Anticorpi anti Brucella

Cuprins

Brucella

Ce reprezinta serologia pentru Brucella

Brucelloza reprezinta o zoonoza (boala specifica animalelor) care in anumite conditii poate fi transmisa de la animal la om prin intermediul:

  • Contactului direct cu animale bolnave sau secretiile acestora in conditiile in care persoana prezinta solutii de continuitate tegumentare (rani);
  • Inhalarea de aerosoli contaminati;
  • Consumul de produse lactate insuficient preparate termic (lapte nepasteurizat).

Brucella este o bacterie facultativ intracelulara care poate trai si multiplica in fagocitele gazdei, prin capacitatea de inhibare a functiilor bactericide ale macrofagelor. Din interiorul macrofagelor, brucelele ajung prin intermediul torentului sangvin in diverse organe si sisteme reprezentate de catre: ganglioni imfatici, ficat, splina, maduva osoasa.

Cand este indicata determinarea anticorpilor serici pentru Brucella

Localizarile organice ale infectiei cu diferitele specii de Brucella si bacteriemia cu acest patogen este manifestata la om prin:

  • Febra cu frisoane;
  • Stare generala alterata;
  • Anorexie;
  • Cefalee;
  • Dureri lombare.

Limfadenopatia si splenomegalia poate fi decelata in cadrul examenului clinic al pacientilor infectati cu Brucella, iar in situatiile in care apare brucelloza focala simptomele si semnele pot fi specifice organului afectat.

Forma cronica a bolii este determinata de prezenta mai multor focare secundare de infectie la nivel osos, splenic, hepatic, renal sau cerebral si poate determina aparitia abceselor insotite de febra ondulanta.

Raspunsul imun in bruceloza este caracterizat prin aparitia anticorpilor de tip IgM in prima saptamana de la contactul infectant si al celor de tip IgG in cea de a doua saptamana. Nivelul anticorpilor scade lent si devine nedectabil la un interval de 2-3 ani de la infectia primara.

Ce trebuie sa stiu inainte de efctuarea investigatiei

Determinarea anticorpilor pentru Brucella se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului. Este indicat ca determinarea serologiei sa fie efectuata in prima saptamana de la contactul cu patogenul si ulterior la 2-3 saptamani dupa prima recoltare.

Care sunt valorile normale ale serologiei pentru Brucella

Valorile de referinta pentru anticorpii anti Brucella sunt reprezetate de:

  • Anticorpi IgM<8.5 U/mL;
  • Anticorpi IgG<8.5 U/mL.

Seroconversia (trecerea de la un rezultat negativ la unul pozitiv) sau cresterea semnificativa a titrului de anticorpi specifici are valoare diagnostica de infectie recenta cu Brucella. Prezenta anticorpilor de tip IgM obtinuti printr o singura determinare poate indica infectie recenta desi acestia pot fi decelabili in serul pacientului cateva luni de la de la o infecție acută cu Brucella.

Brucelloza cronica este caracterizata de persistenta nivelurilor crescute de anticorpi de tip IgG in timp ce anticorpii IgM pot ramane nedetectabili.

Afla mai multe: