Anticorpi anti ADN dublu catenar (anti-ADNdc)

Cuprins

Anticorpi anti ADN dublu catenar

Ce reprezinta anticorpii anti ADN dublu catenari?

Anticorpii anti ADN dublu catenari reprezinta o categorie de autoanticorpi indreptati catre celulele proprii ale organismului, sintetizati de catre sistemul autoimun al persoanelor diagnosticate cu lupus eritematos systemic - boala autoimuna inflamatorie cronica cu manifestare multiorganica.

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti ADNdc?

Analiza medicala pentru detectia autoanticorpilor este recomandata atat pentru confirmarea diagnosticului de lupus eritematos sistemic cat si pentru evaluarea activitatii bolii mai ales la pacientii care dezvolta nefrita lupica (afectare renala in lupus).

Există o clasificare distincta a anticorpii anti ADN dublu catenar in functie de afinitatea pe care o reprezinta pentru diversele componente ale ADN ului celular si anume:

  • Anticorpi nativi anti ADNdc recunosc epitopii de la nivelul stratului extern ai dublului helix ale ADN ului celular;
  • Anticorpi de tip denaturat sau anticorpi anti ADN monocatenar care recunosc epitopii stratului intern reprezentat de bazele azotate ale ADN ului celular.

Pacientii cu LES prezinta anticorpi anti ADNdc in proportie de 60 pana la 90% din cazuri, insa acestia pot fi ocazional depistati si in evolutia altor boli autoimune cum sunt poliartrita reumatoida, sindrom Sjogren, boala mixta de tesut conjunctiv dar si in cazul infectiilor cu Epstein Barr si hepatita B. In anumite situatii, anticorpii pot fi generati in urma administrarii tratamentelor medicamentoase pe baza de hidralazina, interferon sau inhibitor al factorului de necroza tumoral.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea anticorpilor anti ADNdc presupune recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile anticorpilor anti ADNdc?

Valorile de referinta pentru anticorpii anti ADN dublu catenari sunt urmatoarele:

  • < 10 negativ;
  • 10-15 echivoc;
  • >15 pozitiv.

Obtinerea unui indice negativ nu exclude diagnosticul de lupus eritematos sistemic in prezenta simptomatologiei specifice a bolii autoimune, rezultatele obtinute necesitand interpretare in contextul clinic al bolnavului.

Afla mai multe: