17-OH Progesteron

Cuprins

17-OH Progesteron

Ce reprezinta 17-OH Progesteron?

17 hidroxiprogesteron este un hormon implicat in sinteza cortizolului deficitele enzimatice de 21 hidroxilaza si 11 hidroxilaza care participa la acest proces avand ca efect cresterea ACTH ului (hormonul care stimuleaza sinteza de androgeni si mineralocorticoizi). Alterarea sintezei cortizolului secundara deficitelor enzimatice determina redirectionarea metabolismului steroizilor catre sinteza de hormoni androgeni.

Deficitul de 21 hidroxilaza in forma homozigota se manifesta in primele 3 saptamani de viata, determinand în cazul nou nascutului de sex feminin aparitia semnelor de virilizare si ambiguitate genitala (hermafroditism-prezenta ambelor tipuri de organe genitale) in timp ce la baieti cauzeaza instalarea precoce a pubertatii (pubertate precoce izosexuala). In aceasta forma homozigota a deficitului enzimatic, nivelurile de 17 hidroxiprogesteron sunt crescute inca din viata intrauterina si pot fi cuantificate la nivelul lichidului amniotic in saptamanile 14-16 de sarcina.

Deficitul enzimatic cu debut tardiv in forma heterozigota la fetite se manifesta in perioada peripubertara determinand tulburari ale ciclului menstrual (cicluri menstruale neregulate insotite de dereglari ale fluxului menstrual) si hirsutism (cresterea pilozitatii corporale-unwanted hair) si asociaza niveluri normale sau usor crescute de 17 hidroxiprogesteron.

Cand este indicata determinarea de 17-OH Progesteron?

Determinarea valorilor 17 hidroxiprogesteron este indicata pentru stabilirea diagnosticului de deficit al 21 hidroxilazei, stabilirea etiologiei hirsutismului si a infertilitatii si evaluarea anumitor tumori suprarenaliene sau ovariene care prezinta activitate endocrina.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Valorile 17-OH progesteron prezinta fluctuatii diurne fiziologice si este influentat de etapele ciclului menstrual, astfel ca recoltarea de sange venos pentru determinarea concentratiei serice a hormonului trebuie efectuata dimineata in faza foliculara.

Care sunt valorile de referinta pentru 17-OH Progesteron?

Valorile intervalului de referinta pentru 17-OH progesteron sunt dependente de sexul si varsta pacientului si sunt reprezentate de catre:

Varsta si sex

Valori de referinta ng/mL

 

Adulti sex feminin -faza foliculara

0.1-0.8

                                 -faza ovulatorie

0.3-1.4

                                 -faza luteala

0.6-2.3

                                 -menopauza

0.13-0.51

Sex masculin

0.5-2.1

Sarcina trimestrul III

2.0-12.0

Nou nascuti -sex masculin

<0.8

                       -sex feminin              

2.4-16.8

Copii 1-2 luni- sex masculin

3.6-13.7

                        -sex feminin

1.6-9.7

Copii 2-3 luni-sex masculin

1.7-4

                        -sex feminin

0.1-3.1

Copii 3luni-14 ani

0.07-1.7

Rezultate fals pozitive apar in cazul probelor recoltate in primele 3 luni de viata cand 17 OH progesteronul atinge concentratii crescute in mod fiziologic si la prematuri, situatie in care nivelurile crescute ale hormonului se datoreaza stresului intrapartum.

Afla mai multe: