Anticoagulantul lupic

Cuprins

Ce reprezinta anticoagulantul lupic

Anticoagulantul lupic este reprezentat de anticorpii sintetizati de catre sistemul imun de aparare impotriva structurilor proprii (complexele constituite din fosfolipide si proteine).

Cand este indicata determinarea anticoagulantului lupic

Testarea pentru LA este indicata pacientilor cu suspiciune de sindrom antifosfolipidic sau care prezinta aPTT (timp de activare partiala a tromboplastinei) prelungit in cadrul unei examinari de rutina prin intermediul coagulogramei.

Sindromul fosfolipidic se manifesta prin episoade de tromboza venoasa profunda recurenta si embolism pulmonar la pacientii tineri cu varsta < 50 ani, pierderi repetate de sarcina, tromboza in perioada de sarcina la gravidele cu boli autoimune (lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, anemie hemolitica de cauza autoimuna).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea anticoagulantului lupic se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun, inainte de inceperea tratamentului anticoagulant sau la 12 ore dupa administrarea ultimei doze de heparina cu greutate moleculara mica.

Rezultatele pentru anticoagulantul lupic

Obtinerea unui rezultat negativ semnifica absenta anticoagulantului lupic la nivel circulator si indica necesitatea efectuarii altor teste pentru stabilirea etiologiei manifestarilor clinice. Pentru confirmarea sindromului antifosfolipidic sunt semnificative 2 rezultate pozitive obtinute la interval de 12 saptamani.

Afla mai multe: