Aspenter

Aspenter 100 mg inhiba adeziunea si agregarea trombocitelor din sange (trombocite) si in felul acesta previne formarea cheagurilor de sange (trombi) in curs de dezvoltare (inhibarea agregarii plachetare).

Cuprins

Aspenter

Ce este Aspenter 100 mg si pentru ce se utilizeaza

Aspenter 100 mg inhiba adeziunea si agregarea trombocitelor din sange (trombocite) si in felul acesta previne formarea cheagurilor de sange (trombi) in curs de dezvoltare (inhibarea agregarii plachetare).

Aspenter 100 mg este utilizat:

 • pentru reducerea riscului de mortalitate la pacientii la care se suspecteaza infarct miocardic acut
 • pentru reducerea riscului de morbiditate si mortalitate la pacientii cu infarct miocardic in antecedente
 • pentru profilaxia secundara a accidentului vascular cerebral
 • pentru reducerea riscului de atacuri ischemice tranzitorii (AIT) si accident vascular cerebral la pacientii cu AIT
 • pentru reducerea riscului la pacientii cu angina pectorala stabila si instabila
 • pentru profilaxia trombembolismului dupa chirurgie vasculara sau interventii chirurgicale, de exemplu, PTCA (Angioplastia Coronariana Percutanata Transluminala), CABG (Bypass Coronarian), endarterectomie carotidiana, sunturi arterio-venoase
 • pentru profilaxia trombozei venoase profunde si a embolismului pulmonar dupa imobilizare pe termen lung, de exemplu, dupa interventie chirurgicala majora
 • pentru reducerea riscului primar de infarct miocardic la persoanele cu factori de risc cardiovascular de exemplu, diabet zaharat, hiperlipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate, fumat, varsta inaintata
 • pentru inhibarea profilactica a agregarii plachetare in anevrism coronarian.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Aspenter 100 mg

Nu utilizati Aspenter 100 mg

daca sunteti alergic la acidul acetilsalicilic, la alti salicilati sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

 • daca aveti un istoric de a reactiona la anumite medicamente impotriva durerii, febra sau inflamatie (salicilati sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), cu atacuri de astm sau alta hipersensibilitate (alergie);
 • daca aveti ulcer gastric sau duodenal;
 • daca aveti o tendinta patologica crescuta de a sangera (diateza hemoragica);
 • daca aveti boli hepatice sau insuficienta renala;
 • daca aveti insuficienta cardiaca severa pentru care nu primiti tratament adecvat;
 • daca luati concomitent 15 mg metotrexat sau mai mult pe saptamana;
 • daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina (vezi pct. Sarcina si alaptarea).

Daca nu sunteti sigur ca cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza Aspenter 100 mg.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Aspenter 100 mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Inainte de a lua Aspenter 100 mg verificati impreuna cu medicul dumneavoastra:

 • daca aveti hipersensibilitate la analgezice/antiinflamatoare/antireumatice si in prezenta altor alergii
 • daca aveti alte alergii (de exemplu, reactii cutanate, prurit, urticarie)
 • daca aveti astm bronsic, febra fanului, umflarea mucoasei nazale (polipi nazali) sau boli cronice ale tractului respirator
 • daca urmati un tratament concomitent cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati cumarinici, heparina - cu exceptia tratamentului cu heparina in doze mici)
 • daca aveti istoric de ulcere gastrointestinale, inclusiv ulcere cronice sau recurente sau antecedente de hemoragii gastrointestinale
 • daca aveti afectiuni grave ale ficatului
 • daca aveti insuficienta renala sau insuficienta circulatorie cardiovasculara (de exemplu, boli renale vasculare, insuficienta cardiaca congestiva, hipovolemie, interventii chirurgicale majore, sepsis sau evenimente majore hemoragice), deoarece acidul acetilsalicilic poate creste mai mult riscul de insuficienta renala si insuficienta renala acuta
 • daca trebuie sa faceti o interventie chirurgicala (inclusiv interventii chirurgicale minore, cum ar fi extractii dentare): poate aparea o crestere a tendintei de sangerare. Va rugam sa informati medicul dentist daca ati luat Aspenter 100 mg.
 • daca suferiti de deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD), acidul acetilsalicilic poate induce hemoliza sau anemia hemolitica. Factorii care pot creste riscul de hemoliza, de exemplu doze mari, febra sau infectii acute.

La doze mici acidul acetilsalicilic reduce excretia de acid uric. Acest fapt poate cauza atacuri de guta la pacientii cu predispozitie.

Daca va taiati sau va raniti, poate dura mai mult decat de obicei pentru oprirea sangerarii. Acest lucru are de a face cu actiunea Aspenter 100 mg. Taieturi si rani usoare (de exemplu, atunci cand va radeti) nu sunt in general semnificative. Daca aveti sangerari neobisnuite (intr-un loc neobisnuit sau pentru o perioada neobisnuita de timp), consultati medicul dumneavoastra.

Copii si adolescenti

Aspenter 100 mg nu trebuie sa fie luat de catre copii sau adolescenti cu boli febrile cu exceptia

cazului in care medicul le-a prescris acest medicament si alte masuri terapeutice nu au reusit. Varsaturi prelungite in legatura cu astfel de boli ar putea fi un semn al sindromului Reye, o boala foarte rara, care pune viata in pericol si care necesita atentie medicala imediata.

Aspenter 100 mg impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Efecte crescute pana la un risc crescut de reactii adverse:

 • Anticoagulante (de exemplu, cumarina, heparina) si medicamente trombolitice: acid acetilsalicilic poate creste riscul de sangerare daca sunt luate inainte de tratamentul anticoagulant. Trebuie sa fiti atenti, prin urmare, la semne de sangerare interne sau externe (de exemplu, echimoze), daca apar in cursul unui astfel de tratament.
 • Alti inhibitori ai agregarii plachetare (medicamente care inhiba agregarea impreuna cu trombocitele) de exemplu, ticlopidina, clopidogrel: risc crescut de sangerare
 • Medicamente care contin cortizon sau substante ca si cortizonul (cu exceptia produselor care sunt aplicate topic sau cortizon pentru tratamentul de substitutie pentru boala Addison): risc crescut pentru reactii adverse gastrointestinale
 • Alcoolul: risc crescut de ulcer gastrointestinal si hemoragie
 • Alte analgezice si medicamente antiinflamatoare (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), precum si alte medicamente antireumatice, in general: risc crescut de ulcer gastrointestinal si sangerari
 • Antidiabetice: nivelurile de zahar din sange pot fi reduse
 • Digoxina (un medicament care consolideaza contractia muschiului cardiac)
 • Metotrexat (un medicament folosit pentru tratarea cancerului si a unor boli reumatismale) Acid valproic (un medicament pentru tratamentul convulsiilor creierului [epilepsie]) Inhibitori selectivi de reuptaza (medicamente pentru tratamentul depresiei): risc crescut de sangerari gastrointestinale.

Scaderea efectelor:

 • Anumite medicamente cresc excretia de urina (diuretice asa-numitii antagonisti ai aldosteronului, de exemplu spironolactona si canrenoat, si diuretice de ansa, de exemplu, furosemid)
 • Anumite medicamente antihipertensive (in special inhibitori ACE)
 • Remedii pentru guta care cresc excretia de acid uric (de exemplu, probenecid, benzbromarona).

Ibuprofenul poate afecta efectul inhibitor al acidului acetilsalicilic asupra agregarii plachetare. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului daca urmeaza terapie cu acid acetilsalicilic si iau ibuprofen pentru tratarea durerii.

Inainte de a utiliza acid acetilsalicilic informati-va medicul despre medicamentele pe care le luati. Daca utilizati in mod regulat acid acetilsalicilic solicitati sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua orice alt medicament (inclusiv medicamente eliberate fara presc.riptie medicala).

Prin urmare, pacientii nu ar trebui sa ia Aspenter 100 mg in combinatie cu oricare din substantele mentionate mai sus cu exceptia cazului in care, in mod special medicul le-a recomandat acest lucru.

Aspenter 100 mg impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Va rugam sa retineti faptul ca acidul acetilsalicilic nu ar trebui sa fie luat cu alcool.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Daca descoperiti ca ati ramas gravida in timpul tratamentului cu Aspenter 100 mg, trebuie sa va adresati de urgenta medicului.

In primul si al doilea trimestru de sarcina, Aspenter 100 mg poate fi luat numai daca medicul v-a recomandat acest lucru.

In ultimul trimestru de sarcina, acidul acetilsalicilic, ingredientul activ al Aspenter 100 mg, nu trebuie sa fie luat in doze mai mari de 150 mg pe zi, datorita unui risc crescut de complicatii pentru mama si copil inainte si in timpul nasterii (vezi pct. 2, Nu luati Aspenter 100 mg). In ultimul trimestru de sarcina, doze de pana la 150 mg acid acetilsalicilic pe zi pot fi luate numai in cazul in care v-a prescris medicul dumneavoastra.

Alaptarea

Cantitati mici de acid acetilsalicilic si metabolitii sai activi trec in laptele matern. Nu au fost raportate pana in prezent efecte negative asupra copilului, prin urmare nu este necesar sa se intrerupa alaptarea dar doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 150 mg. In cazul in care luati doze mai mari (mai mult de 150 mg pe zi), pacienta trebuie sa intrerupa alaptarea.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Aspenter 100 mg nu va influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Cum sa utilizati Aspenter 100 mg

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Angina pectorala instabila, profilaxia recidivei infarctului miocardic, dupa interventii chirurgicale vasculare, profilaxia atacurilor ischemice tranzitorii (AIT) si a infarctului cerebral:

Doza zilnica recomandata este de 100-300 mg acid acetilsalicilic pe zi (1-3 comprimate gastrorezistente de Aspenter 100 mg pe zi).

Infarct miocardic acut:

Doza zilnica recomandata este de 1-3 comprimate gastrorezistente de Aspenter 100 mg (echivalent la 100-300 mg acid acetilsalicilic pe zi).

Profilaxia trombozei venoase si a embolismului pulmonar:

Doza zilnica recomandata este de un comprimat Aspenter 100 mg (echivalent la 100 mg acid acetilsalicilic).

Profilaxia trombozei vaselor coronariene la pacientii cu factori multiplii de risc:

Doza zilnica recomandata este de 1 – 2 comprimate Aspenter 100 mg (echivalent 1a 100 – 200 mg acid acetilsalicilic) sau de 3 comprimate Aspenter 100 mg (echivalent 1a 300 mg acid acetilsalicilic) la intervale de 2 zile.

Comprimatele trebuie administrate dupa mese si inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu, un pahar cu apa).

Pentru tratamentul infarctului miocardic acut, primul comprimat gastrorezistent trebuie sa fie sfaramat sau mestecat.

Durata tratamentului

Aspenter 100 mg este destinat utilizarii pe termen lung. Medicul este cel care trebuie sa decida cu privire la durata tratamentului.

Daca utilizati mai mult Aspenter 100 mg decat trebuie

Ametelile si zgomote in urechi, in special la copii si varstnici pot indica o intoxicatie severa.

Daca, din greseala, ati luat mai multe comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital. Luati acest prospect sau ambalajul cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce ati luat. Medicul dumneavoastra va decide cu privire la masurile necesare pentru a fi luate in functie de severitatea dozei / intoxicatiei.

Daca uitati sa utilizati Aspenter 100 mg

Daca ati uitat sa luati o doza de Aspenter 100 mg sau ati luat prea putin nu luati o doza dubla data viitoare; pur si simplu continuati sa luati medicamentul asa cum este mentionat in acest prospect sau cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.

Daca incetati sa luati Aspenter 100 mg

Nu intrerupeti tratamentul cu Aspenter 100 mg fara sa consultati medicul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare in legatura cu folosirea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse enumerate mai jos se bazeaza pe rapoarte spontane dupa punerea pe piata, cu toate formulele de acid acetilsalicilic, inclusiv tratamentul pe cale orala pe termen scurt si pe termen lung.

Au fost observate tulburari ale tractului gastrointestinal superior si inferior, cum ar fi semne si simptome comune de dispepsie, dureri gastrointestinale si abdominale, rareori inflamatii gastrointestinale si ulcer gastrointestinal, cu potential de a duce la ulcer gastrointestinal hemoragic sau perforat cu teste de laborator respectiv semne clinice si simptome specifice.

Datorita efectului sau inhibitor asupra trombocitelor, acidul acetilsalicilic poate fi asociat cu un risc crescut de sangerare. Au fost observate sangerari, cum ar fi hemoragia perioperatorie, hematoame, epistaxis (sangerari nazale), hemoragii urogenitale si hemoragii gingivale.

Au fost observate sangerari foarte rare grave, cum ar fi hemoragii ale tractului gastrointestinal, hemoragii cerebrale (in special la pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata si/sau administrarea concomitenta de agenti antihemostatici) rar si foarte rar. Acestea, in cazuri unice, pot pune viata in pericol.

Hemoragia poate duce la anemie/anemie cu deficit de fier (ca urmare a microsangerarii, de exemplu) acuta si cronica, cu simptome si semne clinice in rezultatele testelor de laborator, respectiv, astenie, paloare si hipoperfuzie.

Au fost raportate cazuri de hemoliza si anemie hemolitica la pacientii cu forme severe de deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD).

Au fost observate reactiile de hipersensibilitate la testele de laborator si manifestarile clinice respective de sindrom de astm usoare pana la moderate care ar putea afecta pielea, tractul respirator, tractul gastrointestinal si sistemul cardiovascular, inclusiv simptome cum ar fi eruptii cutanate, urticarie, edem, prurit, rinita, congestie nazala, detresa cardio-respiratorie, si foarte rar, reactii severe, inclusiv soc anafilactic.

Foarte rar a fost raportata insuficienta hepatica tranzitorie cu cresterea nivelului transaminazelor hepatice.

Au fost raportate ameteala si tinitus care pot indica o supradozare.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Aspenter 100 mg

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data expirarii inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi ferit de umiditate.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Aspenter 100 mg

Substanta activa este acidul acetilsalicilic. Un comprimat gastrorezistent contine 100 mg acid acetilsalicilic.

Celelalte componente sunt:

 • nucleu - celuloza microcristalina (tip PH 112), amidon pregelatinizat, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru;
 • film - talc, copolimer al acidului metacrilic cu acrilat de etil (sub forma de dispersie 30%), citrat de trietil, simeticona emulsie (sub forma de dispersie apoasa 30%), oxid rosu de fer (E172).

Cum arata Aspenter 100 mg si continutul ambalajului

Aspenter 100 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate gastrorezistente rotunde, biconvexe, de culoare roz.

Ambalaj

Cutie cu 4 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 7 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 3 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 8 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 7 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 6 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 12 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 7 comprimate gastrorezistente. Cutie cu 9 blistere din oPA-Al–PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in septembrie 2016.

Denumire comercială ASPENTER 100 mg
DCI ACIDUM ACETYLSALICYLICUM
Forma farmaceutică COMPR. GASTROREZ.
Concentrația 100mg
Cod ATC B01AC06
Acțiune terapeutică ANTITROMBOTICE ANTIAGREGANTE PLACHETARE
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie cu 4 blist. OPA-Al-PVC/Al x 7 compr. gastrorez.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W63077001
Firma / țara producătoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9337/2016/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.