Acizii grasi omega 3 si omega 6

Cuprins

Acizii grasi omega 3 si omega 6

Ce sunt acizii grasi omega 3 si omega 6?

Acizii grasi omega 3 fac parte din categoria acizilor grasi polinesaturati (PUFA) cu lant lung de atomi de carbon, fiind grasimi “bune” pentru organismul uman si sunt reprezentati de 3 compusi: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA).

Alimentele cu aport crescut de acizi grasi EPA si DHA (mai putin ALA) sunt reprezentate de pestele gras (hering, somon, macrou, ton) si suplimentele cu ulei de peste (uleiul de peste poate fi administrat si in stare bruta) dar si de catre algele marine. ALA este continut in concentratii mari in semintele de in, rapita, nuci si soia.

Acizii grasi omega 3 au rol important in diminuarea nivelului de trigliceride serice, ai factorilor pro inflamatori si agregarii plachetare, stabilizeaza placile de aterom deja formate cu reducerea riscului de fisurare al acestora si previn tuburarile de ritm cardiac.

Acizii grasi omega 6 reprezinta o alta clasa de acizi grasi polinesaturati care cuprind acidul linoleic, acidul gamma linoleic si acidul arahidonic. Acidul linoleic se regaseste in principal in uleiul de porumb si floarea soarelui, aportul sau fiind exclusiv alimentar, neputand fi sintetizat de catre organism. Acidul arahidonic este prezent in carne si oua in timp ce acidul gamma linoleic se regaseste in concentratii mici in majoritatea alimentelor consumate cu exceptia laptelui matern.

La nivelul endoteliului vascular (invelisul intern al vaselor de sange), acizii grasi omega 6 au rol antiinflamator prin scaderea sintezei moleculelor de adeziune și tromboxan, a chemokinelor si interleukinelor, substantele principale implicate in procesele de ateroscleroza vasculara.

Acizii grasi polinesaturati sunt implicati si in reducerea riscului de dezvoltare al anumitor tipuri de tumori maligne, al tulburarilor neurologice, complicatiilor diabetului zaharat si al sindromului metabolic. Un aport adecvat de acizi grasi polinesaturati a fost asociata cu evolutia favorabila a sarcinii, o buna integritate a sistemului osos si articular la varstnici, acuitate vizuala crescuta dar si dezvoltare cognitiva adecvata in perioada copilariei.

Cand trebuie determinata valoarea serica a acizilor grasi omega 3 si omega 6?

Determinarea nivelurilor de acizi grasi omega 3 si 6 din organism este indicata in cazul pacientilor cu boli coronariene, sindrom metabolic, diabet zaharat si dislipidemii, pentru monitorizarea proceselor aterosclerotice si a terapiei specifice hipercolesterolemiei.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea acizilor grași omega 3 si omega 6 se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, cu pacientul a jeun, dupa un post alimentar de 12-14 ore, cu evitarea consumului de alcool cu cel putin 24 de ore inainte de investigatie.

Care sunt valorile normale ale acizilor omega 3 si omega 6?

Valorile normale ale acizilor grasi polinesaturati sunt urmatoarele:

  1. Acizii grasi omega 3:
  • Acidul alfalinoleic: >7 mg/L;
  • Acidul eicosapentanoic:>4 mh/L;
  • Acidul docohexanoic: >9mg/L.

2.acizii grasi omega 6:

  • Acidul linoleic: >550 mg/L;
  • Acidul gamma linoleic: >4mg/L;
  • Acid dihomogamma-linoleic: >18 mg/L;
  • Acidul arahidonic: 124-311mg/L.

Este indicata determinarea concomitenta a acizilor grasi omega 3 si al celor omega 6 în organism, pentru a se putea stabili raportul dintre ei. Dezechilibrele raportului de acizi grasi mentionati pot fi observate la pacienti cu afectiuni inflamatorii cronice de tipul artritei, aterosclerozei, eczemelor, bolilor autoimune, in cazul celor cu tulburari comportamentale si boli neuropsihice cum sunt dementa senila si boala deficitului de atentie ADHD dar si in conditii fiziologice la gravide si in timpul lactatiei.

Valorile crescute ale raportului omega6 omega3 favorizeaza aparitia anumitor afectiuni de tipul bolilor cardiovasculare, cancerului, bolilor inflamatorii si autoimune in timp ce concentratiile crescute de omega3 prezinta efecte cardiovasculare protectoare.

In cadrul dezvoltarii metodelor de prevenire a bolilor cardiovasculare a fost demonstrat faptul ca:

  • Un raport de 4/1 al acizilor grasi omega 6/omega3 reduce cu 70% rata mortalitatii;
  • Un raport de 2.5/1 reduce proliferarea celulara tumorala la nivel colorectal;
  • Un raport 4/1 (aceeasi cantitate de acizi grasi omega 3) nu prezinta nici un efect;
  • Un raport de 2-3/1 are prezinta efect de suprimare al proceselor inflamatorii in cadrul poliartritei reumatoide;
  • Un raport de 5/1 prezinta efect benefic in cazul pacientilor astmatici.

Afla mai multe: