Alfafetoproteina

AFP

Cuprins

Ce reprezinta alfafetoproteina

Alfafetoproteina este o proteina sintetizata in perioada de viata intrauterina la nivelul tractului gastro-intestinal, ficatului si sacului vitelin al produsului de conceptie, avand functie similara albuminei de transport sangvin al diferitilor compusi: estrogen, acizi grasi. Dupa nastere, nivelurile serice ale AFP inregistreaza valori similare cu cele intalnite la adult, in jurul varstei de 10 luni.

Cand este indicata determinarea AFP

Determinarea AFP este indicata in urmatoarele situatii:

  • Confirmarea suspiciunii carcinomului hepatocelular si monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica care prezinta risc de aparitie a cancerului hepatic;
  • Identificarea tumorilor testiculare, ovariene sau extragonadale;
  • Monitorizarea pacientilor cu risc crescut de dezvoltare al tumorilor germinative (criptorhidie);
  • Monitorizarea terapeutica a pacientilor cu tumori germinative sau carcinom hepatocelular;
  • Marker de monitorizare in sarcina pentru afectiunile sistemului nervos central al produsului de conceptie (anencefalie, spina bifida) sau al defectelor cromozomiale (trisomie 21, sindrom Down, trisomie 18)

In cazurile pacientilor diagnosticati cu tumori testiculare, determinarea alfafetoproteinei trebuie sa fie insotita de cea a HCG gonadotropina corionica umana total atat inainte cat si dupa orhiectomie (indepartarea chirurgicala a testiculelor afectate) pentru o perioada de 1 pana la 2 ani postinterventional. Suplimentar, AFP reprezinta un factor de prognostic independent al tumorilor testiculare non-seminomatoase.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Alfafetoproteina se determina din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun.

Care sunt valorile normale ale AFP

Valorile normale ale alfafetoproteinei trebuie sa fie <7.0 ng/mL, iar la gravide rezultatele se interpreteaza in functie de varsta sarcinii.

Cresteri ale AFP pot fi intalnite si in evolutia tumorilor gastrointestinale, pancreatice si pulmonare, sau al afectiunilor benigne reprezentate de catre hepatita virala, ciroza hepatica, obstructia biliara, sau tirozinemie ereditara.

Afla mai multe: