Diclofenac

Diclofenac Fiterman contine ca substanta activa diclofenac sodic, care face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de uz local.

Cuprins


Diclofenac


Ce este Diclofenac Fiterman si pentru ce se utilizeaza

Diclofenac Fiterman contine ca substanta activa diclofenac sodic, care face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de uz local.

Diclofenac Fiterman este indicat la adulti si adolescenti cu varsta de 14 ani si peste, in:

 • afectiuni inflamatorii si traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor;
 • edeme postoperatorii si posttraumatice.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Diclofenac Fiterman

Nu utilizati Diclofenac Fiterman

 • daca sunteti alergic la diclofenac, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 • daca aveti leziuni pe piele, cum sunt: eczeme, leziuni infectate, arsuri, plagi;
 • daca sunteti in ultimele 4 luni de sarcina;
 • la copii si adolescenti cu varsta sub 14 ani.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Diclofenac Fiterman, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament este indicat numai aplicarii pe piele. Nu trebuie aplicat pe mucoase, mai ales la nivelul ochilor.
Aparitia unei eruptii pe piele dupa aplicarea Diclofenac Fiterman, necesita intreruperea imediata a tratamentului.
In cazul utilizarii timp indelungat, se recomanda purtarea de manusi de catre persoanele care aplica crema.

Diclofenac Fiterman impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Datorita absorbtiei sistemice mici a Diclofenac Fiterman, in cazul utilizarii conform recomandarilor, este putin probabil sa apara interactiuni medicamentoase.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

In primele 5 luni de sarcina puteti sa utilizati Diclofenac Fiterman numai la recomandarea medicului, daca este absolut necesar. Incepand din luna a 6-a, nu utilizati Diclofenac Fiterman.
Se recomanda evitarea utilizarii Diclofenac Fiterman la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Diclofenac Fiterman nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Diclofenac Fiterman contine alcool cetostearilic emulgator tip A. Poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).
Diclofenac Fiterman contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil.
Pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).


Cum sa utilizati Diclofenac Fiterman

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti cu varsta de 14 ani si peste

Doza recomandata de Diclofenac Fiterman este de 2 - 4 aplicatii pe zi, la nivelul zonei afectate.
Pentru a realiza absorbtia cremei se efectueaza un masaj usor si prelungit la nivelul zonei dureroase si/sau inflamate. Dupa fiecare utilizare, mainile se spala atent.
Daca dupa 5 zile de tratament nu observati ameliorarea manifestarilor sau acestea se agraveaza, trebuie sa va prezentati la medic care va va reevalua tratamentul.

Utilizarea la copii si adolescenti

Diclofenac Fiterman nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 14 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea administrarii la acest grup de varsta.
La adolescenti cu varsta de 14 ani si peste, in cazul in care simptomele se agraveaza, pacientul/parintii adolescentului este/sunt sfatuiti sa consulte medicul.

Daca utilizati mai mult Diclofenac Fiterman decat trebuie

In cazul administrarii Diclofenac Fiterman este putin probabil sa apara supradozaj. Totusi, in acest caz, suprafata pe care s-a aplicat crema trebuie spalata cu o cantitate mare de apa. In cazul ingestiei accidentale a unei cantitati de crema, cantitatea de diclofenac poate fi suficienta pentru a aparea manifestarile unui supradozaj (de exemplu 100 g crema contin 1000 mg diclofenac sodic); adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Diclofenac Fiterman

Daca ati uitat sa aplicati o doza, aplicati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Diclofenac Fiterman

Diclofenac Fiterman se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.


Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Diclofenac Fiterman este in general bine tolerat dar, ca toate medicamentele, poate determina reactii adverse. Diclofenac Fiterman poate determina reactii adverse tipice antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Reactii locale: rar, apar manifestari alergice pe piele cu mancarimi sau inrosire locala. Reactii de hipersensibilitate:

 • dermatologice;
 • respiratorii: foarte rar apar crize de astm bronsic indeosebi la pacientii cu hipersensibilitate la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS);
 • generale: foarte rare, reactii de tip anafilactic si in caz de absorbtie cutanata crescuta.

Alte reactii adverse sistemice comune AINS (de exemplu digestive si renale) pot sa apara in functie de absorbtia cutanata crescuta a substantei active, cantitatea mare de crema aplicata, suprafata larga de aplicare, prezenta leziunilor cutanate, durata lunga a tratamentului si utilizarea de pansamente ocluzive.
Daca apar reactii adverse locale, tratamentul va fi intrerupt, si, de indata ce se poate, se va spala zona afectata cu sapun si apa calda.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare,
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.


Cum se pastreaza Diclofenac Fiterman

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Diclofenac Fiterman

 • Substanta activa este diclofenac sodic. Fiecare gram de crema contine 10 mg de diclofenac sodic.
 • Celelalte componente sunt: levomentol, alcool cetostearilic emulgator tip A, parafina lichida, glicerol, octildodecanol, p-hidroxibenzoat de metil (E218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E216), apa purificata, etanol 96%.

Cum arata Diclofenac Fiterman si continutul ambalajului

Diclofenac Fiterman se prezinta sub forma de masa semisolida, omogena, cu aspect cremos, de culoare alba, cu miros caracteristic de mentol.

Cutie cu un tub din aluminiu filmat in interior cu lac de protectie poliepoxifenolic, inchis cu capac cu filet din material plastic, continand 35 g crema.
Cutie cu un tub din aluminiu filmat in interior cu lac de protectie poliepoxifenolic, inchis cu capac cu filet din material plastic, continand 50 g crema.
Cutie cu un tub din aluminiu filmat in interior cu lac de protectie poliepoxifenolic, inchis cu capac cu filet din material plastic, continand 20 g crema.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. Fiterman Pharma S.R.L.
Str. Moara de Foc nr. 35, 700520, Iasi, Romania

Fabricantul
S.C. Fiterman Pharma S.R.L.
DJ 249E Km 0900, sat Tomesti, comuna Tomesti, 707515, Iasi, Romania


Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2017. 

Denumire comercială DICLOFENAC FITERMAN 10 mg/g
DCI DICLOFENACUM
Forma farmaceutică CREMA
Concentrația 10mg/g
Cod ATC M02AA15
Acțiune terapeutică PRODUSE TOPICE PENTRU DURERI ARTICULARE SI MUSCULARE ANTIINFLAMATOARE NESTEROIDIENE DE UZ TOPIC
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie cu 1 tub x 35 g
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W59783001
Firma / țara producătoare APP FITERMAN PHARMA S.R.L. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP FITERMAN PHARMA S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9321/2016/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.