Acidul folic

Cuprins


Ce este acidul folic?

Acidul folic sau vitamina B9 are un rol important in regenerarea celulara, contribuind la formarea celulelor rosii din sange. O deficienta de acid folic aparuta in sarcina poate afecta fatul si evolutia sarcinii, putand produce defecte ale tubului neural.

Acidul folic nu este important numai in sarcina, ci in fiecare etapa a vietii, si asta deoarece functiile sale principale sunt de a participa la sinteza acizilor nucleici, fiind responsabil de formarea si functionarea corecta a celulelor.

Concentratia de acid folic in organism este strict legata de dieta, precum si de utilizarea unor medicamente care pot creste riscul de aparitie a unui deficit: contraceptia hormonala, metrotrexatul si medicamentele antiepileptice. Dozele mare de acid folic sunt contraindicate in cazul persoanelor in varsta si a celor care sufera de cancer.

Acidul folic poate fi asimilat prin consumul de ficat, legume cu frunze verde inchis, nuci, cereale, seminte si leguminoase uscate.

Organismul uman contine 5-10 mg de folati, iar cea mai mare parte este depozitata la nivelul ficatului. Excretia acidului folic se face prin materii fecale si urina, fiind sintetizat si de bacteriile intestinale.

Deficitul de acid folic este prezent foarte des la femeile insarcinate si la persoanele alcoolice.

Acidul folic si sarcina

Dozele potrivite de acid folic pot reduce riscurile de aparite a unor afectiuni fetale ale creierului si maduvei spinarii. De aceea, suplimentarea cu acid folic este recomandata cu 6 saptamani inainte de conceptie, pana in al doilea trimestru de sarcina.

 Exista o exceptie de la aceasta recomandare, si anume pacientii care sufera de anemie megaloblastica sau hiperhomocisteinemie.

Cand sa efectuezi testul pentru acid folic?

Testul este recomandat in momentul in care medicul de specialitate suspecteaza existenta unui deficit de folat. Acest test este util si pentru a stabili cauza aparitiei anemiei. Alte cazuri in care poate fi recomandat acest test sunt:

  • anemie megaloblastica
  • tratamentul cu medicamente care pot reduce nivelul folatului
  • tulburari de malabsorbtie diagnosticate la nivelul intestinului subțire (boala celiaca),
  • femeile insarcinate, in puerperiu si lactatie
  • pacientii care sufera de boli hepatice cronice
  • persoanele dependente de alcool
  • pacientii cu cancer.
  • varstnici cu malnutrie

Prin testare, pot fi determinate nivelurile de folat seric (care reflecta modificari recente in absorbtia intestinala de folat), dar şi folatul eritrocitar (indicator al folatului tisular).

Cum sa te pregatesti pentru testul de acid folic?

Testarea nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Prelevarea probelor se face dimineata, pe stomacul gol, la 6-8 ore de la ultima masa a pacientului. Deoarece anumite tratamente medicamentoase pot interfera cu rezultatul, este recomandat sa vorbiti cu medicul curant despre posibilitatea intreruperii temporare a tratamentului inaintea efectuarii acestui test.

Valori normale pentru testul de acid folic

Valorile de referinta sunt furnizate de fiecare laborator. Pentru populatia europeana, acestea sunt situate intre 4.6 – 34.8 ng/mL. Analiza rezultatelor se face de catre medicul de specialitate.

De asemenea, valorile de referinta sunt conditionate si de tipul de test efectuat - masurarea concentrației de folat seric vs. masurarea concentrației acestuia in eritrocite.

 

Afla mai multe: