Anti-HBc

Cuprins

Anti HBc

Ce reprezinta anticorpii anti HBc totali?

Hepatita B este o infectie a tesutului hepatic determinata de virusul hepatitei B al carui mod de transmitere este parenteral prin transfuzii de sange si derivate ale acestuia, transplant de organe, intepare accidentala cu instrumentar contaminat de la persoane infectate, transmitere de la mama la fat sau prin alte fluide ale corpului (contact intim neprotejat cu o persoana cu hepatita B acuta sau cronica).

VHB prezinta un antigen central core (miez) care odata ajuns la nivel hepatic determina un raspuns din partea sistemului imunitar al persoanelor infectate cu virusul hepatitei B care sintetizeaza anticorpi specifici anti HBc cu valoare de marker serologic al bolii pe care o determina.

Anticorpii anti Hbc reprezinta cel mai bun indicator serologic al unei infectii recente sau cronice cu virusul hepatitei B, fiind detectabili in ser inca din perioada de incubatie a bolii. Anticorpii de tip anti HBc sunt singurii in masura sa stabileasca diagnosticul de hepatita virala B in timpul perioadei de “fereastra imunologica” in care nu exista antigen de suprafata ag HBs si nici anticorpi anti HBs.

Persistenta serica a anticorpilor anti HBc mult timp dupa infectia acuta ii face utili in anchetele epidemiologice prin capacitatea de a constata prevalenta infectiei (riscul de transmitere al hepatitei) in anumite grupe de populatie.

Cand este indicata dozarea anticorpilor anti Hbc totali?

Determinarea titrului anticorpilor anti Hbc este utila pentru:

  • Stabilirea diagnosticului de hepatita virala B acuta si cronica;
  • Confirmarea infectiei in prezenta valorilor pozitive ale AgHbs si ale anticorpilor anti Hbs;
  • Evaluarea eficacitatii tratamentului medicamentos al bolnavilor cu hepatita B.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea titrului de anticorpi anti Hbc se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile anticorpilor anti HBc?

Valoarea de referinta pentru anticorpii anti Hbc este negativa si semnifica absenta VHB la nivelul hepatocitelor. Un rezultat negativ pentru anticorpii anti Hbc nu exclude diagnosticul de infectie cu VHB, in prezenta suspiciunii de expunere la virusul hepatitei B fiind necesara efectuarea unui test de tip PCR.

Afla mai multe: