Aldosteronul

Cuprins

Ce este aldosteronul

Aldosteronul este un hormon mineralocorticoid secretat de catre glandele suprarenale, care regleaza tensiunea arteriala prin: stimularea reabsorbtiei de apa si sodiu la nivel renal, cresterea volumului sangvin circulant si al eliminarii de potasiu in urina.

Cand trebuie determinata concentratia serica pentru aldosteron

Este recomandat ca determinarea aldosteronului seric sa fie efectuata concomitent cu cea a reninei plasmatice, calcularea raportului aldosteron/renina fiind utila pentru stabilirea diagnosticului de:

  • Aldosteronism primar care insoteste hiperplazia de corticosuprarenale (suprarenale de dimensiuni marite), formatiuni tumorale ale suprarenalelor;
  • Aldosteronism secundar intalnit in stenoza de artera renala (ingustare a arterelor renale ce deservesc rinichii), depletie de sodiu (pierdere de sare din organism), incarcare cu potasiu, insuficienta cardiaca, sindrom nefrotic (sindromul nefrotic este o boala renala care determina eliminarea de proteine in urina), abuz de diuretice sau laxative (care favorizeaza eliminare crescuta de apa si saruri), ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala).

Cum ma pregatesc inainte de recoltare

Cantitatea de hormon eliberata in sange variaza in functie de pozitia corpului - orto sau clinostatism (in picioare sau intins pe un plan orizontal) si de consumul de sare, avand valori fiziologic crescute in prima parte a diminetii. Este recomandat ca inainte cu o luna de recoltare sa fie intrerupt tratamentul cu diuretice care economisesc potasiul dar si cele care il elimina, iar ingestia de sare sa nu depaseasca cantitatea normala de aproximativ 3g/zi. Hipotensivele de tipul sartanilor, blocantelor de calciu si al beta blocantelor pot influenta si ele rezultatele testului, astfel ca trebuie consultat medicul specialist pentru schimbarea tratamentului inainte de efectuarea analizei.

Recoltarea se face cu pacientul in decubit dorsal (culcat) cat mai aproape de momentul trezirii (dis- de-dimineata inaintea inceperii activitatilor zilnice). Daca punctia venoasa se efectueaza cu pacientul in picioare este recomandat ca acesta sa mentina pozitia ortostatica cel putin 30 de minute inainte de recoltare.

Care sunt si cum se interpreteaza valorile testului

Valorile normale ale aldosteronului sunt cuprinse intre:

  • Clinostatism (dimineaţa): 1.76 – 23.2 ng/dL;
  • Ortostatism (de 2 ore): 2.52 – 39.2 ng/dL.

Raportul intre aldosteron/renină trebuie sa fie <3.7. In situatia in care se obtine un raport care depaseste aceasta valoare se considera ca fiind pozitiv screening ul pentru hiperaldosteronism primar.

Afla mai multe: