei datorita scaderii excretiei renale.

Acidul acetilsalicilic intensifica efectele litiului (antidepresiv), triiodotironinei (hormon tiroidian), sulfonilureicelor (medicament antidiabetic), anticoagulantelor, barbituricelor (grupa de medicamente, care deprima sistemul nervos central). Efectele urmatoarelor medicamente sunt reduse de acidul acetilsalicilic: antagonişti aldosteronici şi diuretice de ansa (medicamente care stimuleaza producerea de urina), antihipertensive, interferon alfa, uricozuricele (chiar şi la doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excretia acidului uric, putand declanşa guta la pacientii cu tendinta de a avea o excretie scazuta a acidului uric).

Se recomanda un interval de 1–3 ore intre administrarea acidului acetilsalicilic şi tetraciclinelor (antibiotice cu spectru larg) (administrarea concomitenta produce complecşi neresorbabili).

Se recomanda precautie la administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic cu metotrexat in doze < 15 mg pe saptamana. Este contraindicata administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic cu metotrexatul utilizat in doze ≥ 15 mg pe saptamana, datorita creşterii toxicitatii hematologice a metotrexatului (in general, antiinflamatoarele scad clearance-ul renal al metotrexatului şi salicilatii deplaseaza metotrexatul de pe locurile de legare de proteinele plasmatice).

Acidul valproic (medicament anticonvulsivant, folosit in principal in tratamentul epilepsiei): acidul acetilsalicilic creşte toxicitatea acidului valproic datorita deplasarii sale de pe locurile de legare de proteinele plasmatice.

Sulfamide antidiabetice: creşte efectul sulfamidelor, cu posibilitatea aparitiei accidentelor hipoglicemice.

Probenecid sau alte uricozurice (medicamente care cresc eliminarea acidului uric in urina): acidul acetilsalicilic impiedica actiunea de creştere a eliminarii de urati.

Spironolactona: scade eficacitatea acesteia, deoarece acidul acetilsalicilic favorizeaza retentia de sodiu.

Legate de paracetamol

In cazul utilizarii concomitente cu alte medicamente şi substante care determina deprimarea activitatii sistemului nervos central (de exemplu sedative sau hipnotice, antihistaminice cu efect sedativ, neuroleptice (antipsihotice), antidepresive cu efect sedativ, alcool etilic), a fost raportata potentarea efectului sedativ şi deprimarea functiei respiratorii.

In cazul utilizarii concomitente cu medicamente cu efect inductor asupra enzimelor hepatice, de exemplu anumite hipnotice, antiepileptice (printre altele glutetimida, fenobarbital, fenitoina, carbamazepina), rifampicina, doze terapeutice de paracetamol, pot determina tulburari hepatice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru abuzul de alcool etilic.

Paracetamolul creşte timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a cloramfenicolului.

In cazul administrarii cronice concomitente de warfarina (anticoagulant) sau de derivati de cumarina (anticoagulante) cu paracetamol in doze mari (peste 2 g pe zi), a fost raportata o creştere a efectului anticoagulant, cu manifestari hemoragice. Prin urmare, este de preferat sa se monitorizeze mai frecvent timpul de protrombina (timp de coagulare a plasmei sangvine) in cazul tratamentului concomitent.

In cazul utilizarii concomitente de medicamente care conduc la incetinirea evacuarii gastrice, de exemplu propantelina, absorbtia poate fi incetinita şi debutul efectului paracetamolului poate fi intarziat.

In cazul administrarii concomitente de paracetamol cu lamotrigina (anticonvulsivant), s-a raportat reducerea eficacitatii lamotriginei, datorita creşterii clearance-ului sau hepatic.

Contraceptivele orale pot creşte clearance-ul paracetamolului.

Viteza de absorbtie a paracetamolului poate fi crescuta de metoclopramida sau domperidona (antiemetice) şi poate fi redusa de colestiramina (scade nivelul de colesterol din sange).

In cazul utilizarii concomitente a paracetamolului şi zidovudinei (medicament folosit in tratamentul SIDA) a fost raportata o accentuare a tendintei de aparitie a neutropeniei şi hepatotoxicitatii. Prin urmare, acest medicament trebuie utilizat concomitent cu zidovudina numai dupa o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu.

Administrarea concomitenta pe termen lung de paracetamol şi AINS (in principal acid acetilsalicilic) in doze mari creşte riscul de nefropatie analgezica (boala a rinichiului cauzata e medicamente analgezice) şi de alte reactii adverse renale.

Asocierea paracetamol-salicilati trebuie administrata pe termen scurt; diflunisalul (medicament antiinflamator-analgezic) creşte cu 50% concentratia plasmatica a paracetamolului şi mareşte astfel riscul hepatotoxicitatii acestuia.

Pot sa apara valori fals scazute ale glicemiei determinate prin metoda oxidaze/peroxidaze sau o creştere falsa a valorilor serice ale acidului uric determinat prin testul fosfotungstic.

Creşterile timpului de protrombina şi ale valorilor serice ale bilirubinei, lactatdehidrogenazei şi transaminazelor serice evidentiaza afectarea toxica hepatica.

Legate de codeina

Agonişti-antagonişti morfinici (nalbufina, buprenorfina, pentazocina): diminuarea efectului analgezic prin blocaj competitiv al receptorilor µ, cu riscul aparitiei unui sindrom de abstinenta.

Alcool etilic: asocierea cu bauturile alcoolice sau cu medicamente care contin alcool etilic creşte riscul aparitiei fenomenelor de deprimare psihomotorie.

Naltrexona (medicament folosit in tratamentul dependentei de opioide şi in alcoolism): risc de diminuare a efectului analgezic.

Hipnoticele, sedativele, tranchilizantele, anestezicele generale, antihistaminicele sedative, alti derivati morfinici actioneaza aditiv cu codeina privind efectul sedativ şi deprimant respirator. Codeina nu se asociaza cu IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza) datorita riscului toxic mare.

Asocierea codeinei cu medicamente antihipertensive creşte riscul accidentelor hipotensive. Asocierea codeinei cu medicatia expectoranta favorizeaza retentia secretiilor traheobronşice.

Utilizarea ASPACO la copii şi adolescenti 

Utilizarea la copii şi adolescenti dupa interventii chirurgicale

Codeina nu trebuie utilizata pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenti dupa indepartarea amigdalelor sau vegetatiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructiva in somn.

Utilizarea la copii cu probleme cu respiratia

Codeina nu este recomandata la copiii cu probleme cu respiratia, deoarece simptomele toxicitatii la morfina pot fi mai grave la aceşti copii.

Utilizarea ASPACO cu alimente şi bauturi

Deoarece medicamentul contine codeina şi paracetamol, in timpul tratamentului nu se recomanda ingestia bauturilor alcoolice.

Sarcina şi alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Administrarea acidului acetilsalicilic in doze terapeutice uzuale nu a fost asociata cu o incidenta crescuta a malformatiilor congenitale.

Administrarea salicilatilor in doze mari (> 300 mg pe zi) in ultimele trei luni de sarcina, poate determina prelungirea perioadei de gestatie, inchiderea prematura a canalului arterial şi inhibarea contractiilor uterine. De asemenea, favorizeaza hemoragiile atat la mama cat şi la fat.

Administrarea acidului acetilsalicilic in doze mari (> 300 mg pe zi) cu putin timp inaintea naşterii poate provoca hemoragii intracraniene, in special la prematuri.

Paracetamolul poate fi administrat pe termen scurt in cursul sarcinii, la doze terapeutice, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential la fat.

Studiile preclinice au demonstrat efectul teratogen (generator de malformatii congenitale) al codeinei, prin urmare medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii.

Salicilatii şi metabolitii lor se excreta in cantitati mici in laptele matern.

Paracetamolul traverseaza placenta şi se excreta in laptele matern in proportie de 1–2% din doza administrata.

Codeina se elimina in laptele matern; la copii s-au descris cazuri de hipotonie, apnee sau depresie respiratorie dupa ingestia unor doze foarte mari de codeina de catre mame.

Nu luati codeina in timpul alaptarii. Codeina şi morfina trec in laptele matern.

Prin urmare, administrarea acestui medicament este contraindicata in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

ASPACO are influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Prin urmare, este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

CUM SA UTILIZAŢI ASPACO

Utilizati intotdeauna ASPACO comprimate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicamentul se administreaza numai adultilor şi adolescentilor cu varsta peste 15 ani.

Adulti şi adolescenti cu varsta peste 15 ani: doza recomandata este de un comprimat ASPACO, administrat oral, la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4 – 6 ore, fara a depaşi 4 comprimate ASPACO intr-un interval de 24 de ore.

Varstnici: initial se administreaza jumatate din doza recomandata adultilor, crescand eventual in functie de toleranta şi necesitati.

Insuficienta renalase recomanda administrarea unor doze mai mici decat cele uzuale la adulti. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid.

Acest medicament nu trebuie administrat mai mult de 3 zile. Daca durerea nu se amelioreaza dupa 3 zile, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a fi sfatuit.

ASPACO nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 15 ani, din cauza riscului de aparitie a problemelor severe cu respiratia.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din ASPACO

Daca utilizati mai mult ASPACO decat ar fi trebuit, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati ASPACO

Luati doza de indata ce va amintiti. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, ASPACO poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.

Legate de acid acetilsalicilic

Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, senzatie de arsura la nivelul stomacului şi a esofagului, dureri abdominale, sangerari la nivelul stomacului acute grave sau oculte şi ulceratii gastro-intestinale (in cazul administrarii orale timp indelungat).

Tulburari hematologice şi limfatice: sangerare nazala şi la nivelul gingiilor, sangerare spontana la nivelul pielii, risc crescut de sangerari intraoperatorii şi postoperatorii, numar anormal de scazut de plachete sanguine (celule care favorizeaza coagularea sangelui) (trombocitopenie).

Tulburari hepatobiliare: hepatotoxicitate; creşterea valorilor serice ale transaminazelor şi fosfatazei alcaline.

Tulburari ale sistemului imunitar: de tip anafilactic, manifestate prin eruptii pe piele, mai ales urticarie, inflamatii şi ulceratii la nivelul pielii, umflarea fetei, laringelui, mainilor, picioarelor şi probleme de respiratie, crize de astm bronşic.

Tulburari ale sistemului nervos: administrarea in doze mari provoaca dureri de cap, ameteli, senzatie de zgomote in urechi, somnolenta sau excitatie, confuzie.

Tulburari renale şi ale cailor urinare: tratamentul prelungit poate determina nefrita interstitiala şi necroza papilara.

Legate de paracetamol

Pot sa apara, rar, reactii de hipersensibilitate (eruptie trecatoare pe piele, parestezie, mancarime), trombocitopenie (in general asimptomatica, rar sangerari sau hematoame, scaune negre şi moi, sange in urina şi fecale, pete roşii pe tegumente), agranulocitoza (faringita şi febra, neaşteptat), dermatita, afectare hepatica (icter conjunctival sau tegumentar), colica renala (durere lombara puternica aparuta brusc), insuficienta renala (oligo-anurie).

La doze mari şi tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoane cu afectare renala preexistenta.

S-au raportat, in mod exceptional, cazuri de scaderea anormala a numarului celulelor albe (leucopenie) şi deficit anormal al tuturor celulelor din sange (celule roşii, celule albe şi plachete sanguine - pancitopenie).

Legate de codeina

La dozele terapeutice, reactiile adverse ale codeinei sunt moderate. Pot sa apara: constipatie, greata, varsaturi, somnolenta, impresie subiectiva de rotire a corpului sau a mediului inconjurator, insotita de tulburari de echilibru (vertij), reactii alergice pe piele, ingustarea cailor respiratorii datorita spasmului musculaturii (bronhospasm), deprimare respiratorie. Rar, se produc tulburari de somn, tiuituri in urechi (tinitus), uscaciunea gurii, dificultate in respiratie (dispnee).

La doze mai mari decat cele terapeutice exista riscul dependentei, cu sindrom de abstinenta la intreruperea brusca a tratamentului, atat la adulti cat şi la nou-nascutii mamelor dependente de codeina.

Dozele mari pot provoca euforie, tulburari de vedere, spasme ale musculaturii netede intestinale şi biliare, hipotensiune arteriala, pierdere temporara a starii de conştienta (sincopa), deprimare respiratorie, edem pulmonar, creşterea tonusului musculaturii netede a vezicii urinare.

Atentie

Intrerupeti administrarea medicamentului la primele semne de reactii de hipersensibilitate, cutanate sau reactiilor adverse hepatice şi prezentati-va imediat la medic.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA ASPACO

A nu se lasa la indemana şi vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati ASPACO dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce contine ASPACO

 • Substantele active sunt acid acetilsalicilic, paracetamol şi codeina. Un comprimat contine acid acetilsalicilic 300 mg, paracetamol 250 mg şi fosfat de codeina hemihidrat 12 mg.
 • Celelalte componente sunt amidon de porumb, talc, acid stearic, povidona K 30, amidon pregelatinizat.

Cum arata ASPACO şi continutul ambalajului

ASPACO se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba, cu diametrul 12 mm. Este ambalat in cutii cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

BIOEEL MANUFACTURING S.R.L.Str. Bega, nr. 5D, Targu Mures, Judetul Mureş, Romania

Fabricantul

BIOEEL MANUFACTURING S.R.L.

Str. Bega nr. 5, Targu Mureş, Judetul Mureş, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie, 2021

Denumire comerciala ASPACO
DCI COMBINATII
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia  
Cod ATC N02BA51
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ACID SALICILIC SI DERIVATI
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W68155001
Firma / tara producatoare APP BIOEEL MANUFACTURING S.R.L. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP BIOEEL MANUFACTURING S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 3094/2010/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.